Ekosol Maca v prahu je zeliščna dveletna ali enoletna koreninasta rastlina, ki uspeva v Boliviji in v Peruju. Najbolj je poznana perujska maca, saj jo največ raste v perujskih Andih, v neokrnjeni naravi na višini 4100 – 4500metrov. V Peruju je vsa maca pridelana ekološko, saj tako visoko živijo le redki škodljivci, ki se mace navadno sploh ne lotijo. Že več tisočletij jo domačini uporabljajo v vsakdanji perujski kuhinji in jo zelo cenijo kot hranljivo in krepčilno živilo, ki jo dodajajo k prehrani.
Maca ima visoko hranilno vrednost in poleg sladkorjev vsebuje 10% beljakovin, 60% ogljikovih hidratov, 8,5% prehrambnih vlaknin in 2,2%. Ima izjemne krepčilne lastnosti, saj je bogata z esencialnimi minerali, kot so selen, kalcij, magnezij, železo, vsebuje pa še maščobne kisline, kot so linolenska, palmitinska in oleinska, vsebuje tudi 19 aminokislin in polisaharide. Južno Američani uživajo maco že več kot tisoč let.
Prah lahko vmešate v vodo, razne sokove ali druge napitke. Priporočljiv odmerek je 3-5 g (1-2 čajni žlički) dnevno. Uživanje živila priporočamo v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.
Hranilne vrednosti |
na 100 g |
Energijska vrednost |
1361 kJ / 352 kcal kcal |
Maščobe |
3,6 g |
od tega nasičene |
0,0 g |
Ogljikovi hidrati |
71,4 g |
od tega sladkorji |
32,1 g |
Prehranske vlaknine |
7,1 g |
Beljakovine |
14,3 g |
Sol |
0,018 g |
Sestavine: 100% maca
iz ekološke pridelave.
Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti.Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Hranite v hladnem in suhem prostoru, na ne preveliki izpostavljenosti toplote, vlage in sončne svetlobe. Shranjevati nedosegljivo otrokom.