Higiena je veda o zdravju in je ena od temeljnih medicinskih ved, ki se ukvarja s preučevanjem različnih vplivov na človekovo zdravje in podaja navodila za njegovo krepitev. Higieno rok delimo na več segmentov: 

  • Umivanje rok,
  • Razkuževanje rok,
  • Nega kože rok,
  • Uporaba rokavic,
  • Tehnika ne dotikanja. 

Higiena rok je najpomembnejši ukrep za preprečevanje okužb. Roke so najpogostejši prenašalec klic mikroorganizmov. 91% klic se prenese z rokami. Z umivanjem rok fizično odstranimo nečistoče in mikroorganizme. Poleg prisotnosti stalne prisotnosti mikrobne populacije imamo na koži rok občasno prisotno tudi predhodno ali začasno mikrobno populacijo, ki jo sestavljajo mikroorganizmi. Normalna flora, je telesu lastna flora, naseljena v poroženelih plasteh kože, ima zaščitno in varovalno vlogo, ki roke varuje pred vdorom in naselitvijo mikroorganizmov. Ti mikroorganizmi se na koži ne razmnožujejo, vendar jim nekateri pogoji omogočajo preživetje in rast. Z umivanjem rok pa to lahko preprečimo in odplaknemo. 

Pravilno higiensko umivanje rok:

  • Pred umivanjem rok z rok odstranimo nakit in ure, ta predel kjer se je nahajal nakit ali ura, umijemo še bolj, saj se na teh predelih mikroorganizmi nahajajo v večjem številu.
  • Roke pred miljenjem zmočimo, na roke nanesemo dovolj mila in roke z drgnjenjem milimo, dlan ob dlan.
  • Desno dlan položimo na levo hrbtišče in podrgnemo medprstne prostore. Isto ponovimo z levo dlanjo.
  • Sklenemo roke in z dlanjo proti dlani podrgnemo medprstne prostore.
  • Prste podrgnemo v dlani.
  • S krožnimi gibi namilimo palca.
  • Konice prstov namilimo s krožnimi gibi v obe smeri po dlaneh.
  • Roke temeljito speremo z vodo.
  • Roke dobro obrišemo s papirnato brisačo.
  • S papirnato brisačo zapremo pipo.
  • Roke so čiste in suhe. 
Namen našega razkuževanja rok je odstranitev mikroorganizmov s kože, predvsem predhodno in del stalne bakterijske flore.  Razkuževanje rok je najučinkovitejše in najmanj škodljivo za kožo, zato je  v večini sodobnih higienskih navodilih, standardni način higiene, kadar roke niso vidno onesnažene. 
Če si roke temeljito umijemo, na koži od enega milijona bakterij ostane 1000 bakterij. Če si roke nato razkužimo, jih ostane le še 10. 

Razkuževanje je metoda, pri kateri vtiramo alkoholne pripravke. Alkoholi so največkrat v obliki raztopine, gelov ali robčkov prepojenih z alkoholom. Alkohol uničuje bakterije, viruse in glive. Mikroorganizme uničuje tako, da poruši strukturo beljakovin na njihovi površini in v notranjosti. Neučinkovit pa je proti mikroorganizmom, ki ovojnice nimajo, in proti sporam. Da so beljakovine v mikroorganizmih lažje denaturirajo, mora alkohol vsebovati nekaj vode. Optimalna koncentracija alkohola je med 60 in 80%. Primerna alkohola z antiseptičnim učinkom sta etanol in izopropanol. Slabost alkohola je, da izsušuje kožo. Najpogosteje se dodaja sredstva proti izsuševanju kože kot je na primer glicerol ali gel aloje vere, ki vlaži in deluje protivnetno. 

Pravilno higiensko razkuževanja rok: 
  • drgniti roke dlan na dlan,
  • desna dlan proti hrbtišču leve roke in nasprotno,
  • dlan na dlan z razširjenimi oz. prepletenimi prsti,
  • dlan na dlan s prsti skupaj,
  • zaprta desna dlan na palec leve roke in nasprotno,
  • prsti desne roke na dlan leve roke in nasprotno. 

Čas trajanja je 30 sekund do 1 minute. Kadar smo izpostavljeni večjim tveganjem, pa do 3 minute. Bolj kot trajanje je pomembna tehnika, da zajamemo vsa področja rok. Ko se roke posušijo, so ustrezno razkužene in varne. Razkužilo za roke naj bo nameščeno kjer se razkužilo potrebuje, vtreti ga je potrebno dobro v suho kožo, kadar vtiramo v mokro kožo, se zmanjša koncentracija in s tem se posledično zmanjša učinek, kar privede do odpornosti  mikroorganizmov. Mokra koža je bolj prepustna in s tem lahko razkužilo prodira v plasti kože in povzroči alergijsko reakcijo.