Trgovina
Vaša košarica

Angal, oralno pršilo

Angal, oralno pršilo Zdravila brez recepta
Angal, oralno pršilo
Angal, oralno pršilo  deluje dvojno, saj vsebuje dve učinkovini: lidokain in klorheksidin. Zdravilo deluje protimikrobno za uničevanje mikroorganizmov..
Izbrano pakiranje:
30 ml
Proizvajalec: Lek
Naročite lahko le 3 izdelke.
10.95€
Brez DDV: 10.00€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikapršilo
Mesto uporabesluznica, grlo
Simptom/Problembolečina, vnetje, draženje, prehlad
Ciljna skupinastarejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne besideanalgetik, antiseptik, bolečina, prehlad, vnetje, draženje

Angal, oralno pršilo  deluje dvojno, saj vsebuje dve učinkovini: lidokain in klorheksidin. Zdravilo deluje protimikrobno za uničevanje mikroorganizmov v žrelu in lokalno protibolečinsko. Na ta način lajša vnetje v žrelu in zmanjša možnost razvoja hujših bakterijskih okužb ter lajša bolečine, boleče požiranje in draženje v predelu žrela. Zdravilo Angal ne vsebuje saharoze, zato ga lahko uporabljate, tudi če imate sladkorno bolezen. Pršilo Angal priporočamo za lokalno lajšanje težav pri vnetem žrelu (boleče požiranje, draženje).


Pri uporabi natančno upoštevajte navodila. Če ste negotovi, se posvetujte s farmacevtom.

Običajen odmerek je:
- odrasli in mladostniki, stari več kot 12 let: posamezni odmerek je 3 do 5 zaporednih pritiskov na pršilno glavo. Na dan smete uporabiti 6 do 10 odmerkov, to je 18 do 50 pritiskov na pršilno glavo.
- otroci, stari več kot 5 let: posamezni odmerek je 2 do 3 zaporedni pritiski na pršilno glavo. Na dan smete uporabiti 3 do 5 odmerkov, to je 6 do 15 pritiskov na pršilno glavo.

Pršilo Angal lahko kombinirate s pastilami Angal, vendar ne smete preseči dnevnega odmerka. Odrasli lahko obe obliki zdravila skupaj uporabite največ desetkrat na dan. Primer: Če zaužijete eno pastilo, lahko v istem dnevu uporabite enkraten odmerek pršila še devetkrat. Če zaužijete dve pastili, lahko v istem dnevu uporabite enkraten odmerek pršila še osemkrat, in tako naprej. Kombinacijo pršila in pastil ne smejo uporabljati otroci.

Po uporabi obrnite cevko spet navzdol, da blokirate pršilno glavo. Pršilo Angal naj uporablja le en bolnik. Če pršila Angal nekaj časa ne boste uporabljali, vam priporočamo, da po zadnji uporabi očistite pršilni nastavek po naslednjem postopku:
1. Pršilo obrnite na glavo in na pršilno glavo pritiskajte toliko časa, da izpraznite tekočino, ki je ostala v pršilnem nastavku (da raztopina ne prši več iz nastavka).
2. Odstranite cevko s pršilne glave in jo za nekaj minut položite v posodo s toplo vodo.
3. Cevko vzemite iz vode in pustite, da se osuši.
4. Suho cevko namestite na pršilno glavo tako, da je obrnjena navzdol, saj tako blokirate pršilno glavo.

Zdravila Angal ne uporabljajte nepretrgano več kot 3 do 4 dni in tudi ne prepogosto. Uporabljajte ga le toliko časa, da si olajšate bolečine in zmanjšate draženje zaradi vnetja žrela. Če se po 3 do 4 dneh zdravljenja stanje ne izboljša ali se celo poslabša, obiščite zdravnika.

Zdravilni učinkovini sta klorheksidinijev diglukonat in lidokainijev klorid. En ml raztopine vsebuje 2 mg klorheksidinijevega diglukonata in 0,5 mg lidokainijevega klorida.

Pomožne snovi so levomentol, cineol, glicerol (E422), natrijev saharinat (E954), citronska kislina monohidrat (E330), 96 odstotni etanol, prečiščena voda.

En razpršek (85 mikrolitrov) vsebuje 0,17 mg klorheksidinijevega diglukonata in 0,04 mg lidokainijevega klorida.
Ne uporabljajte zdravila Angal
  • če ste alergični (preobčutljivi) na zdravilni učinkovini (klorheksidin, lidokain) ali katerokoli sestavino zdravila ali druge lokalne anestetike, podobne lidokainu,
  • pri otrocih, ki so mlajši od 5 let,
  • pri otrocih, ki so že kdaj imeli mišične krče, saj zdravilo Angal vsebuje levomentol,
  • če ste odvisni od alkohola.
Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila
  • če imate zvišano telesno temperaturo, hude bolečine v žrelu in težko požirate,
  • če imate srčno popuščanje,
  • če imate zmanjšano delovanje jeter,
  • če uporabljate zdravila za zdravljenje motenj srčnega ritma (aritmij),
  • če ste nagnjeni k preobčutljivostnim reakcijam.
V teh primerih se pred uporabo zdravila Angal posvetujte z zdravnikom. Pazite, da si raztopine zdravila ne zanesete v bližino oči. Če zdravilo pride v stik z očmi, jih je potrebno vsaj 15 minut spirati s čisto vodo; veke naj bodo pri tem razprte. Priporočamo, da si po nanosu zdravila vsaj eno uro ne umivate zob. V primeru, da se težave po 3 do 4 dneh uporabe ne izboljšajo oziroma se poslabšajo, se morate posvetovati z zdravnikom.

Uporaba drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Zdravila Angal ne jemljite sočasno z zdravili, ki zavirajo delovanje encima holinesteraza (neostigmin, distigmin in piridostigmin) in drugih zdravil, ki se uporabljajo pri zdravljenju miastenije (avtoimuna bolezen, ki slabi vaše mišice). Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Angal, če jemljete zdravila za zdravljenje motenj srčnega ritma (aritmije). Zaradi medsebojnega delovanja ne smete hkrati z zdravilom Angal jemati drugih zdravil za lajšanje vnetega žrela (antiseptikov). To ne velja za pastile Angal, ki vsebujejo enaki učinkovini kot pršilo. Pri kombiniranju uporabe pršila in pastil Angal ne smete preseči dnevnega odmerka.

Uporaba zdravila Angal skupaj s hrano in pijačo
Priporočamo, da po nanosu zdravila vsaj eno uro ne uživate hrane in pijače.

Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Uporabe zdravila Angal v omenjenih obdobjih ne priporočamo razen, če vam tega ne svetuje zdravnik. Zdravilo Angal lahko vpliva na nosečnost in dojenje zaradi vsebnosti alkohola.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Študij o vplivu zdravila na sposobnost upravljanja vozil ali strojev niso izvedli.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Angal
To zdravilo vsebuje 41,6 vol% etanola (alkohola). Največji enkratni odmerek za odrasle je do 336 mg, kar ustreza 8,5 ml piva oziroma 3,5 ml vina na odmerek. Največji enkratni odmerek za otroke je do 201 mg, kar ustreza 5,1 ml piva oziroma 2,1 ml vina na odmerek. Zdravilo Angal je škodljivo za tiste, ki trpijo za alkoholizmom. Na vsebnost etanola (alkohola) morajo biti pozorni nosečnice in doječe matere, otroci in skupine z velikim tveganjem, kot so bolniki z jetrnimi obolenji ali epilepsijo.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje