Trgovina
Vaša košarica

Artelac 3,2 mg/ml, kapljice za oko

Artelac 3,2 mg/ml, kapljice za oko Pripomočki in zaščita
Artelac 3,2 mg/ml, kapljice za oko
Artelac 3,2 mg/ml, kapljice za oko  so umetne solze. Raztopina je bistra in brezbarvna. 1 ml raztopine vsebuje 3,20 mg hipromeloze (metilhidroksipropi..
Izbrano pakiranje:
10 ml
Proizvajalec: Bausch and lomb
5.84€
Brez DDV: 5.33€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika kapljice
Mesto uporabe oči
Simptom/Problem suhe oči, draženje, srbečica
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside umetne solze, suhe oči, draženje, srbečica, zaščita, vlaženje

Artelac 3,2 mg/ml, kapljice za oko  so umetne solze. Raztopina je bistra in brezbarvna. 1 ml raztopine vsebuje 3,20 mg hipromeloze (metilhidroksipropil celuloze); viskoznost raztopine je med 7 in 13 mPa. Zdravilo je pakirano v škatle z 1 ali 3 kapalnimi vsebniki po 10 ml. Zdravilo Artelac se uporablja za zdravljenje izsušenosti roženice in veznice (»suhega očesa«) zaradi motenj izločanja in funkcije solz kot posledica lokalnih ali sistemskih obolenj ter pri pomanjkljivem ali nepopolnem zapiranju vek, kar se lahko kaže kot skelenje oči, občutek tujka in občutljivost za svetlobo, veter, vročino in utrujenost.

Natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Odmerjanje pri bolezenski sliki „suhega očesa“ je prilagojeno posamezniku. Običajno zadostuje, če zdravilo. Artelac vkapljate 3 do 5 krat na dan po 1 kapljico v veznično vrečko. Zdravilo lahko vkapljate pogosteje, če je to potrebno. Zdravljenje „suhega očesa“ je dolgotrajno ali celo trajno. Pomembno je, da opravite tudi več kontrolnih pregledov pri okulistu. Ti pregledi so pomembni zato, da bi z ustreznim zdravljenjem preprečili razvoj resne bolezni. Uporaba zdravila časovno ni omejena. Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Navodilo za vkapljavanje

Glavo nagnite nazaj. S kazalcem ene roke potegnite spodnjo očesno veko navzdol. Z drugo roko držite kapalni vsebnik navpično nad očesom (ne da bi se očesa dotikali) in vkapljajte eno kapljico zdravila Artelac v veznično vrečko. Oko držite odprto in ga premikajte, zato da se tekočina dobro razporedi.

Če imate “suho oko”, upoštevajte tudi naslednja navodila:

  • večkrat dnevno temeljito prezračite prostor
  • uživajte dovolj tekočine (vsaj 2 litra dnevno)
  • pogosto pojdite na svež zrak
  • ne usmerjajte ventilatorjev v oči
  • pri delu za zaslonom večkrat za kratek čas delo prekinite
  • večkrat kontrolirajte stanje pri okulistu.

Zdravilna učinkovina je hipromeloza (metilhidroksipropil celuloza).

Pomožne snovi so cetrimid, natrijev hidrogenfosfat dodekahidrat, natrijev dihidrogenfosfat dihidrat, sorbitol, dinatrijev edetat, voda za injekcije.

Ne uporabljajte zdravila Artelac če:

  • ste preobčutljivi za hipromelozo ali katerokoli pomožno snov v zdravilu.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Artelac:

  • če po nekaj dneh ni bistvenega izboljšanja. V tem primeru obiščite zdravnika.
  •  če opazite draženje očesa (pečenje, pordelost ali občutek tujka v očesu). Povejte to svojemu zdravniku.

O vseh teh stanjih se posvetujte z zdravnikom, tudi če so se nanašala na vas kadarkoli v preteklosti.

Nosečnost

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Učinkovina v zdravilu Artelac hipromeloza se ne resorbira v sistemski krvni obtok, zato se med nosečnostjo lahko uporablja.

Dojenje

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Učinkovina v zdravilu Artelac hipromeloza se ne resorbira v sistemski krvni obtok, zato se med dojenjem lahko uporablja.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Ne vozite avtomobila in ne upravljajte z orodji ali stroji vsaj nekaj minut potem, ko ste v veznično vrečko očesa vkapljali zdravilo Artelac. Takoj po uporabi zdravila se vid lahko prehodno zamegli. 

Uporaba drugih zdravil

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Pri sočasni uporabi zdravila Artelac in drugih kapljic ali mazil za oko je lahko učinek slednjih zmanjšan, ker se razredčijo in izrinejo iz veznične vrečke. Zaradi tega naj pri zaporedni uporabi dveh zdravil mine vsaj 15 minut. Kapljice za oko, raztopino Artelac uporabite kot zadnje zdravilo, ker je za njihov dolgotrajen učinek vlaženja pomembno, da se čim dlje zadržujejo v očesu. 

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje