Bisolvon, peroralna in inhalacijska raztopina

Kratek opis
Blagovna znamka Boehringer Ingelheim
Oblika raztopina
Mesto uporabe pljuča
Simptom/Problem kašelj , prehlad
Ciljna skupina starejši , odrasli , moški , ženska , otroci
Ključne beside kašelj , zdravilo , sirup , pljuča , prehlad

6.37 €6.37
Redna cena €6.98 Prihranek €0.60

Bisolvon, peroralna in inhalacijska raztopina uporabljamo kot sekretolitik (utekočinja sluz) in sekretomotorik (pospešuje izločanje sluzi iz dihal) pri akutnih in kroničnih boleznih bronhijev in pljuč z bolezensko spremenjenim izločanjem sluzi in njenim prenosom.

Zdravilna učinkovina zdravila BISOLVON je bromheksinijev klorid, ki je sintetični derivat učinkovine rastlinskega izvora vasicina. Bromheksinijev klorid pospešuje izkašljevanje in ublaži kašelj.

Pri jemanju zdravila BISOLVON natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Peroralno jemanje

Raztopina po 2 mg/ml (4 ml = 60 kapljic)

Odrasli in otroci, starejši od 12 let: 4 ml (60 kapljic) 3-krat na dan

Otroci od 6 do 12 let: 2 ml (30 kapljic) 3-krat na dan

Otroci od 2 do 6 let: 20 kapljic 3-krat na dan

Otroci, mlajši od 2 let: 10 kapljic 3-krat na dan

Ustrezno količino raztopine odmerite s priloženo merico (ml) ali s pomočjo kapljanja (kapljice) in popijte z dovolj tekočine! Zdravilo BISOLVON lahko jemljete s hrano ali brez nje.

Inhalacija (z nebulatorjem)

Raztopina za inhaliranje z nebulatorjem

Odrasli: 4 ml (60 kapljic) 2-krat na dan

Otroci, starejši od 12 let: 2 ml (30 kapljic) 2-krat na dan

Otroci od 6 do 12 let: 1 ml (15 kapljic) 2-krat na dan

Otroci od 2 do 6 let: 10 kapljic 2-krat na dan

Otroci, mlajši od 2 let: 5 kapljic 2-krat na dan

Raztopino zdravila BISOLVON pred inhalacijo ogrejte na telesno temperaturo.  Ustrezno količino raztopine odmerite s priloženo merico (ml) ali s pomočjo kapljanja (kapljice) in inhalirajte s pomočjo nebulatorja! Pred uporabo raztopino lahko razredčite s fiziološko raztopino v razmerju 1:1. Da bi se izognili usedanju delcev v razredčeni raztopini, inhalirajte raztopino zdravila BISOLVON takoj po pripravi. Če ste bolnik z bronhialno astmo, najprej vzemite redni odmerek bronhospazmolitika, ki ga jemljete in šele nato inhalirajte zdravilo BISOLVON. Kombinirano zdravljenje z inhalacijami in peroralno obliko zdravila poveča učinek zdravila BISOLVON in je posebno primerno za začetek zdravljenja bolnikov, pri katerih je treba hitro doseči polni učinek zdravila.

Opomba

Pri zdravljenju z zdravilom BISOLVON pride do pričakovano povečanega izločanja sluzi. Če se simptomi pri akutnih dihalnih obolenjih ne zmanjšajo ali se med zdravljenjem poslabšajo, se je treba posvetovati z zdravnikom.

Zdravilna učinkovina je bromheksinijev klorid. 1 ml raztopine zdravila BISOLVON vsebuje 2 mg bromheksinijevega klorida.

Pomožne snovi so: vinska kislina, metilparahidroksibenzoat, prečiščena voda.

Ne jemljite zdravila BISOLVON:

- če ste alergični (preobčutljivi) na bromheksinijev klorid ali katerokoli sestavino zdravila BISOLVON.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila BISOLVON:

- če opazite kakršnekoli spremembe na koži ali sluznici. Če se pojavijo, se nemudoma posvetujte z zdravnikom in zaradi previdnosti prenehajte z zdravljenjem. Zelo malo so poročali o hudih kožnih reakcijah, kot sta Stevens-Johnsonov sindrom (resna kožna bolezen, pri kateri vrhnji sloj kože odmira in se lušči) in toksična epidermalna nekroliza (TEN, redka in včasih življenjsko nevarna reakcija na zdravila, pri kateri velike površine vrhnjega kožnega sloja odstopijo od globjih slojev kože in ki lahko prizadene tudi oči, usta, grlo in bronhije), ki so bile časovno povezane z uporaboeksperatoransov, kot je bromheksin. Njihov pojav so v večini primerov lahko pojasnili z bolnikovo osnovno boleznijo in/ali sočasnim jemanjem drugih zdravil. 

Jemanje drugih zdravil

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli drugo zdravilo, čeprav ste ga dobili brez recepta. Poročila ne navajajo klinično pomembnih neugodnih interakcijah z drugimi zdravili.

Nosečnost, dojenje in plodnost

Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Omejene izkušnje do zdaj niso pokazale škodljivih učinkov na plod med nosečnostjo. Iz previdnostnih razlogov se je med nosečnostjo uporabi zdravila BISOLVON treba izogibati. Ni znano, ali se bromheksin izloča v materino mleko. Razpoložljivi podatki pri živalih kažejo na izločanje v mleko. Tveganja za dojenega otroka ne moremo izključiti. Zdravila BISOLVON se med dojenjem ne sme uporabljati. Študij o učinku zdravila BISOLVON na plodnost pri človeku niso izvajali. Razpoložljive izkušnje na živalih ne kažejo na možne učinke na plodnost zaradi uporabe bromheksina.

 Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

O vplivu na sposobnost za vožnjo in upravljanje strojev niso izvajali posebnih raziskav.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila BISOLVON

Zdravilo BISOLVON 2 mg/ml peroralna raztopina/ inhalacijska raztopina za nebulator vsebuje metilparahidroksibenzoat. Peroralna raztopina: lahko povzroči alergijske reakcije (lahko zapoznele). Inhalacijska raztopina za nebulator: lahko povzroči alergijske reakcije (lahko zapoznele) in izjemoma bronhospazem.

Napiši mnenija

Opomba: HTML ni preveden!
    Slabo           Dobro