Trgovina
Vaša košarica

Canesten 1, kombi

Canesten 1, kombi Zdravila brez recepta
Canesten 1, kombi
Canesten 1, kombi vsebuje 500 mg mehke vaginalne kapsule in 10 mg/g krema. Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule in krema spada med protimikrobna ..
Izbrano pakiranje:
1 globula + 20 g kreme
Proizvajalec: Bayer
Naročite lahko le 3 izdelke.
11.35€
Brez DDV: 10.36€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika krema
Mesto uporabe sluznica, nožnica
Simptom/Problem vnetje, glivice, kandida, okužba, srbenje
Ciljna skupina starejši, odrasli, ženske, otroci
Ključne beside globule, krema, sluznica, okužba, srbenje, glivice, antimikotik
Canesten 1, kombi vsebuje 500 mg mehke vaginalne kapsule in 10 mg/g krema. Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule in krema spada med protimikrobna zdravila za ginekološko zdravljenje. Mehke vaginalne kapsule in krema vsebujejo zdravilno učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom. Glivične okužbe spolovil se lahko pojavijo zaradi porušenega naravnega ravnovesja mikroorganizmov na sluznicah spolovil, ki ga lahko povzroči: uporaba nekaterih zdravil (npr. antibiotiki, kontracepcijske tablete), nekatere bolezni in določena stanja (npr. sladkorna bolezen, menstruacija, nosečnost), stres, uporaba močnih sredstev za intimno nego in izpiranje nožnice, uporaba spodnjega perila iz umetnih materialov, ki ni dovolj zračno.

Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule in krema uporabljamo:
 • pri ženskah za zdravljenje okužbe notranjih spolovil (nožnice), ki jo povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida) imenovano kandidni vaginitis. Znaki in simptomi take okužbe so bel, sirast izcedek iz nožnice, srbenje, pordelost, oteklina in pekoče razjede na zunanjem spolovilu. Lahko se pojavijo tudi bolečine pri uriniranju.
 • za zdravljenje okužbe zunanjih spolovil z glivicami iz rodu Candida pri ženskah in moških. V teh primerih uporabljamo zdravilo Canesten krema. Pri ženskah se okužba zunanjih spolovil (kandidni vulvitis) kaže kot srbenje, pordelost, oteklina, pekoče razjede sramnih ustnic in predela okoli njih. Pri moških se taka okužba (kandidni balanitis) kaže kot droben bel izpuščaj, srbenje ter rahlo vnetje glavice in kožice spolnega uda.
Okužba spolovil z glivicami iz rodu Candida ni spolno prenosljiva bolezen, zato je zdravljenje spolnega partnerja potrebno LE, če so pri njem prisotni znaki in simptomi okužbe ali če to svetuje zdravnik.

Po natančni diagnozi, ki jo postavi zdravnik, se to zdravilo uporablja tudi:
 • za zdravljenje okužbe spolovil z mikroorganizmom Trihomonas vaginalis v kombinaciji z drugimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Znaki in simptomi take okužbe so obilen, smrdeč, zeleno rumen izcedek, blago vnetje zunanjega spolovila, bolečine pri uriniranju in boleč spolni odnos.
 • za zdravljenje okužb (superinfekcij) z nekaterimi bakterijami, ki so občutljive za zdravilo Canesten. 
Pri uporabi zdravila Canesten mehke vaginalne kapsule in krema natančno upoštevajte navodila za pravilno uporabo, razen če vam je zdravnik svetoval drugače. Če ste negotovi se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Če navodil ne boste natančno upoštevali, zdravilo ne bo pravilno delovalo. Med uporabo zdravila Canesten mehke vaginalne kapsule in krema ne uporabljajte tamponov, izdelkov za izpiranje nožnice, spermicidov ali drugih izdelkov za vaginalno uporabo. Med uporabo tega zdravila se je priporočljivo izogibati spolnim odnosom, ker se kljub uporabi zaščite, kot so kondomi in diafragma, okužba lahko prenese na partnerja,  učinkovitost in varnost izdelkov iz lateksa, kot so kondomi in diafragma pa je lahko
zmanjšana. Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule in krema je namenjeno lokalni uporabi. Izogibajte se stiku zdravila z očmi. Ne pogoltnite.

Odmerjanje in trajanje zdravljenja:
Ker sta običajno okuženi nožnica in zunanje spolovilo, je potrebno kombinirano zdravljenje obeh okuženih mest. Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule je namenjeno za vaginalno uporabo (uporabo v nožnici). Zdravilo Canesten krema je namenjeno za uporabo na zunanjem spolovilu.
 • Zdravljenje nožnice: Priporočeni dnevni odmerek je ena mehka vaginalna kapsula. Mehko vaginalno kapsulo vstavite v nožnico zvečer tako, kot je opisano v navodilih za pravilno uporabo. Znaki in simptomi, ki jih povzroča glivična okužba nožnice, se običajno izboljšajo v 7 dneh po začetku zdravljenja (oz. po uporabi 1 mehke vaginalne kapsule). Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali pa se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.
 • Zdravljenje zunanjega spolovila (pri ženskah in moških): 2- do 3-krat na dan nanesite tanko plast kreme na zunanje spolovilo in jo vtrite (do zadnjične odprtine pri ženskah ter na glavico in kožico pri moških). Iztisnemo približno pol cm kreme. Zdravljenje z zdravilom Canesten krema traja običajno od 1 do 2 tedna. Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali pa se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom. Če se simptomi v 2 mesecih povrnejo, se morate posvetovati z zdravnikom.

Pediatrična populacija

Zdravilo Canesten se pri mladostnikih (od 12 let do 18 let) lahko uporablja le po zdravnikovem nasvetu. Varnost in učinkovitost zdravila Canesten pri otrocih starih do 12 let še nista bili dokazani.

Starejši bolniki in bolniki z okvarjenimi organskimi sistemi

Podatkov ni na voljo.

Navodilo za pravilno vstavitev mehke vaginalne kapsule v nožnico:

Vstavitev mehke vaginalne kapsule brez aplikatorja (pri uporabi med nosečnostjo) Mehko vaginalno kapsulo vstavite zvečer z umitimi rokami čim globlje v nožnico. Najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu z nekoliko skrčenimi nogami.  Vstavitev mehke vaginalne kapsule z aplikatorjem

1. Najprej izvlecite bat aplikatorja, dokler se ne ustavi. Mehko vaginalno kapsulo namestite v aplikator tako, da odprtino aplikatorja s prsti nekoliko stisnete. Mehka vaginalna kapsula je pravilno nameščena v aplikator, ko približno polovica zaobljenega dela kapsule gleda ven.
2. Aplikator potisnite čim globlje v nožnico (najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu). Bat aplikatorja previdno pritiskajte do konca, dokler kapsula ni nameščena v nožnici. Aplikator odstranite.


Zdravilna učinkovina v mehki vaginalni kapsuli in kremi je klotrimazol. Ena mehka vaginalna kapsula vsebuje 500 mg klotrimazola. 1 g kreme vsebuje 10 mg klotrimazola.

Pomožne snovi v mehki vaginalni kapsuli so beli, mehki parafin, tekoči parafin, želatina (E441), glicerol (E422), titanov dioksid (E171), kinolinsko rumeno (E104), sončno rumeno FCF (E110), prečiščena voda, lecitin (E322), srednjeverižni trigliceridi.  Pomožne snovi v kremi so benzilalkohol (E1519), cetilpalmitat, cetil in  stearilalkohol, oktildodekanol, polisorbat 60 (E435), sorbitan stearat (E491),  prečiščena voda.
Ne uporabljajte zdravila Canesten mehke vaginalne kapsule in krema
 • če ste alergični (preobčutljivi) na klotrimazol ali katerokoli sestavino zdravila Canesten mehke vaginalne kapsule in krema.
Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Canesten mehke vaginalne kapsule in krema
 • če se približuje obdobje, ko boste dobili menstruacijo. Zdravljenje z zdravilom Canesten mehke vaginalne kapsule in krema naj bo zaključeno pred začetkom menstruacije,
 • če imate vročino (telesno temperaturo nad 38 ºC), bolečino v spodnjem delu trebuha, bolečino v hrbtu, smrdeč izcedek iz nožnice, občutek siljenja na bruhanje, krvavitve iz nožnice in/ali bolečine v rami, se posvetujte z zdravnikom,
 • izogibajte se stiku zdravila z očmi. Ne pogoltnite zdravila.

Uporaba drugih zdravil

Če med uporabo zdravila Canesten mehke vaginalne kapsule in krema jemljete takrolimus (zdravilo, ki se uporablja za preprečevanje zavračanja presajenih organov), o tem takoj obvestite svojega zdravnika. Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Nosečnost in dojenje

Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Nosečnost: V prvih treh mesecih nosečnosti je uporaba zdravila Canesten mehke vaginalne kapsule in krema dovoljena le, če vam je tako svetoval zdravnik. Uporabe aplikatorja med nosečnostjo ne priporočamo, zato v času nosečnosti svetujemo uporabo mehkih vaginalnih kapsul brez aplikatorja (glejte 3. poglavje: Vstavitev mehke vaginalne kapsule brez aplikatorja). Dojenje: Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule in krema lahko uporabljate v obdobju dojenja.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule in krema nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Canesten mehke vaginalne kapsule in krema

Canesten krema vsebuje cetil in stearilalkohol, ki lahko povzroči lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).


Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje