Trgovina
Vaša košarica

Carbo medicinalis, granule

Carbo medicinalis, granule Zdravila brez recepta
Carbo medicinalis, granule
Carbo medicinalis, granule po peroralni uporabi ima aktivno oglje veliko zmožnost vezave strupov in plinov, zmanjša vsrkavanje teh spojin v telo in po..
Izbrano pakiranje:
50 g
Naročite lahko le 3 izdelke.
12.77€
Brez DDV: 11.66€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikanapitek, zrnca
Mesto uporabeprebavila
Simptom/Problemnapenjanje, driska, zastrupitev
Ciljna skupinastarejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne besidepotovanje, aktivno oglje, napenjanje, prebava, zastrupitev

Carbo medicinalis, granule po peroralni uporabi ima aktivno oglje veliko zmožnost vezave strupov in plinov, zmanjša vsrkavanje teh spojin v telo in poveča njihovo izločanje skozi prebavila. Aktivno oglje tudi zelo dobro veže nase pline (antiflatulent) v prebavilih. Prehaja skozi želodec in pri tem ne zmanjša kislosti želodčne kisline. Aktivno oglje se ne vsrka in ne presnovi v prebavilih. Izloča se nespremenjeno z blatom, ki ga obarva črno.

Zdravilo Carbo medicinalis se uporablja pri:

- nenadni hudi zastrupitvi z zaužitimi zdravili ali strupi (zdravila proti bolečinam (analgetiki), zdravila proti povišani telesni temperaturi (antipiretiki), pomirjevala (sedativi), uspavala (hipnotiki), zdravila za zdravljenje epilepsije (antiepileptiki), zdravila, ki izboljšujejo razpoloženje depresivnih bolnikov (triciklični antidepresivi), srčni glikozidi (kardiotonični glikozidi), sulfonamidi, kinin, teofilin, nikotin),

- nabiranju plinov v želodcu in črevesju (flatulenca).

Pri zdravljenju nenadne hude zastrupitve priporočamo tudi rektalno ali peroralno uporabo odvajala (natrijev sulfat ali magnezijev sulfat). Zdravilo ni priporočljivo za dolgotrajno zdravljenje flatulence (več kot 7 dni). Zdravilo ni priporočljivo za bolnike, ki potrjeno ne prenašajo nekaterih sladkorjev in za bolnike s sladkorno boleznijo. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 4 do 7 dneh, se posvetujte z zdravnikom.


  Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

  Nenadna huda peroralna zastrupitev

  Če je mogoče, uporabite aktivno oglje do ene ure po vnosu strupa v telo za učinkovitejše preprečevanje vsrkavanja strupa. Priporočeni odmerek je 1 g aktivnega oglja na kg telesne mase:

  Za otroke stare 3 do 9 let

  Nad 10 kg

  10 g aktivnega oglja oz.

  25 g zrnc (polovica vsebina steklenice)

  Nad 20 kg

  20 g aktivnega oglja oz.

  50 g zrnc (celotna vsebina steklenice)

  Za otroke in mladostnike stare 10 do 14 let oz. nad 30 kg

  30 g aktivnega oglja oz.

  75 g zrnc (celotna vsebina steklenice in polovica vsebine druge steklenice)

  Odrasli, otroci in mladostniki nad 60 kg

  60 g aktivnega oglja oz.

  150 g zrnc (vsebina treh steklenic)  To je minimalni začetni odmerek, ki ga ponovite na vsake 4 ure. Zrnca zdravila raztopite v 200 ml vode ali čaja. Zdravila ne pijte z mlekom. Paziti je treba tudi, da zdravila ne vdihnete.

  Nabiranje plinov v želodcu in črevesju (flatulenca)
  Če ni drugače predpisano, jemljite eno zvrhano veliko žlico (10 g) zrnc zdravila raztopljenega v 200 ml vode ali čaja 4-krat na dan po jedi. Pri flatulenci lahko aktivno oglje jemljete do 7 dni. Če se stanje ne izboljša, obiščite zdravnika.

  Uporaba pri otrocih
  Uporabe aktivnega oglja ne priporočamo pri otrocih, mlajših od 3 let. Zdravila ne pijte z mlekom. Paziti je treba tudi, da zdravila ne vdihnete

  Zdravilna učinkovina je aktivno oglje. 50 g zrnc vsebuje 19,25 g aktivnega oglja.

  Pomožne snovi so natrijev karmelozat, laktoza monohidrat, magnezijev stearat, saharoza.


  Ne uporabljajte zdravila Carbo medicinalis

  - če ste alergični na aktivno oglje ali katerokoli sestavino tega zdravila

  - če imate možnost peroralne uporabe specifičnega protistrupa (antidota).

  Uporaba aktivnega oglja ni priporočljiva v primeru zastrupitve z mineralnimi kislinami in lugi, sredstvi za pranje ali solmi težkih kovin, saj ima oglje majhno vezavno zmožnost zanje.

  Opozorila in previdnostni ukrepi

  Pred začetkom uporabe zdravila Carbo medicinalis se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro. Oseba, ki ji dajete suspenzijo aktivnega oglja, mora biti pri zavesti. Ob dajanju aktivnega oglja morate paziti, da ne pride do vdihovanja delcev aktivnega oglja. Dolgotrajno zdravljenje z aktivnim ogljem lahko povzroči prebavne motnje zaradi vezave encimov in vitaminov iz hrane na delce oglja. Aktivno oglje lahko oteži odkrivanje mikroorganizmov, ki povzročijo bolezen v prebavilih (patogenih parazitov), zato je treba pri sumu na drisko zaradi parazitov pregledati bolnikovo blato pred zdravljenjem z aktivnim ogljem. Za ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, priporočamo uporabo drugih oblik zaščite pred zanositvijo v času jemanja aktivnega oglja. Pri nenadni hudi griži s krvavim blatom in zvišano telesno temperaturo se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

  Druga zdravila in zdravilo Carbo medicinalis

  Aktivno oglje zmanjša zdravilni učinek večine sočasno zaužitih zdravil zaradi vezave teh zdravil na delce oglja. Pri sočasni uporabi je torej treba paziti, da bo med jemanjem teh zdravil in uporabo aktivnega oglja preteklo najmanj dve uri. Aktivno oglje zmanjša učinkovitost snovi, ki sprožijo bruhanje (emetiki). Kadar se sproži bruhanje z uporabo emetikov, je to potrebno storiti pred začetkom dajanja aktivnega oglja. Sočasna uporaba sorbitola in aktivnega oglja lahko vodi do dehidracije. Mleko, sladoled in mlečni izdelki zmanjšajo vezavno zmožnost aktivnega oglja. Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

  Zdravilo Carbo medicinalis skupaj s hrano in pijačo

  Zdravilo vzemite po jedi. Zrnca raztopite v 200 ml vode ali čaja.

  Nosečnost dojenje in plodnost

  Pri nosečnicah in doječih materah niso opažali nobenih težav v zvezi z uporabo aktivnega oglja. Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. V literaturi ni podatkov, da bi zdravilo Carbo medicinalis vplivalo na nosečnost, dojenje in plodnost.

  Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

  Aktivno oglje ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

  Zdravilo Carbo medicinalis vsebuje laktozo in saharozo.

  -50 g zrnc vsebuje 13,3 g laktoze in 14 g saharoze. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. V priporočenih odmerkih zdravilo le redko povzroči neželene učinke pri bolnikih, ki slabo prebavljajo laktozo.

  Napišite mnenje

  Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje