Resveratrol - antioksidant

Resveratrol - antioksidant

O antioksidantih se je začelo govoriti, ko so se strokovnjaki začeli spraševati, kar varuje človekovo zdravje. Ugotovili so, da so varuhi, ki nas ščitijo pred tako rekoč vsemi boleznimi, prav antioksidanti. To je skupno ime za vitamin C in E, encime in nekatere druge snovi, ki delujejo protioksidativno in preprečujejo, da bi zaradi prostih radikalov v telesu nastale poškodbe in posledično bolezen. Antioksidanti  nevtralizirajo proste radikale in s tem ustavijo nevarnost, da bi se pri človeku razbila bolezen. 

Med najmočnejše antioksidante spada resveratrol, ki spada v skupino naravnih spojin, imenovanih polifenoli. Resveratrol je aktivator mnogo biokemijskih procesov v organizmu in celicah. Na naše celice deluje neposredno, prispeva k boljši regeneraciji celic, zmanjša njihovo odmiranje ter izboljšuje njihovo presnovo. 

  • preprečuje srčno-žilne bolezni - resveratrol je najmočnejši antioksidant in v naših celicah odlično učinkuje proti prostim radikalom, ki so začetniki številnih vnetnih procesov v telesu. Proste radikale, ki nastanejo zaradi stresa, onesnaženja, sevanja, nezdravega življenja, resveratrol nevtralizira ter tako varuje srce in ožilje.
  • preprečuje demenco 
  • zavira staranje - resveratrol je odličen zaveznik pri ohranjanju zdravega in mladostnega videza, celice ohranja zdrave, jih ščiti pred negativnimi zunanjimi vplivi in poškodovane tudi hitro obnovi.
  • znižuje sladkor - resveratrol na eni strani preprečuje nastanek sladkorne bolezni in na drugi strani pomaga tistim, ki že imajo potrjeno diagnozo sladkorne bolezni. 
  • daje energijo 
  • preprečuje nastanek raka - resveratrol ima pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka raka, saj celice varuje pred prostimi radikali in preprečuje poškodbe našega DNK, ki so glavni povzročitelj rakavih celic. 
  • pomaga pri hujšanju - resveratrol bo izboljšal metabolizem in s tem preprečil nabiranje odvečne maščobe v telesu. 
  • znižuje slab holesterol ter zvišuje vrednost dobrega holesterola
  • kožo ščiti pred poškodbami ultravijoličnega sevanja

Vir resveratrola: 

Resveratrol je močno protibakterijsko in protiglivično sredstvo, ki ščiti grozdje in druge rastline pred napadi mikroorganizmov, predvsem pa plesni. Najbolj znan vir resveratrola je rdeče grozdje, najdemo ga tudi v rdečem grozdičastem sadju, lupinici arašidov, v smrekovih iglicah, evkaliptusovih listih, temna čokolada ter japonski dresnik, ki je najpogostejši vir resveratrola. Japonski dresnik že v tradicionalni kitajski medicini velja za vir življenjske energije. Za učinkovito delovanje mora vsaj ena tableta vsebovati 200 mg čistega resveratrola. Če so zraven dodane še druge fenolne spojine, pa je učinek samega resveratrola toliko večji. Iz izvlečka njegove korenine izdelujejo resveratrol v obliki prehranskega dopolnila. 

Zadostno uživanje antioksidantov je pomembno , in tisti, ki jih dovolj zaužijejo se na splošno bolje počutijo in dolgoročno poskrbijo za svoje zdravje.