ATOPIJSKI DERMATITIS

ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis je pogosta kožna bolezen otrok. Ni nalezljiva, niti ni nevarna in jo lahko uspešno zdravimo. Zdravljenje je največkrat dolgotrajno in zato neprijetno ne samo za otroka, ampak tudi za starše obolelih. 

Gre za kronično, ponavljajočo se vnetno bolezen kože. Spremembe na koži se pokažejo v obliki rdečine z mehurčki ali kot pordeli, suhi, luščeči se predeli, ki jih spremlja močno srbenje. Atopijski dermatitis se najpogosteje pojavlja na licih pri dojenčkih, pri majhnih otrocih na rokah in nogah, pri mladostnikih in odraslih pa v pregibih velikih sklepov. Atopijski dermatitis ni nevarna bolezen, a je pogosto dolgotrajna in zapletena. Večinoma se začne že v prvih mesecih življenja in lahko izzveni do desetega leta starosti. V redkih primerih ekcem traja do odrasle dobe. V vseh starostnih obdobjih imajo bolniki suho in občutljivo kožo. Bolezen nastane zaradi prepletanja številnih dejavnikov, najpogostejša sta dednost in vpliv okolja. 

Otroci, ki obolevajo za atopijskim dermatitisom, imajo posebno občutljivo kožo in so pogosto iz družin, v katerih so osebe z različnimi oblikami alergij. Pri nekaterih posameznikih se pojavlja brez jasnega vzroka, pogosto ob različnih vrstah stresa ali duševnih stiskah. Bolezen je dolgotrajna ter ima obdobja izboljšanja in poslabšanja. 

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Za atopijski dermatitis so značilni predeli ekcema, pojavlja se v obliki zadebeljenih pordelih žarišč z mehurčki, bunčicami in luščečimi se ploščami, prizadeti so različno veliki predeli kože. Mesta, kjer so opazne bolezenske spremembe, se spreminjajo s starostjo. 

Če se ekcem pojavi v prvih mesecih življenja, je opazen simetrično po čelu in licih, predel kože okrog ust je zdrav. Prizadeti so tudi lasišče in zgornji del telesa, zunanja stran rok in nog ter zapestja. Koža pod plenico je večinoma zdrava. 

V starosti od dveh do treh let se ekcem pojavlja na predelu zapestij in gležnjev, spremembe na licih izzvenijo. Pri starejših otrocih, mladostnikih in odraslih ekcem opazimo v pregibih velikih sklepov, na vratu, vekah, po obrazu, rokah in nogah. 

Srbečica je najbolj neprijeten znak atopijskega dermatitisa. Lahko je tako huda, da moti otrokovo spanje in ga ovira pri vsakodnevnih dejavnostih. Pri osebah z atopiijskim dermatitisom se zaradi suhe kože in močnega srbenja hitreje pojavljajo tudi dodatni zapleti, kot so bakterijske, glivične in virusne okužbe. Občutljiva in suha koža bolnikov z atopijskim dermatitisom nujno potrebujejo vsakodnevno ustrezno higieno in predvsem redno nego s primernim negovalnim mazilom. 

Suha koža je najpogostejši bolezenski znak bolnikov z atopijskim dermatitisom. Razlog je okvarjena pregradna funkcija kože. Dodatni razlogi za to, da je koža obolelih pozimi še bolj suha, so nizke temperature, veter, mraz in suh zrak v stanovanjih zaradi centralnega ogrevanja. Vse to pripomore k izgubi vlage skozi kožo.

Dnevna higiena kože!

Trenutki kopanja in prhanja so zelo pomembni. Temperatura vode naj bo med 32 in 33 stopinj C, pri višjih temperaturah je srbenje bolj izrazito. Kopanje naj traja največ 10 minut, sicer se koža preveč izsuši. Za kopanje priporočamo uporabo sinetov ali gelov brez mila, ki ne dražijo kože. Po kopeli kožo dobro izperite in jo nežno posušite s pivnanjem brez drgnjenja. Za osebe z atopijskim dermatitisom je po umivanju in kopanju nujna nega kože s primernim vlažilnim mazilom. Za vsakodnevno nego kože so najboljše kreme, ki ohranjajo primerno vlažno, mastno in mehko ter  so prilagojene potrebam tovrstnih bolnikov.  

  • zmanjšujejo suhost kože.
  • zmanjšujejo razpokanost.
  • obnavljajo kožo, preprečujejo njeno izsušenost in tako preprečijo vdor alergenov iz okolja.
  • zmanjšujejo pogostnost pojava ekcema. 

Z redno uporabo negovalnih krem se lahko zmanjša uporaba kotikosteroidnih krem. Med zdravljenjem ekcema vlažilne kreme in negovalna mastna mazila izmenično uporabljajte v kombinaciji z zdravilnimi mazili. Zelo pomembno je, da jih uporabljajte redno, tudi ko je ekcem v dobi mirovanja. 

Besedilo je pripravila: Urška Avbelj dr.vet.med, vodja ključnih kupcev OPH Okral pharma, d.o.o