Kako očistiti zobe, ko je ščetkanje oteženo?

Kako očistiti zobe, ko je ščetkanje oteženo?

Pri skrbi za zdravje zob in obzobnih tkiv je najpomembnejše učinkovito mehansko obvladovanje zobnih oblog, pri čemer zadostuje ustrezna uporaba zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov - medzobnih ščetk in zobne nitke. 

Kadar je mehansko čiščenje zob in obzobnih tkiv zaradi operativnih posegov in ekstrakcij oteženo ali celo nemogoče, je za ustrezno obvladovanje zobnih oblog primerna uporaba kemičnih sredstev v obliki ustne vode, paste ali gela. Če želimo, da tovrstno obvladovanje zobnih oblog zares podpre mehansko čiščenje, mora biti učinkovito. To pomeni, da mora delovati protimikrobno - zavirati nastajanje plaka, biti substantivno - se dobro oprijeti trdih in mehkih tkiv, in učinkovati čim dlje. Pomembno pa je tudi, da ima tako sredstvo čim manj neželenih učinkov. 

Klorheksidin (CHX) učinkovito obvladuje nastanek zobnih oblog. Protibakterijsko učinkovitost zagotavljajo izdelki s klorheksidinom (CHX), ki je v zobozdravstvu prisoten že dalj časa. Molekule klorheksidina imajo zaradi svoje kationske narave možnost vezave na molekule ustne sluznice, sklenine, biofilma na zobeh, proteinov v slini in na celične stene bakterije, kar mu omogoča negativno delovanje na razvoj bakterij in dinamiko bakterijske aktivnosti. V manjših koncentracijah destabilizira in uničuje celično membrano mikroorganizma (bakterije) - deluje bakteriostatično, v velikih koncentracijah pa vpliva na citoplazmo mikroorganizma (bakterije) in tako deluje baktericidno. Klorheksidin se adsorbira na mehka in trda tkiva ter dokazano pomaga pri obvladovanju zobnih oblog, vendar ima tudi nekaj neželenih stranskih učinkov, ki se pojavljajo lokalno in so reverzibilni. 

V Izdelkih Curasept namreč ni alkohola, zato ne izsušijo ustne sluznice. Prav tako izdelki ne vsebujejo natrijevega lavrilsulfata (SLS), penila, ki se pogosto pojavlja v zobnh pastah in precej skrajša čas učinkovitosti klorheksidina. Ko je ščetkanje oteženo, je linija izdelkov CURASEPT ADS zagotovo kemična podpora pri obvladovanju plaka, na katero se lahko zanesemo. 

Besedilo je pripravila: Karolina Marolt, www.flegis.si