Alergijski rinitis

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je alergijsko vnetje nosne sluznice. Pojavnost narašča tako pri otrocih kot pri odraslih. Bolezen pomembno vpliva na kakovost življenja, saj moti spanec, vpliva na preživljanje prostega časa in družabnega življenja, povzroči kognitivne motnje, izostanke v šoli in zmanjša delovno storilnost prizadete osebe. 

Za alergijski rinitis so značilni simptomi, ki se pojavijo po izpostavitvi alergenom. Lahko so prisotni vsi simptomi ali pa le nekateri izmed njih: 

  • zamašenost nosu,
  • izcedek iz nosu,
  • kihanje,
  • srbenje v nosu in v očeh,
  • solzenje oči, 
  • srbeči izpuščaji na koži, 
  • kašelj, ki ga lahko povzroča sluz, ki polzi iz ozadja nosu v žrelo.

Simptom alergijskega rinitisa se lahko pridružijo še glavobol, spremembe počutja, razdražljivost in slabša pozornost. 

Vrste alergijskega rinitisa

Nekateri bolniki so alergični le na alergene, ki so v okolju kratek čas, na primer cvetni prah. Zato težave trajajo le nekaj tednov ali mesecev. Tej obliki rinitisa rečemo sezonski alergijski rinitis. Nekateri bolniki so alergični le za alergene, ki so v okolju vse dni v letu, na primer hišni prah. Zato imajo stalne, vsakodnevne težave. Tej obliki rinitisa rečemo trajni alergijski rinitis. Nekateri bolniki so alergični tako za sezonske kot tudi celoletne alergene, npr. cvetni prah in hišni prah. Zato imajo stalne, vsakodnevne težave, ki pa se v času cvetenja močno poslabšajo. Tej obliki rinitisa rečemo trajni alergijski rinitis s sezonskimi poslabšanji. Pred vsakim zdravljenjem je potrebno ugotoviti, ali gre za alergijski rinitis ali za navaden prehlad, potrebno je ugotoviti alergene in oceniti resnost teža.

Sezonski pelodni alergijski rinitis

Pelodni rinitis in rinokonjunktivitis povzroča pelod vetrocvetnih rastlin. Klinično najpomembnejši alergeni so: breza, trave, ambrozija in navadni pelin. Kadar je sezona svetenja kratka in blaga in simptomi rinitisa trajajo manj kot mesec dni, ali kadar ima bolnik simptome manj kot  dni v tednu, sezonski pelodni rinitis ustreza občasnemu rinitisu. Kadar je bolnik preobčutljiv za več vrst peloda in simptomi trajajo dlje časa in so vsakodnevni, pelodni rinitis poteka kot trajni alergijski rinitis. 

Zdravljene alergijskega rinitisa

Za uspešno zdravljenje alergijskega rinitisa pogosto kombiniramo ukreme za zmanjševanje izpostavljenosti alergenom in zdravljenje z zdravili. Izberemo eno ali več zdravil, ki odpravljajo simptome. 

Preprečevanje stika z alergeni

Pelodom vetrocvetk se bolnik težko povsem izogne. Obstaja pa veliko preventivnih ukrepov, ki pomagajo bolnikom z sezonskim alergijskim rinitisom. Poleg tega, da mora bolnik redno spremljati informacije o pojavljanju pelodov v javnih medijih, je dobro, da sledi tudi spodnjim ukrepom:

  • bolnik naj zapira okna in uporablja čistilec zraka, 
  • bolje je izbrati športne aktivnosti v dvorani in ne na prostem, 
  • izogiba naj se sušenju perila na prostem, 

Kako ločimo alergijski rinitis od navadnega prehlada?


Alergijski rinitisNavadni prehlad
TrajanjeNekaj dni do nekaj mesecev oziroma dokler je človek v kontaktu z alergenom3 do 14 dni
Letni časČez celotno leto, lahko tudi sezonsko (pelodni alergijski rinitis)Ponavadi pozimi, možen je pojav v vseh letnih časih
Kdaj se začneSimptomi se pojavijo takoj po kontaktu z alergenomSimptomi se pojavijo nekaj dni po infekciji z virusom
Izcedek iz nosuPogostPogost
BolečineNiso prisotneVčasih
UtrujenostVčasihVčasih
Povišana telesna temperaturaNi prisotnaRedko
KašeljVčasihPogost

Zdravljenje z zdravili

V primerih, ko se stiku z alergeni ni možno popolnoma izogniti, se svetuje zdravljenje z zdravili. Najpogosteje uporabljamo antihistaminike, lokalne kortikosteroide in lokalne dekongestive. Redko, ko je potrebo hitrejše in močnejše delovanje, zdravnik predpiše kortikosteroide. 

Antihistaminiki sodijo med najpogosteje predpisana zdravila proti alergijam, delujejo pa tako, da preprečijo vezavo histamina na receptorje v sluznici in tako zmanjšajo alergijski odziv telesa.