URINSKA INKONTINENCA

URINSKA INKONTINENCA

Urinska inkontinenca je pogost pojav, ki pomembno vpliva na zdravje, funkcionalnost in kakovost življenja odraslih, pri čemer to ni bolezen, ampak je splet drugih simptomov in stanj. Za posameznika predstavlja težko psihično, telesno in ekonomsko obremenitev, trpi pa tudi njegova družina. Moški se ob pojavu neželenega uhajanja urina pogosto soočajo tudi z jezo in frustracijo, ker svoje stanje težko sprejemajo kot del življenja. 

Tveganje za inkontinenco je večje pri ženskah, starejših ljudeh in tistih s fizičnimi in kognitivnimi okvarami. Motnje inkontinence prizadenejo vsako tretjo žensko po 35.letu starosti, pogostnost pri moških pa je nekoliko nižja in sicer prizadene vsakega četrtega moškega po 40. letu starosti. 

Življenje z inkontinenco je okrnjeno, saj vsakdanja preprosta opravila postanejo kompleksna in zahtevajo priprave. Posamezniki z inkontinenco svoje opravke prilagajajo krajem, kjer so urejeni toaletni prostori in pogosto premišljujejo o tem ,  kako bodo prišli do stranišča, ne glede na to kaj počnejo. Redko kje izven domače kopalnice imamo možnost ustrezne intimne higiene, zato vonj pogosto izda človeka z inkontinenco. Zaradi strahu pred neprijetnim vonjem posamezniki opuščajo določene družabne aktivnosti in so nemirni. Pogosto tudi pijejo manj tekočine in se izogibajo telesnim naporom ter težjim športom. Prav tako se izogibajo prevozom z javnimi prevoznimi sredstvi in ne zahajajo v družbo, zaradi česar je njihovo socialno življenje bistveno slabše. Stalna vlažnost kože in prisotnost urina na koži povzročata poškodbe zaščitne plasti kože in taka koža postane neodporna na bakterije. Lahko se pojavijo vnetja, glivice, razjede in podobne težave. Tako spremenjena koža je tudi boleča. Marsikdo si pomaga tako, da poišče primerna ohlapna oblačila, ustrezen sedež ali položaj, vzame sredstvo proti bolečinam, zaužije alkoholno pijačo. Radovednim vprašanjem o počutju se izogiba, postaja pretirano občutljiv in apatičen. 

Nekatere vrste inkontinence so ozdravljive, druge ne in prizadetega lahko spremljajo do konca življenja. Pri vseh oblikah je izjemno pomembna pravilna zaščita. Moški pogosto skrivajo svoj problem in si ves čas prizadevajo, da bi le ta ostal neodkrit. Tak moški postane zadržan, nesproščen, zavrt in težje navezuje stike O svojih težavah ne zmore odkrito spregovoriti. Zaradi težav z inkontinenco se lahko pojavijo tudi motnje v spolnosti. Prizadeti čuti, da je drugačen, da ga izdaja neprijeten vonj, kdaj tudi mokra obleka in posteljnina. Izogiba se pogovorom o spolnosti, jo zavrača in si je ne želi. Na ta način se še bolj zapira v svoj svet in ne dopušča partnerju, da bi mu pomagal. 

Inkontinenca v veliki večini prizadene človeško samozavest, samospoštovanje in zaupanje vase. Sprejemanje in obvladovanje problematike pa zahteva prilagajanje. Zato je izrazito pomemben človeški in profesionalni pristop v zdravstvenih ambulantah in lekarnah ter specializiranih trgovinah. Strokovno osebje s svojim znanjem in človeškim pristopom pomaga poiskati individualno rešitev. Kljub temu je lahko inkontinenca neprijetna tema pogovora ne le za prizadetega posameznika, ki išče pomoč temveč tudi za strokovno osebje. Veliko posameznikov zaradi neprijetnih občutkov ter sramu zanika svojo težavo, četudi je ta očitna. Včasih je tema preveč občutljiva, da bi se je lotili.

  1. Pogosta zdravstvena teža - inkontinenco obravnavajte enako kot katerikoli drug pogovor o osebnem zdravju. Težave pri nadzoru mehurja so pogoste, pogosto pa jih je možno tudi odpraviti.
  2. Pogosto govorite o tej temi - Inkontinenca lahko prizadene ljudi vseh starosti, ne samo starejše. Težave s prostato, nosečnost in menopavza lahko povzročijo težave z oslabljenim mehurjem. 
  3. Težave je mogoče odpraviti - Težave z inkontinenco je pogosto mogoče odpraviti. Številni posamezniki verjamejo, da je inkontinenca le naravna posledica staranja ali si mislijo, da težav ni mogoče odpraviti. 
  4. Zgodnje ukrepanje - Pogovorite se o težavi in čim prej ukrepajte. 
  5. Bodite proaktivni - Opravljajte ustrezne vaje za krepitev medeničnega dna. 

Izbira ustreznega pripomočka je pri obvladovanju težav z inkontinenco ključnega pomena. Moški pogosto uporabljajo zaščitne izdelke, ki so namenjeni za žensko inkontinenco ali pa kar higienske vložke Slednji niso primerni za zaščito pri neželenem uhajanju urina. 

Izdelki za zaščito pri inkontinenci preprečujejo razvoj neprijetnega vonja, urin spremenijo v gel in vrhnjo plast ohranjajo suho ter omogočajo zračenje kože. Izdelek je ustrezen, kadar se dobro prilega anatomiji telesa, zato govorimo o ženskih in moških predlogah za zaščito pri inkontinenci. 

Članek je pripravilo podjetje Simps´S d.o.o