NAGLAVNE UŠI

NAGLAVNE UŠI

V starih časih so bile naglavne uši spremljevalke slabih higienskih navad, dandanes pa se pojavljajo brez pravila, lahko jih dobi kdorkoli. Najpogosteje se naglavne uši širijo pri šolskih otrocih ali otrocih v vrcih, kjer so stiki tesnejši in bolj pogosti. Uši ne skačejo in ne letijo se pa prenašajo zgolj neposredno z dotikom.  

Naglavna uš (Pediculus humanus capitis) so žuželke brez kril, velike so od 3 do 4 mm, velikost sezamovega semena. Ima prosojno telo, po hranjenju s krvjo se obarvajo rdeče.  Življenjski prostor uši je človeško lasišče. Najpogosteje se naglavne uši zadržujejo na zadnji strani lasišča in za ušesi. Življenjska doba uši je en mesec. 

Uši odlagajo svoja jajčeca, ki jih imenujemo gnide. Uš jajčece pritrdi na vsak posamezen las. Gnida je ovalne oblike in ima top konec, velika je 1mm. Živa gnida je svetleče do rjavkaste barve, če jo stisnemo med nohti poči, mrtva gnida je belo motne barve, ko jo stisnemo ne poči. Prisotnost uši potrdimo tako, da na lasišču najdemo žive uši ali žive gnide.  Za preživetje uši in jajčec sta pomembna primerna temeperatura in vlaga.

Naglavne uši povzročajo lahko srbenje, kar vodi v praskanje ter nastanek ran in okužbe.  Srbečica se pojavi šele po nekaj tednih ali mesecih, medtem ko so uši že naseljene na glavi. 

V jesenskih časih se pojavlja vse več ušivosti. Zato priporočamo, da se lasišče pregleda vsaj enkrat tedensko, v primeru da ugotovimo, da so uši prisotne sporočimo kolektivu, šoli, družinskim članom, da se prične ukrepati. Za popolno učinkovitost moramo poskrbeti tudi za predmete, ki so bili v stiku z okuženo osebo ter razušitev prostora. 

Postopek pregledovanja lasišča:

Osebi razložimo kaj počnemo in kako bomo počeli.

Ramena ogrnemo z belo brisačo.

Lasišče pregledamo pri dnevni svetlobi, pomagamo si s povečevalnim steklom.

Natačno pregledamo celotno lasišče, še posebej v zatilju in za ušesi. 

Pregledamo od rastišča las proti konicam, po pramenih. 

Na koncu lasje prečesavamo z gostim glavnikom, da lahko z njim izvlečemo naglavne uši in njihove gnide ter kombiniramo z sredstvim za preprečevanje nadaljnega razvoja uši. 

Sredstva za preprečevanje naglavnih uši uporabljajte samo pri osebah, pri katerih najdete uši ali gnide. Sredstva ki se uporabljajo za preventivne namene uporabljajte takrat ko dobite opozorilo da se pojavljajo naglavne uši in ne takrat ko oseba že ima uši. Natačno upoštevajte navodila proizvajalca sredstva kako se uporablja za preprečevanje naglavnih uši. 

Sredstva za odpravljanje naglavnih uši: 

Uspešnost odstranitev odpravljanja naglavnih uši je predvsem odvisna od izbire preparata.  Izdelke razdelimo v dve skupini: 

Mehanski preparati – vsebujejo olja, ki naglavne uši  in gnide zadušijo in tako odmrejo. 

Kemični preparati – vsebujejo insekticid, ki naglavne uši in gnide ubije. 

Za pomoč pri naglavnih uši lahko uporabljamo tudi eletrične glavnike, ki z električnim tokom ubijejo naglavno uš in gnido ter  z njim prečesemo lasišče. 

Higienski ukrepi doma: 

Če imamo naglavne uši moramo poskrbeti tudi za druge kužne vire, ki pridejo v stik z ušmi in gnidami. Glavnik je potrebno razkužiti z vročo vodo. Posesajte stanovanje, dobro operite posteljnino, obleke, brisače, na približno 60 stopinj celzija. Igrače lahko tesno zaprete v plastično vrečo in za 24 ur zamrznite.