NAJPOMEMBNEJŠI MINERAL - CINK

NAJPOMEMBNEJŠI MINERAL - CINK

Za rast in razvoj organizma, za celjenje ran, nevrološke funkcije, reproduktivne funkcij in za normalno delovanje imunskega sistema je nujno potreben element CINK. 

Cink je prisoten čisto v vsakem tkivu, organu in tekočini našega telesa. Pravzaprav je prisotem v čisto vsaki telesni celici. Cink ima pomembno vlogo pri rasti in razvoju telesa, prispeva h ohranjanju zdravih kosti, vida, las, nohtov in kože. Sodeluje tudi pri vzdrževanju normalne ravni testosterona v krvi ter ima vlogo pri plodnosti in zmožnosti razmnoževanja. 

Cink sodeluje v mnogih procesih celičnega metabolizma. Priporočen dnevni vnos cinka za odraslega je 7 – 10 mg.  S pestro in uravnoteženo prehrano lahko pokrijete potrebe po cinku.  Absorpcijo cinka upočasnijo nekatere vste živil. (kruh, trdo kuhana jajca, kava in mleko). Največ potreb po cinku imajo predvsem dojenčki, otroci, najstniki, noseče ženske ter starejši odrasli. Pomanjkanje cinka lahko pusti trajne posledice na zdravju, vendar če imamo uravnoteženo prehrano imamo primerne vnose cinka v naše telo. 

Najpogostejši vzroki pomanjkanja cinka so:  

  • prenizek vnos,
  • slaba absorpcija,
  • avtoimunske bolezni,
  • alkoholiki. 

Prenizek vnos cinka se kaže kot zmanjšan apetit, lušči se nam koža, imamo slabši odziv imunskega sistema, pri otrocih kot zaostanek v rasti. V hujših primerih lahko pride do diareje, zapoznela sporna dozorelost ter neplodnost, izguba las, kožne razjede. 

Med najbogatejše vire uvrščamo meso (predvsem rdeče meso) in morske sadeže ter cink vsebujejo tudi živila rastlinskega izvora. Telo v povprečju absorbira 33% zaužitega cinka, zato je pomanjkanje cinka dokaj pogosto. Absorpcijo cinka lahko zmanjšajo tudi nekatera zdravila, ki vsebujejo železo in kalcij, antibiotiki ter spojine ki vsebujejo fosfor. Naše telo nima sposobnost hranjenja večjih zalog cinka, zato je pomembno, da redno uživam živila ki so vir cinka.