ZGAGA - KAKO SE SOOČITI Z NJO?

ZGAGA - KAKO SE SOOČITI Z NJO?

Najpogostejša težava človeka je zgaga, ki nas omejuje pri kakovostnih vsakodnevnih dejavnostih. Ker je zgaga zelo pogosta, veliko ljudi meni, da je nekaj povsem normalnega.  Zgago spremlja pekoč in praskajoč občutek v požiralniku, obbičajno se pojavi po jedi, lahko pa tudi ne glede na uživanje hrane. Traja lahko nekaj minut ali več ur. 

Zgago povzročajo zatekanje kisline iz želodca v požiralnik, vnetje želodca, motnje v gibanju požiralnika in želodca ter občutljivost požiralnika. Lahko pa jo povzroča tudi neposredno draženje sluznice požiralnika z določeno hrano. Ljudje, ki občutijo zgago, imajo pogosto še druge težave: kisel ali grenak okus, pekoč jezik, zadah, razjede v ustih. 

Glavni vzroki za zgago so:

 • Nezdrav način življenja,
 • Nekatera zdravila,
 • Oslabljeno delovanje mišice zapiralke požiralnika
 • Kila požiralnika. 

Tveganje za nastanek zgage lahko uspešno zmanjšate z zdravim načinom življenja. Blage težave lahko lajšate tudi z zdravili, ki jih dobite brez recepta v vaši najbližji lekarni. Zdravljenje lahko traja dva tedna, če se v tem času težave ne umirijo, je potreben obisk zdravnika.

 1. Vzdržujte normalno telesno težo.
 2. Če imate težave med spanjem, privzdignite zgornji del postele, tako da bo glava višje od trupa.
 3. Izogibajte se pogostemu sklanjanju, dolgotrajni pripognjeni drži pri delu in nošenju tesnih oblačil.
 4. Opustite kajenje.
 5. Po obroku popijte kozarec vode, saj pomaga razredčiti in izprati kislo želodčno vsebino.
 6. Izogibajte se visokokalorični hrani.
 7. Odrecite se alkoholnim pijačam, gaziranim pijačam, kavi, čokoladi, močno začinjenim jedem.
 8. Izogibajte se živilom, ki napenjajo.
 9. Premagajte stres!

Domača zdravila proti zgagi so: ingverjev čaj, soda bikarbona, sok aloe vere, mandlji, banane in jogurt.

Ob manjših težavah bo učinkovit ukrep že sprememba življenjskih navad, predvsem prehrane. Od zdravil uporabljamo antacide, ki zmanjšajo kislost želodčne vsebine. Njihovo delovanje je hitro, vendar traja učinek le neka ur, zato jih moramo jemati pogosteje. Če so težave hujše, pa zgago zdravimo z zaviralci izločanja želodčne kisline. 

Kdaj obiskati zdravnika? Zgaga se vam pojavlja pogosto in vas ovira pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, pozorni bodite če je bolečina za prstnico, težko požiranje, zatikanje hrane, hujšanje, bruhanje. Zdravnik se bo z vami pogovoril o simptomih in izvedel klinični pregled.