Tinea unguium (onycginyxisus)

Tinea unguium (onycginyxisus)

Izraz tinea unguium uporabljamo za glivične okužbe nohtov, ki jih povzročajo dermatofiti. Onihomikoza je širši pojem, ki pomeni glivično okužbo nohtov ne glede na povzročitelje (dermatofite, kvasovke, plesni). Pogosto obolevanjo starejši ljudje, pri otrocih je bolezen redka. Okužbe na stopalu (nohtih in koži stopal) pospešujejo bolezni perifernega žilja, poškodbe nohtov, zlasti pri športu, tesna obutev, ortopedske nepravilnosti stopala, hiperhidroza, sladkorna bolezen in imunska pomanjkljivost. Bolezen je pogostejša pri HIV-okužbi. Pomembna je tudi dedna nagnjenost. Spremlja lahko psoriazo nohtov. Dermatofiti so najpogostejši povzročitelji onihomikoze nog, na nohtih rok so pogostejše okužbe s kvasovkami. Onihomikozo nog pogosto spremlja tinea pedis. 

Ločimo štiri oblike:

- Distalno-lateralna subungvalna onihomikoza se začne na distalnem in/ali lateralnem delu nohta, največkrat na placu noge. Noht postane rumenkasto razbarvan, zaradi subungvalne hiperkeratoze je distalno dvignjen od podnohtja (oniholiza). Z leti se okužba počasi širi v proksimalni smeri. Sčasoma se zadebeli in deformira vsa nohtna plošča, postane rjavkasta in krhka, lahko se deloma odlomi. Okužba se kasneje razširi na druge nohte. 

- Superficialna bela onihomikoza (leukonychia trichophytica) je redkejša. Okužba se prične na površini nohta, jer vidimo belkaste lise. 

- Proksimalna subungvalna onihomikoza je pogostejša pri bolnikih, okuženih s HIV. Okužba se začne na proksimalnem delu nohta in se razširi pod vso površino nohta z znaki belkastega razbarvanja.

- Totalna distrofična onihomikoza je končni stadij okužbe, kjer je okužen tudi nohtni matriks, nohtna plošča pa je povsem razobličena ali uničena. 

Nezdravljena onihomikoza je stalen vir okužbe za druge predele telesa in za druge ljudi. Deformirani nohti povzročajo bolečine pri hoji in olajšajo pojav bakterijske okužbe (paronihija, celulitis, šen). Zaradi večje možnosti teh zapletov moramo onihomikoze pozorneje obravnavati pri bolnikih s sladkorno boleznijo in imunsko pomanjkljivostjo. treba 

Onihomikozo je treba potrditi z mikološkim pregledom nohta. Lokalni animikotiki v kremah ali solucijah so učinkoviti le pri superficialni beli onihomikozi. Antimikotični lak za nohte predpisujemo za distalno-lateralno onihomikozo, ki ne presega tretjino (največ polovice) površine nohta, kot dodatek sistemskemu zdravljenju ali kadar je sistemsko zdravljenje kontraindicirano. Večinoma onihomikoz lahko uspešno pozdravimo s sistemskimi antimikotiki.