HIPERPIGMENTACIJA

HIPERPIGMENTACIJA

Izpostavljenost UV žarkom, debelost, hormonsko neravnovesje, kajenje, onesnaženost zraka, neustrezni kozmetični izdelki pospešijo proces staranja. Pojav gub ter nastanek temnih madežev (Hiperpigmentacija). 

Hiperpigmentacija je kožno stanje, ki je posledica tvorbe melanina na določenih predelih kože. Melanin je naravni pigment, ki naši koži, lasem in očem daje barvo.  Ko so melanociti, celice, ki proizvajajo melanin, preveč stimulirane, proizvajajo preveč pigmenta in se kažejo v obliki potemnelih madežev ali peg na koži, ki povzročajo, da je koža videti neenakomerna. 

Pigmentni madeži

Pigmentni madeži kot so starostne pege, povzroča jih izpostavljenost soncu. Zato se pogosto pojavijo na obrazu, vratu, dekolteju, dlani in rokah. Najpogosteje se pojavijo pri posameznikih, ki imajo svetel in srednje temen ten kože. Vidne so kot majhne pike, v svetlo do temno rjavi barvi, včasih celo rdeče in črne - ob ponovnem izpostavljanju soncu pa postajajo vedno bolj vidi.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Postinflamatorna hiperpigmentacija se pojavi, ko se poškodba kože ali rana zaceli in ostane plosko območje potemnele kože. Doleti posameznike ki trpijo zaradi aken, lahko jo povzročijo kozmetični postopki ali neustrezni izdelki za čiščenje in nego kože. Razlogi so večinoma povezani z hormonskimi spremembami. 

Melazma

Melazma oz. kloazma je stanje kože, pri katerem se razvijejo večji madeži hiperpigmentacije, večinoma na obrazu, zlasti na licih, nosnem korenju, zgornji ustnici in na čelu. Najpogostejša je pri ženskam, pojavi se lahko pri nosečnicah – poznana je pod imenom nosečniška maska. Gre za posledico hormonskih sprememb, ki se običajno pojavijo med nosečnostjo ali ob jemanju kontracepcije. Melazma lahko po porodu izgine sama, ko je vzpostavljeno hormonsko ravnovesje.

Dejavniki tveganja: 

 • Prekomerno izpostavljanju soncu
 • Akne
 • Ekcem, luskavica, dermatitis
 • Hormonske motnje med nosečnostjo ali v menopavzi
 • Sprememba metabolizma
 • Kajenje
 • Zdravila, ki povzročajo večjo občutljivost na svetlobo
 • Slaba prehrana
 • Poškodovana koža
 • Starost
 • Genetika

Preprečitev nastanka hiperpigmentacije

Poznati moramo svoj tip kože ter njegove prednosti in slabosti. Na genetsko zasnovo in hormonsko ravnovesje žal nimamo vpliva. Najpomembnejši ukrep je zaščita pred soncem. Sončni žarki vplivajo na kožo ne glede na vreme, zato je potrebno kožo vsak dan zaščititi. Skušajte se izogibati direktnemu izpostavljanju soncu, nosite oblačila, ki bodo zaščitila najbolj izpostavljanje dele telesa. Na izpostavljene dele telesa nanesite zaščitni faktor.  Uživajte hrano bogato z antioksidanti, vitamini, omega-3 maščobnimi kislinami. Priporočamo dodatke k prehrani, ki bodo izboljšali izgled in zdravje vaše kože. Preprečevanje je najboljše, toda če so pigmentni madeži že pristopni je potrebno preprečiti ponoven nastanek.