ANTISEPTIKI IN RAZKUŽILA

ANTISEPTIKI IN RAZKUŽILA

Antiseptiki in razkužila so biocidne spojine s širokim spektrom delovanja, ki uničijo mikroorganizme na koži ali sluznici in neživih površinah. Preučevanje njihovega mehanizma delovanja je zelo pomembno področje, ki se nenehno širi predvsem zaradi pojava rezistence oz. odpornosti mikroorganizmov. 

Antiseptiki in razkužila imajo pomembno vlogo pri številnih dejavnostih, razlikujejo se po kemijski strukturi in mehanizmu delovanja, po učinkovitosti, spektru delovanja, po področjih uporabe. Če si roke temeljito umijemo, na koži od enega milijona bakterij ostane 1000 bakterij. Če si roke nato še razkužimo, jih ostane le še 10. 

Antiseptiki in razkužila so neselektivne protimikrobne spojine, ki se uporabljajo lokalno. Antiseptiki se nanašajo na tkiva (koža, sluznica), da preprečijo okužbo z mikroorganizmi. Ne poškodujejo tkiv in so fiziološko sprejemljivi. Razkužila se uporabljajo za površine. Veliko spojin se lahko uporablja kot antiseptik ali razkužilo, odvisno od koncentracije, pogojev izpostavljenosti, kontaktnega časa. Če delujejo baktericidno, virucidno ali fungicidno, pomeni, da bakterije, viruse ali glive uničijo. Bakteriostatično, virustatično ali fungistatično delovanje pomeni, da antiseptik oz. razkužilo mikrobov ne uniči, temveč preprečuje njihovo nadaljnje razmnoževanje. Antiseptike in razkužila razdelimo na učinkovite in zelo učinkovite protimikrobne spojine. Učinkovite največkrat uporabljamo za razkuževanje kože in sluznic. 

Lastnosti idealnega antiseptika:

 • širok antimikrobni spekter,
 • hitro delovanje,
 • brez prisotne rezistence,
 • dobro delovanje na nepoškodovani koži/sluznici in na poškodovani koži,
 • čim manjši vpliv izločkov rane na delovanje antiseptika,
 • minimalna citotoksičnost (ne zavira proces celjenja)
 • se ne absorbira,
 • dobra prenosljivost na koži, ne pele, hipoalergen

Antiseptiki, ki se jih dobi v lekarni, se uporabljajo za roke, za kožo, kot antiseptiki za rane, za sluznice. V lekarni so tudi razkužila za površine. Antiseptiki za rane in sluznice se praviloma razvrščajo med zdravila, razkužila za površine in predmete pa se uvrščajo med medicinsko tehnične pripomočke. 

ANTISEPTIKI ZA ROKE IN KOŽO

Higiena rok je pomemben ukrep pri preprečevanju prenosa okužb. Pod tem pojmom razumemo sklop postopkov: umivanje rok, razkuževanje rok, nega kože rok, uporaba rokavic in tehnika nedotikanja. Z umivanjem rok odstranimo umazanijo in del prehodne mikrobne flore. Z razkuževanjem odstranimo predhodno mikrobno floro rok hitreje in 10- do 100-krat učinkoviteje kot z umivanjem. 

Tehnika razkuževanja rok: 

 • drgniti roke dlan na dlan, 
 • desna dlan proti hrbtišču leve roke in nasprotno,
 • dlan na dlan z razširjenimi oz. prepletenimi prsti, 
 • dlan na dlan s prsti skupaj, 
 • zaprta desna dlan na palec leve roke in nasprotno,
 • prsti desne roke na dlan leve roke in nasprotno. 

Ko se roke posušijo, se ustrezno razkužene in varne. Postopek mora trajati 30 sekund. Pri izbiri antiseptika za roke si lahko pomagamo s splošnimi lastnostmi idealne antiseptika. Učinkovitost antiseptikov in razkužil se zagotavlja z evropskimi EN Standardi. Po standardnih metodah je določeno osnovno protimikrobno delovanje antiseptikov in razkužil. Aktivne učinkovine v antiseptikih za roke so alkoholi, predvsem etanol in izopropanol. So zelo učinkoviti, ne uničujejo spor. Ker alkoholi izsušijo kožo, jim je dodan glicerol za vlaženje. 

ANTISEPTIKI ZA RANE

Celjenje ran je fiziološki proces, s katerim telo nadomesti in obnovi funkcionalnost svojih tkiv. Cilji zdravljenja ran so skrajšati čas celjenja, preprečiti infekcije in zaplete, zmanjšati bolečino in zmanjšati možnost nastanka brazgotine. 

ANTISEPTIKI ZA USTNO SLUZNICO

Učinkovine, ki jih vsebujejo antiseptiki za ustno sluznico, so klorheksidinijev diklorid, cetilpridinijev klorid, povidon jod in oktenidinijev diklorid. 

ANTISEPTIKI ZA VAGINALNO SLUZNICO

Za antiseptično zdravljenje vaginalne sluznice se v lekarni svetuje povidon jod v obliki vaginalnih globul in klorheksidin v obliki vaginalnih globul, gela in čistilne pene. 

RAZKUŽILA ZA POVRŠINE

Razkužila za površine in opremo so v obliki raztopin ali dezinfekcijskih robčkov. Delujejo baktericidno, fungicidno in virucidno. Primerne so za razkuževanje tal, sten, pohištva, stranišč in delovnih površin.