ZAŠČITITE SVOJE ŽIVALI PRED ZAJEDALCI

ZAŠČITITE SVOJE ŽIVALI PRED ZAJEDALCI

Sezona klopov in žuželk je v polnem razmahu in je prav, da se kot lastniki psov zavedate nevarnosti, ki jo ti predstavljajo za vaše ljubljenčke. Klope, bolhe in druge žuželke niso zgolj nadloga, ampak prenašalci bakterij, parazitov ali virusov, ki pri psih lahko povzročijo bolezni. Najboljša zaščita pred njimi je uporaba sredstev v obliki kožnih nanosov, ovratnic, pršil ali tablet. Vsa sredstva niso enako učinkovita za posameznega psa, zato je potrebno uporabiti tistega, ki je pri psu ali mački zagotavlja najboljšo zaščito. 

KLOPI

Klopi so zajedavci, ki prenašajo številne nevarne povzročitelje bolezni. Naše ljubljenčke ogrožajo iste vrste klopi kot ljudi, torej lahko zboli tudi človek. Klopne bolezni so hude, njihovo zdravljenje pa težko in dolgotrajno. 

Klope uvrščamo med največje predstavnike reda pršic. Veliki so od 1 do 30 mm, odvisno od prehranjenosti s krvjo. Telesna masa samice, ki sesa kri, se lahko poveča od 80 - do 120-krat, na gostitelju pa se lahko hrani od 10 do 14 dni. Kri sesajo samo samice, samci pa na gostiteljih iščejo samice za parjene. Klopi s čutilom zaznajo najšibkejše toplotne tokove, premike in rahel vonj. Tako odkrijejo žrtev na kateri se prisesajo. Posebne žleze z izvodilom ob ustih izločijo slino, v kateri so encimi, zaviralci strjevanja krvi in imunskega odziva ter blag antiseptik. Morebitno okužbo z okuženim klopom lahko preprečimo, da ljubljenčke po vsakem sprehodu temeljito pregledam in klope odstranimo. Klopi postanejo aktivni, ko dnevna temperatura preseže 5 stopinj C. 

Razvojni cikel: 

Samice v svojem življenju izležejo nekaj sto do nekaj tisoč jajčec na tla. Iz jajčec se razvijejo larve, ki splezajo na trave in grme. Od tam se prisesajo na mimoidočega gostitelja, na katerem se nahranijo. Potem padejo v okolje, kjer se razvijejo v nimfe, ki za razvoj v odraslo obliko klopa potrebujejo gostiteljevo kri. Odrasli klopi so razvojna oblika. Prenesejo manjšo zračno vlago in višje temperature kot nimfa ali larva, kar jim omogoča plezanje na višje travne bilke in grmičevje, kjer čakajo na večje gostitelje. 

Na živali se gibljejo proti mestom, kje je kožuh najtanjši. Zato jih pri psih največkrat najdemo na gobcu, uhljih, pod pazduhami, med prsti, v predelu dimelj in okrog zadnjične odprtine. Ko se samica napije krvi, se odlepi od gostitelja in izleže jajčeca. Tako se razvojni cikel spet začne. Običajno traja od 1 do 3 let. 

Najpogostejše bolezni: 

  • lišmanioza
  • babezioza
  • erlihioza
  • borelioza
  • anaplazmoza
  • bolhavost
  • uživost

PREGLED IN ODSTRANJEVANJE

Ljubljenčke po vsakem sprehodu temeljito pregledamo. Pri psih z gosto dlako si pomagamo s krtačo. Najdene klope nemudoma odstranimo, saj se verjetnost za prenos okužbe na gostitelja poveča, če so prisesani dlje.

1. Klopa odstranimo z pinceto za odstranjevanje klopov.

2. Primemo ga pri glavi ali ustnem delu, čim bližje mestu, kjer je predrl kožo. Pazimo, da ga ne primemo za telo. Ne smemo ga premočno stisniti. 

3. Z eno potezo ga počasi in enakomerno izvlečemo. 

4. Mesto ugriza razkužimo z alkoholom.

5. Z alkoholom razkužimo tudi pinceto.

6. Temeljito si umijemo roke.

Ko je klop še prisesan NE SMEMO uporabljati alkohola ali olja, saj lahko s tem povzročimo hitrejši prehod nevarnih organizmov v kri. 

PREVENTIVA

Treba je pravočasno ukrepati. Danes lahko za preprečevanje in zatiranje klopov in drugih zajedavcev na ljubljenčkih uporabljate raznovrstne izdelke. Na razpolago so v različnih oblikah. Nanašati je potrebno od marca do novembra redno, na 4 tedne. Pomembno je tudi, da zdravilo deluje kontaktno, kar pomeni, da klopa oz. bolho ubije, preden začne sesati kri. Živali si same ne morejo pomagati, vendar, če bi si lahko, bi zase izbrali le najboljše - zaščito brez ugriza.