POTENJE

POTENJE

Potenje je normalna telesna funkcija. Potenje je naraven način uravnavanja temperature telesa. Ko termoregulacijski center v možganih zazna, da se telo pregeva, ga s povečanim znojenjem uspešno ohladi. Takrat nastane slana, prozorna tekočina, ki se sprošča skozi ekrine žleze znojnice, da ipolni fizično funkcijo hlajenja telesa. Poleg ekrinih žlez znojnic se aktivirajo tudi apokrine žleze znojnice in sprostijo razmeroma majhno količino potu, ki ima drugačno sestavo. Pojavi se neprijeten telesni vonj. Sestava znoja se spreminja glede na telesno dejavnost, prehrano, aklimatizacijo na okolje, temperaturo okolja in tudi med posamezniki.

Znojimo se: ob povečani fizični aktivnosti, ob visoki temperaturi okolja, slabosti in infekcijskih obolenjih, živčnosti, stresu in hormonskih spremembah.

Večina ljudi ima izkušnje s prekomernim potenjem po vadbi, v vročem vremenu. O pretiranem znojenju govorimo takrat, ko je potenje intenzivnejše, kot bi bilo potrebno za uravnavanje telesne temperature. Predvideva se, da se težava pojavlja pri 2 – 3% ljudi.  V teh situacijah telo tvori in sprosti večjo količino vlage. Če pa se to zgodi v situacijah, ki ne izzovejo potenja, se to stanje imenuje HIPERHIDROZA. Kadar je prisotna hiperhidroza se lahko ljudje prekomerno potijo in ne pomaga niti sprememba zunanjih okoliščin. Žleze znojnice prekomerno delujejo. 

Obstajata dve vrsti hiperhidroze:

  • PRIMARNA HIPERHIDROZA – potenje prizadene določene dele telesa, kot so dlani, stopala, deli obraza in pazduhe 
  • SEKUNDARNA HIPERHIDROZA – pomeni, da je močno potenje stranski učinek obstoječega zdravstvenega stanja ali pa ima hormonski vzrok.
Zaradi stanja hiperhidroze ljudje občutijo zadrego, obremenitev in izčrpanost. Močno potenje ima lahko resne psihološke posledice in učinke, kot sta depresija in aksioznost zadrege v družbi.

Simptomi: 

  • PRIMARNA HIPERHIDROZA – potenje je simetrično, ni prisotno ponoči in se v večini pojavi vsaj enkrat tedensko, začne se pred 25.letom ter je velikokrat dedno pogojena.
  • SEKUNDARNA HIPERHIDROZA – prizadene določene dele telesa, kot so pazduhe, hrbet, dlani, obraz, podplati, prsni koš, zadnji del kolen.

Prekomerno potenje predstavlja za posameznika velik problem, saj neprijeten vonj in vlažna koža povzroča zadrego pri socialnih stikih, nemalokrat pa povzroči tudi izčrpanost in resne psihološke težave, kot sta depresija in anksioznost. Vpliva tudi na kakovost in način življenja, saj je potrebno pogosteje menjati oblačila in posteljnino, pogosteje se je potrebno tudi tuširati. Na stalno vlažni koži se rade pojavijo glivice, luščenje, izpuščaji, srbenje in brazgotine.

Zdravljenje

Zdravilo, ki bi zaustavilo potenje, ne obstaja. Potenje je ena od osnovnih telesnih funkcij.  V nekaterih primerih si lahko sami olajšamo neprijetno stanje, ki se posebej izrazito pojavi šele po obdobju spolne zrelosti in lahko z menopavzo tudi preneha. V primerih, da gre za simptomatsko prekomerno potenje, ki je posledica različnih bolezenskih stanj, je potrebno zdraviti osnovni vzrok težav. V kolikor neposrednega vzroka težav ne bomo odkrili, si bomo pomagali z uporabo sredstev proti potenju, iontoforezo, redkeje pa z operativnimi posegi. Uporaba primernih oblačil,  vzdrževanje telesne teže in primerna osebna higiena pa so postopki, ki nam bodo pomagali preprečiti neprijetno prekomerno potenje.