ZAŠČITA PRED SONCEM

ZAŠČITA PRED SONCEM

Čas počitnic, dopustov, izpostavljanje na obali in ob bazenu. Sončnemu sevanju nismo izpostavljeni le na obali, bazenu, ampak tudi pri vsakodnevnih opravilih, pri hoji, kolesarjenu, pri rekreaciji in športu na prostem. 

Sončna svetloba ima mnogo ugodnih učinkov na telo in dušo – izboljša počutje, vitamin D pa je nepogrešljiv pri izgradnji kosti. Sončni žarki v preveliki količini pa imajo tudi mnoge zahrbtne posledice, zato je ustrezna zaščita pred soncem nujna. Obraz, roke in dekolte so deli telesa, ki so najbolj izpostavljeni UV-sevanju. Poškodbe kože zaradi sonca vključujejo prezgodnje staranje kože, hiperpigmentacijo in celo kožnega raka. Zato je izjemno pomembno, da se uporablja posebne izdelke za zaščito kože. 

Sonce na zemljo pošilja najrazličnejše UV žarke. Velik delež soncčne svetlobe predstavlja ultravijolično sevanje. Sestavljeno je iz dolgovalovnih UVA-žarkov, kratkovalovnih UVB-žarkov in UVC-žarkov. Ozonska plast, ki obdaja naš planet, nas ščiti pred UVC-žarki in deloma pred UVB-žarki. Drugi del UVB žarkov in UVA – arki pa zemljo dosežejo in prodrejo v našo kožo. 

Količina UV-svetlobe, s katero koža pride v stik, je odvisna od mnogih dejavnikov, kot so del dneva, letni čas, nadmorska višina in zemljepisna lokacija. Bližje kot ste ekvatorju, močnejši so sončni žarki in višjo UV zaščito boste potrebovali. 

Optimalno zaščito pred soncem je treba izbrati glede na občutljivost posameznikove kože za sonce in intenzivnost sevanja. Zaščitni faktor, pomnožen z naravno zaščito kože v minutah, označuje maksimalno trajanje izpostavljenost soncu, ne da bi tvegali poškodbe kože zaradi UV-sevanja. 

Obstajajo tudi pozitivni učinki sonca, sončna svetloba lahko izboljša razpoloženje. Raven serotonina je višja v sončnih dneh in nižja v oblačnih dneh. Setotonin je močna kemična snov v možganih, ki uravnava razpoloženje in je povezana z občutki sreče. Vitamin D je potreben za življenjsko pomembne procese v telesu in skrbi za zdrave kosti in zmanjšuje tveganje za pojav depresije. 

Negativni učinki sonca so prekomerna izpostavljenost soncu. Pojavijo se lahko sončne opekline, ki so najpogostejša oblika poškodb zaradi sonca. Sončne opekline je mogoče preprečiti z vsakodnevnim nanosomn izdelka za zaščito pred soncem in z zmanjšanjem izpostavljenosti soncu. Pojavi se tudi alergija na sonce, alergije na sonce sproži oksidativni stres, ki je posledica prostih radikalov. Prezgodnje staranje vključuje pege, starostne pege, gubive, povešeno kožo, hrapavo kožo. Melanom je najresnejša vrsta raka. Prvi znak je pogosto pojav novega materinega znamenja ali spremenjen videz obstoječega znamenja. Pojavijo se lahko kjer koli na telesu, najpogosteje na hrbtu, nogah, rokah in obrazu. Če se vam pojavijo kakršne koli težave ali simptomi zaradi poškodbe kože zaradi sonca se posvetujte z zdravnikom ali dermatologom. 

Pojav škodljivih učinkov UV sevanja na naše telo lahko s pravilnim samozaščitnim ravnanjem zmanjšamo ali preprečiimo: 

  • Omejimo izpostavljene soncu med 10 in 17 uro – takrat je moč UV sevanja največja. Aktivnosti na prostem opraavimo pred 10 oz. po 17 uri. 
  • Izberemo primerna oblačila in pokrivala – glavo pokrijemo s klobukom ali pokrivalom z dolgim ščitnikom, oblečemo ohlapna oblačila v živih ali temnejših barvah.
  • Zaščitimo svoje oči – zaščitimo oči s sončnimi očali ustrezne kakvosti in oblike.
  • Kot dodatno zaščito uporabimo kemične varovalne pripravke – zagotavljati morajo širokospektralno zaščito s sončnim zaščitnim faktorjem 30 ali več.
  • Ne sončimo se namerno.
  • Odpovedati se moramo uporabi solarija
  • Poskrbite za zadostno nadomeščanje tekočin – priporočamo uživanje pitne vode