GLIVIČNA OKUŽBA NOŽNICE

GLIVIČNA OKUŽBA NOŽNICE

Glivična okužba nožnice se pojavi, če je vaš imunski sistem oslabljen ali če dobre bakterije v nožnici ne morejo obvladovati glivic (Candida albicans). Gre za eno najpogosteje obravnavanih okužb, obolenje prizadene ženske med dvajsetim in tridesetim letom starosti ter nosečnice. Glivična okužba nožnice ni spolno prenosljiva okužba.  Če pa imate spolne odnose z istim partnerje, ga lahko prenašate drug na drugega. Tako kot ženske, lahko glivično vnetje spolovil dobijo tudi moški. Lahko je precej neprijetna, v nožnici živi v sožitju več vrst koristnih bakterij in drugih mikroorganizmov. S tem se vzdržuje primerno kislo okolje, ki ščiti pred škodljivi bakterijami. Če se ravnovesje vseh teh bakterij in glivic poruši, se glivice prekomerno razmnožijo, kar povzroči glivično vnetje zunanjega spolovila, nožnice, pogosto pa pride do istočasnega vnetja zunanjega spolovila in nožnice. 

Vzrok nastanka glivičnih okužb nožnice: Do vnetij pride zaradi različnih razlogov, katerih je posledica sprememba kislega okolja v nožnici. Pogosto je vzrok uporaba antibiotikov, oslabljen imunski sistem, menopavza, nosečnost, kontracepcijska sredstva, sladkorna bolezen.  Normalno floro pa lahko poruši tudi stresno življenje, psihične težave, sprememba okolja, oprijeta oblačila, draženje nožnice z mili, prekomerno umivanje.

Znaki glivične okužbe nožnice:  Pri glivičnem vnetju je prisoten izcedek iz nožnice, po videzu je belkast, kremast, lahko tudi sirast in brez vonja. Ob tem se občasno pojavlja srbečica in neprijeten občutek v nožnici in zunanjem spolovilu, ki je pordel in otečen.  Spolni odnosi so lahko boleči ter pojavlja se pekoč občutek med uriniranjem. Redko se pojavijo rane v predelu nožnice ter razpokana koža v predelu vulve

Kdaj se je potrebno posvetovati z zdravnikom?

Z zdravnikom se je potrebno pogovoriti kadar se prvič spopadate z glivično okužbo nožnice, se vam glivična okužba nožnice pojavlja pogosteje ali se sznova pojavi v manj kot dveh mesecih, se simptomi ne izboljšajo v treh dneh ali ne izginejo v sedmih dneh, ste noseči ali dojite, imate več spolnih partnerjev, trpite za vročino, mrzlico, vam je slabo ali bruhate, ima vaš izcedek neprijeten vonj ali je nenavaden, občutite bolečine v predelu trebuha, ste v preteklosti imeli alergijsko reakcijo na druga zdravila proti glivični okužbi nožnice. 

Preprečevanje glivične okužbe nožnice: Če se vam glivična okužba nožnice ponavlja, lahko izboljšate svoj življenjski slog in s tem preprečili ponavljanje bolezni. Izogibajte se uporabi dezodorantov ali odišavljenih izdelkov na intimnem predelu ali okrog njega, izogibajte se stresu in ohranjajte zdrav življenjski slog, izogibajte se živilom z visoko vsebnostjo sladkorja, če se zdravite z antibiotiki, se pred začetkom jemanja proti glivičnem vnetju nožnice posvetujte z zdravnikom. Redno menjujte tampone ali vložke, po plavanju ali telovadbi se preoblecite ter izogibajte se zelo vročim kopelim.

Zdravljenje:  Zdravljenje je lahko precej preprosto ter odvisno od oblike oz diagnoze na podlagi klinične slike. Uporabite lahko izdelek za vaginalno uporabo, ki vsebuje učinkovino klotrimazol. Vsi izdelki so namenjeni zdravljenju okužbe. Kreme za nanos na zunanji del spolovil ublažijo simptome glivične okužbe nožnice npr: srbečica. Če se pojavi glivična okužba tudi pri partnerju je potrebo zdraviti oba.  Nosečnice lahko uporabljajo lokalna zdravila proti glivicam, vendar ne v prvih treh mesecih nosečnosti. 

V lekarni so na voljo različni pripravki z mlečnokislinskimi bakterijami ali mlečno kislino, s katerimi z vzdrževanjem kislega pH lahko preprečimo razrast škodljivih bakterij in glivic. Pomembno je, da okužbo preprečimo in zdravimo. 

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je napogostejša vaginalna okužba pri ženskah v rodni dobi, povzročajo pa jo bakterije, ki porušijo pH-ravnovesje v nožnici.  Mnoge ženske bakterijsko vaginozo zamenjujejo z glivično okužbo nožnice, čeprav gre za dve različni okužbi z različnimi simptomi. Bakterijsko vaginozo se zdravi drugače od glivične okužbe, zato je pomembno, da veste, katero okužbo imate. Lahko se preveri s testiranjem nožnega izcedka, ali je pH nad za nožnico običajno vrednostjo ali je v njem prisotno število bakterij. 

Vzrok nastanka bakterijske vaginoze: Dejavniki tveganja so med drugim tuširanje, novi spolni partnerji, antibiotiki, kontracepcija, peneče kopeli, spolno prenosljive bolezni. 

Znaki bakterijske vaginoze: Pogosti simptomi so izcedek iz nožnice, ki pogosto zaudarja po ribah. Izcedek je navadno bele ali sive barve. Med uriniranjem lahko pride do pekočega občutka, srbečica se običajno ne pojavlja. Včasih pa je lahko bolezen brez znakov. 

Zdravljenje: Bakterijsko vaginozo zdravimo lokalno ali sistemsko z antibiotiki, kot so klindamicin ali metronidazol. Vendar pa po zdravljenju pogosto pride do ponovnega izbruha bolezni zato priporočamo v lekarni probiotike. Probiotiki lahko ponoven pojav pomagajo preprečiti. Alternativa k antibiotikom je uporaba naravnih proizvodov, ki obnovijo pH raven, imajo ali pa sploh nimajo stranskih učinkov in dovolijo koristnim bakterijam, da vzpostavijo ravnovesje flore v vaginalnem okolju.