CELULIT

CELULIT

Celulit je pogosta estetska težava, zanj je značilen videz kože, ki je kot videz pomaranče lupine ali skute. Celulit je pogostejši pri ženskah kot pri moških zaradi razlik v načinu razdeljevanja maščobnih celic, mišic in vezivnega tkiva v moški in ženski koži.Gre za normalno fiziološko stanje pri ženskah, ki se zgodi po puberteti in se poslabša med nosečnostjo, menstruacijo in estrogensko terapijo. Pojavlja se na zadnjici in stegnih, lahko pa se pojavi tudi na prsih, nadlakti, trebuhu ali drugih delih telesa. Celulit se razlikuje od debelosti. Za debelost je značilna hipertrofija in hiperplazija maščobnega tkiva.

Stopnje celulita -  Nurenberger-Mullerjeva klasifikacija stopenj celulita:

FAZA 0: Stanje, pri katerem je koža na stegnih in zadnjici napeta in gladka, medtem ko oseba stoji ali leži. Ko kožo stisnemo, se pojavijo majhne gube, ne pojavi pa se značilen videz pomarančne lupine. Zaradi povečane prepustnosti kapilar se pojavijo edemi. Ta faza je pogosta pri vitkih ženskah in ženskah z močnejšimi rokami.

FAZA 1: Stanje, pri katerem je površina kože gladka in napeta, medtem ko oseba stoji ali leži. Ko kožo stisnem, lahko vidimo značilen videz pomarančne lupine Po stiskanju kože ali krčenju mišice na koži vidimo bledico, prisotna je zmanjšana temperatura kože. Tkivo je šibkejše in manj elastično. Ta faza je normalna in značilna za ženski spol.

FAZA 2: Stanje, pri katerem je površina kože gladka, medtem ko oseba leži. Kadar oseba stoji, ima koža pomarančni videz. Tkivo je ohlapno, koža je hladnejša. Maščobne celice se zlijejo v večje skupke, ki so obdani s togim kolagenom. Tako nastanejo majhni vozli. Ta faza se pogosto pojavi pri ženskah, starih 35-40 let, ki imajo povišano telesno maso.

FAZA 3: Stanje, pri katerem je celulit viden, medtem ko oseba stoji ali leži. Prisotni so bolj otipljivi in vidni vozliči. Majhni vozli se združijo  v trdne večje vozle. Ti večji vozli lahko oklepajo živce, zaradi česar je v tej fazi pogosto prisotna tudi bolečina. Pogosto se pojavi po menopavzi in pri ženskah s prekomerno telesno maso. 

Poznamo pa tudi lestvico Hexel-a, ki temelji na 5 ključnih morfoloških vidikih celulita. 

Vzroki za nastanek celulita: 

Celulit nastane zaradi zastajanja tekočine, ki ovira normalno preskrbo celic s potrebnimi hranilnimi snovmi in odpravljanje odpadnih snovi iz podkožja, čemur je vzrok dolgotrajno prepletajoče se delovanje številnih primarnih in sekundarnih vzrokov. 

Primarni vzroki -  zajema vpliv prehrane, genetsko določeno nalaganje maščob, vaskularno insuficienca, presežek maščobnega tkiva, kronično vnetje, etična skupina, hormonski dejavniki in genetska nagnjenost.

Sekundarni vzroki – življenjski slog, prekomerna telesna teža, stres, hidratacija telesa, kajenje, zaspanost, veliko sedenja. 

Preprečevanje celulita:

 • Poskrbite za normalno telesno težo,
 • Fizična aktivnost,
 • Zmanjšajte stres,
 • Uredite svojo prehrano,
 • Pijte dovolj tekočine,
 • Prenehajte kaditi,
 • Nosite ohlapnejše spodnje perilo,
 • Uporaba krem, masaž

Zdravljenje celulita: 

Noben ne želi imeti videza celulita in vsi rajši vidimo, da imamo gladko kožo. Na trgu je čedalje več metod, ki obljubljajo zmanjšanje ali celo odpravo celulita.  To so kreme proti celulitu, prehranska dopolnila, diete, obloge za telo.Poudariti moramo da noben izdelek ni 100% uspešen. Celulita ni moč odpraviti, lahko pa preprečimo razvoj. Poznamo pa tudi več terapij: 

 • Terapija zvočnih valov,
 • Radiofrekvenčna terapija,
 • Limfna drenaža,
 • Kriolipoliza,
 • Mezoterapija,
 • Liposukcija.