BELILNE ZOBNE PASTE

BELILNE ZOBNE PASTE

Beljenje zob je ena najbolj priljubljenih metod za lep nasmeh. Uporaba belilnih zobnih past pa ne zahteva obiska strokovnjaka za ustno higieno saj lahko to opravimo sami doma in je cenovno ugodnejša. Vendar to naj ne bosta edina razloga, da odhitite v najbljižjo trgovino in domov odnesete katero koli belilno zobno pasto. Trgovine ponujajo ogromno izbiro zobnih past vedeti moramo, da dražje zobne paste niso nič kaj boljše od najcenejših.Potrebno je preveriti sestavo izdelka saj so te paste običajno visokoabrazivne, zato lahko poškodujejo zobno sklenino ali pa vsebujejo belila, ki lahko porušijo ravnovesje v ustih. 

Zobna sklenina je v osnovi rumenkaste barve, kar pomeni, da so naravno rumenkasti zobje bolj trdni in bolj odporni na zunanje vplive. Seveda se naravni rumenkasti barvi zob lahko pridružijo zavarvanja, ki so posledica kajenja, uživanja kave, mčaja in vina, pa tudi nekaterih zdravil. Vse bolj popularne so zobne paste z dodanim aktivnim ogljem, ki zobni pasti daje tudi posebno črno barvo.

Poznamo domače in profesionalne metode beljenja zob. Med njimi so tri ključne razlike in to so cena, moč belilnega učinka in obstojnost. 

  • Profesionalne metode: oksidativno beljenje, laserska metoda beljenja in notranje beljenje.
  • Domače metode: beljenje z belilno zobno pasto, ščetkanje z električno zobno ščetko, beljenje z belilnimi trakovi, beljenje z belilom.

Mnoge belilne zobne paste vsebujejo belila, ki lahko škodujejo ustni mikroflori ali zaradi visoke stopnje abrazibvnosti mehansko poškodujejo zobno sklenino. Še posebej so nevarne kadar zobje niso zdravi ali če imamo razgaljene zobne vratove. Priporočljiv je nizki faktor abrazivnosti (okoli 50 RDA) ter odsotnost abrazivnih delcev, kot so kreda, silikati, plovec, betonit, malo eteričnih olj. Običajne paste vsebujejo nepotrebne škodljive sestavine, kot je na primer penilo SLS. Za varno beljenje zob lahko poskrbijo encimi v zobni pasti. Glukoza oksidaza je encim, ki sladkor v ustih pretvori v naravni vodikov peroksid in delno v kisik, oba pa poskrbita za naravno beljenje zob. Hrati encim glukoza oksidaza spodbudi uravnavanje ustne flore. 

V zobni pasti je dobrodošel hidroksilapatit, ki zapolni brazde v zobni sklenini in zmanjšuje občutljivost zob. Ksilitol preprečuje množenje bakterij, ki povzročajo karies. Ksilitol ima tudi protibakterijske učinke in krepi zobno sklenino.  Ameriški slamnik, vražji kremplej in azijski vodni popnjak pomirjajo in obnavljajo ustno sluznico in dlesen ter zmanjšujejo vnetje. Pomagajo tudi po zobozdravstvenih posegih in operacijah. Pantenol in protivitamin B5 ohranjata vlažnost sluznice, pripomoreta k nastajanju novih celic v sluznici, zmanjšata vnetje in sppodbujata zdravljenje. 

Seveda pa obstajajo tudi stranski učinki beljenja zob. 

  • Preobčutljivost zob – stanje, ko hladni ali vroči, sladki ali kisli dražljaji v ustih povzroči bolečino. 
  • Razdražene dlesni – pojavi se bolečina zaradi draženja dlesni in nelagodje po ali med beljenjem zob. Poznamo fizikalni in kemični vzrok.
  • Izguba leska.
  • Neenakomerna posvetlitev zob.

Pri skrbi za zdravje zob in pbzobnih tkiv je najpomembnejše učinkovito mehansko obvladovanje zobnih oblog, pri čemer zadostuje ustrezna uporabna zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov – medzobnih ščetk in zobne nitke. 

Flegis d.o.o