ČIŠČENJE NOSA

ČIŠČENJE NOSA

Nos je vohalni organ, hkrati pa je tudi glavna pot zračnega toka v pljuča in iz njih. Ima pomembno vlogo v boju z okužbami. Za normalno dihanje je potrebno zdravo stanje nosne sluznice. Nosna votlina je obložena s sluznico, ki je zelo dobro prekrvavljena. Prekrvavljenost in velika površina sluznice omogočata, da se vdihani zrak v nosu precedi, segreje in navlaži. Na površini sluznice so drobne migetalke, celice v sluznici pa izdelujejo sluz. Sluz zadrži viruse, bakterije, alergene in delce iz ozračja, migetalke pa nato z utripanjem odstranijo vse tujke iz nosne votline.  

Mukociliarni sistem je pomemben del obrambnega mehanizma našega telesa, ki zagotavlja zaščito pred okužbami zgornjih dihal in je prva zaščitna plast pred svetnim prahom, klicami in alergeni. Oslabljen mukocilarni sistem pomeni VNETA NOSNA SLUZNICA. Prehladi, gripe in alergije oslabijo mukociliarni sistem, povzročijo vnetje nosne sluznice in povečano izločanje sluzi.

  • Vneta, zadebeljena in suha nosna sluznica: Ko je nosna sluznic vneta in zadebeljena, se nosna sluz zgosti in postane lepljiva. Gibanje migetalk je upočasnjeno, migetalke se poležejo in sluz težko potiskajo proti grlu. Migetalke so krhke, zato se pogosto zataknejo v sluzi in se lahko odlomijo. Migetalka potrebuje približno 2 tedna, da zraste, v tem času je delovanje mukociliarnega sistema oslabljeno.
  • Zamašen nos: Najpogostejši vzrok za zamašenost nosu je prehodna oteklost nosne sluznice zaradi prehlada ali alergije. Ko je nosna sluznica otekla, ustvarja in izloča več sluzi. Ta sluz pogosto maši nosne prehode, zaradi česar migetalke težje premaknejo sluz proti žrelu.

Pomembno je, da je plast nosne sluznice tanka in s tem manj lepljiva ter se lažje premika. Z redčenjem in izpiranjem odvečne nosne sluzi s hipertonično raztopino morske vode ponovno vzpostavimo delovanje mukociliarnega sistema. Povečamo hitrost utripanja nosnih migetalk, vzpostavimo pravilno smer gibanja migetalk, ki razredčeno sluz, nakopičeno z nečistočami, potisne proti žrelu in naprej v želodec, kjer jih uniči želodčna kislina. Vnetje nosne sluznice se umiri, simptomi nahoda, prehlada in alergij se zmanjšajo.

Ko virus prehlada okuži nosno votlino in okužbe ne preprečimo, se lahko le-ta razširi na uho, kar vodi do ušesnih okužb, na sinuse, kar povzroči sinusitis, na grlo, lahko povzroči vnetje žrela in grla, na bronhije kar povzroči bronhitis.

Preventivni ukrepi so v veliki meri vzdrževanje osnovne higiene.

  • Izotonična (fiziološka linija) – vlaži in ščiti

Izotonična raztopina morske vode je 0,9 % raztopina NaCl v vodi. Njena koncentracija je enaka koncentraciji soli v telesnih tekočinah. Uporabljamo jo za vsakodnevno vlaženje in čiščenje nosne votline. Fiziološka raztopina ima pomembno vlogo pri vlaženju nosne sluznice in s tem boljšemu delovanju mukociliarnega sistema, torej kot preventiva. Vsakodnevna uporaba fiziološke raztopine dviguje odpornost nosne sluznice, kar pomeni manj nahodov in vnetij srednjega ušesa. Zdrav nzjicukuarni sistem je osnova za zdravo nosno sluznico. Za odmašite zamašenega nosu je bolj učinkovita hipertonična raztopina.

  • Hipertonična linija – redči, izpira in odmaši

Sterilna morska voda hipertonične linije vsebuje koncentracijo soli kot fiziološka raztopina, zato z osmozo odstranjuje odvečno tekočino iz nosne sluznice in tako zmanjšuje njeno oteklost, olajšuje dihanje in povrne nosno sluznico v normalno stanje. Velika prednost hipertonične raztopine je v tem, da ponovno vzpostavlja delovanje mukociliarnega sistema. Pršilo je nežno do nosne sluznice in zaradi fine razpršitve omogoča dobro dostopnost do nosnih votlin, v nasprotju z ampulami, ki so namenjene za čiščenje nosnic.