Trgovina
Vaša košarica

Diverin 400 mg, filmsko obložene tablete

Diverin 400 mg, filmsko obložene tablete Zdravila brez recepta
Diverin 400 mg, filmsko obložene tablete
Diverin 400 mg, filmsko obložene tablete vsebuje zdravilno učinkovino ibuprofen, ki sodi med nesteroidna protivnetna in protirevmatska zdravila. Deluj..
Izbrano pakiranje:
20 tablet
Proizvajalec: Lek
Naročite lahko le 3 izdelke.
11.30€
Brez DDV: 10.32€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika tablete
Mesto uporabe glava, zobje, sklepi, mišice, hrbet
Simptom/Problem zobobol, glavobol, vročina, vnetje, revma, artritis, migrena, poškodbe, bolečina, menstruacija
Ciljna skupina odrasli, moški, ženska, starejši, otroci
Ključne beside mišice, analgetik, bolečina, vročina, menstruacija, poškodba
Diverin 400 mg, filmsko obložene tablete vsebuje zdravilno učinkovino ibuprofen, ki sodi med nesteroidna protivnetna in protirevmatska zdravila. Deluje tako, da lajša bolečine in vnetje ter znižuje zvišano telesno temperaturo. Delovati začne po 15 do 30 minutah. Ne vsebuje sladkorja.

Zdravilo Diverin lahko uporabljate pri:
– blagih in zmerno hudih bolečinah, kot so bolečine med menstruacijo, migrenski ali tenzijski glavobol, zobobol in bolečine po kirurških posegih,
– blagih do zmernih revmatskih bolečinah (npr. bolečine v križu in sklepih),
– mišičnih in sklepnih bolečinah, ki spremljajo različne poškodbe,
zvišani telesni temperaturi.

Zdravilo je za samozdravljenje namenjeno odraslim in mladostnikom, ki so stari več kot 12 let in težji od 40 kg.
Pri jemanju zdravila Diverin natančno upoštevajte spodaj navedena navodila za uporabo. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Uporaba pri odraslih in mladostnikih, starih več kot 12 let in težjih od 40 kg: Vzemite ½ do 1 tableto. Največji dnevni odmerek so 3 tablete. Če ste vzeli največji enkratni odmerek (1 tableto), naj bo med posameznimi odmerki vsaj 4 do 6 ur presledka. 

Uporaba pri otrocih, starih manj kot 12 let: Otrokom, mlajšim od 12 let, se zdravila brez zdravniškega nasveta ne sme dajati.

Uporaba pri starejših bolnikih: Če ste stari več kot 65 let, ste lahko bolj nagnjeni k pojavu neželenih učinkov, zato bodite med jemanjem zdravila Diverin previdni. Priporočamo, da uporabite najnižji odmerek zdravila, ki je za lajšanje znakov bolezni še učinkovit.

Uporaba pri bolnikih z motnjami delovanja ledvic ali jeter: Če imate blago do zmerno hudo motnjo delovanja ledvic ali jeter, odmerka ni treba zmanjšati.

Način uporabe: Tableto pogoltnite z zadostno količino vode (npr. s kozarcem vode) med jedjo ali po njej. Če imate občutljiv želodec, vzemite zdravilo Diverin med jedjo. Priporočenih odmerkov zdravila Diverin za samozdravljenje ne večajte!

Trajanje zdravljenja: Zdravilo Diverin lahko jemljete brez posveta z zdravnikom največ 4 dni, če ste odrasla oseba, in največ 3 dni, če ste mladostnik. 
Zdravilna učinkovina je ibuprofen. Ena filmsko obložena tableta vsebuje 400 mg ibuprofena.

Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so: Jedro: mikrokristalna celuloza (E460), premreženi natrijev karmelozat (E468), brezvodni koloidni silicijev dioksid, magnezijev stearat (E572). Filmska obloga: hipromeloza (E464), makrogol 400, titanov dioksid (E171), smukec (E553b).

Ne jemljite zdravila Diverin
– če ste alergični na ibuprofen, druga podobna protibolečinska zdravila (nesteroidna protivnetna zdravila) ali katero koli sestavino tega zdravila. Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate jemati pazljivo in skrbno, da vam bo kar najbolj koristilo.
– Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
– Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
– Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 4 dneh, če ste odrasla oseba, ali v 3 dneh, če ste mladostnik, se posvetujte z zdravnikom.
– Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite katere koli neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu.
– če ste v preteklosti po uporabi acetilsalicilne kisline ali drugih podobnih protibolečinskih zdravilih (nesteroidnih protivnetnih zdravilih) imeli težave z dihanjem (tudi astmo), kožne reakcije (koprivnico) in vnetje nosne sluznice z izcedkom iz nosu,
– če imate nepojasnjene motnje v nastanku krvi,
– če imate ali pa ste že kdaj imeli razjedo v prebavilih/krvavitev iz prebavil,
– če ste po jemanju nesteroidnih protivnetnih zdravil krvaveli iz prebavil ali je prišlo do predrtja prebavil,
– če imate možgansko ali drugo aktivno krvavitev,
– če imate hude motnje delovanja jeter ali ledvic,
– če imate hudo srčno popuščanje,
– če ste v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Diverin se posvetujte z zdravnikom, če kaj od spodaj naštetega velja za vas:
– če imate določene avtoimunske bolezni (sistemski eritematozni lupus ali mešano bolezen vezivnega tkiva) ali prirojeno presnovno motnjo krvnih barvil (porfirijo);
– če imate bolezen črevesja (ulcerozni kolitis ali Crohnovo bolezen). Te bolezni se lahko poslabšajo;
– če ste stari več kot 65 let. Pri starejših je tveganje za pojav neželenih učinkov nesteroidnih protivnetnih zdravil predvsem na prebavilih večje;
– če jemljete zdravila, ki lahko zvečajo tveganje za pojav razjed ali krvavitev, kot so peroralni kortikosteroidi (npr. prednizolon za zdravljenje vnetja v telesu), zdravila proti strjevanju krvi (npr. varfarin, tiklopidin, acetilsalicilno kislino), selektivne zaviralce ponovnega privzema serotonina (zdravila za zdravljenje depresije);
– če imate ali ste kdaj imeli težave z visokim krvnim tlakom in/ali srčnim popuščanjem;
– če imate zmanjšano delovanje jeter ali ledvic;
– po večjem kirurškem posegu;
– če imate motnje v strjevanju krvi;
– če pijete čezmerne količine alkoholnih pijač. V tem primeru se tveganje za neželene učinke zdravila lahko zveča;
– če ste nagnjeni k različnim oblikam alergije (kot so npr. kožne reakcije pri uporabi zdravil, astma, seneni nahod), imate kronično vnetje nosne sluznice, nosne polipe ali kronično obstruktivno pljučno bolezen;
– če se zdravite z drugim nesteroidnim protivnetnim zdravilom (vključno s selektivnimi zaviralci encima ciklooksigenaza-2). Sočasni uporabi zdravila Diverin in drugih nesteroidnih protivnetnih zdravil se je potrebno izogibati.

Zdravila, kot je zdravilo Diverin, so lahko povezana z majhnim povečanjem tveganja za srčno kap (miokardni infarkt) ali možgansko kap. Tveganje je večje pri jemanju velikih odmerkov in podaljšanem zdravljenju. Ne prekoračite priporočenega odmerka ali trajanja zdravljenja (4 dni za odrasle, 3 dni za mladostnike). Če imate težave s srcem ali ste preboleli možgansko kap ali imate dejavnike tveganja za razvoj takšnih bolezenskih stanj (npr. imate visok krvni tlak, sladkorno bolezen, visok holesterol ali ste kadilec), se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Dolgotrajno jemanje katerih koli zdravil za lajšanje bolečin lahko povzroči glavobol, ki se ga tudi z večjimi odmerki zdravil ne da lajšati. Redno jemanje zdravil za lajšanje bolečin zveča tudi tveganje za ledvično odpoved (analgetično nefropatijo), še posebno, če za lajšanje bolečin jemljete sočasno več različni zdravil. Pri uporabi vseh nesteroidnih protivnetnih zdravil so poročali o pojavu krvavitev, razjed ali predrtja prebavil, kar je lahko usodno. Pojavile so se v kateremkoli času med zdravljenjem, z opozorilnimi simptomi ali predhodnimi resnimi neželenimi učinki v prebavilih ali brez njih. Takoj po pojavu krvavitve ali razjede v želodcu ali črevesju je treba zdravljenje prekiniti. Tveganje za pojav krvavitev, razjed ali predrtja prebavil je večje pri uporabi večjih odmerkov nesteroidnih protivnetnih zdravil, pri bolnikih, ki so že kdaj imeli razjedo, še posebej, če je bila povezana z zapleti, kot so krvavitve ali predrtje in pri starostnikih. Ti bolniki morajo zdravljenje začeti z najmanjšim možnim odmerkom. Pri teh bolnikih in bolnikih, ki potrebujejo sočasno zdravljenje z majhnimi odmerki acetilsalicilne kisline ali drugimi zdravili, ki lahko povečajo ogroženost prebavil, mora zdravnik presoditi o potrebi po kombiniranem zdravljenju z zaščitnimi zdravili (npr. z mizoprostolom ali zaviralci protonske črpalke). V nekaterih primerih pa bodo morda potrebne laboratorijske preiskave krvi ali urina. Zdravnika opozorite v primeru kakršnih koli nenavadnih znakov v trebuhu (predvsem o krvavitvah v prebavilih), še posebej na začetku zdravljenja. Zdravilo Diverin spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki lahko vplivajo na plodnost žensk. Ta učinek po prenehanju uporabe zdravila preneha.

Mladostniki, starejši od 12 let
Obstaja tveganje za pojav ledvične okvare pri dehidriranih mladostnikih.

Druga zdravila in zdravilo Diverin
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Nekatera zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi, nastanek krvnih strdkov, (acetilsalicilna kislina, varfarin, tiklopidin), zdravila proti zvišanemu krvnemu tlaku (zaviralci encima angiotenzin-konvertaza, kot je npr. kaptopril, zdravila, ki zavirajo t. i. receptorje beta, in antagonisti receptorjev angiotenzina II) in še nekatera druga zdravila lahko vplivajo na delovanje ibuprofena ali pa ibuprofen vpliva na njihovo delovanje. Pred sočasno uporabo zdravila Diverin z drugimi zdravili se zato vedno posvetujte z zdravnikom.

Ibuprofen lahko, tako kot druga nesteroidna protivnetna zdravila:
– zmanjša učinek zdravil proti zvišanemu krvnemu tlaku in srčnemu popuščanju (kot so zaviralci angiotenzinske konvertaze (kaptopril) in antagonisti receptorjev angiotenzina II), poleg tega se lahko zveča tveganje za nepravilno delovanje ledvic,
– zmanjša učinek zdravil za odvajanje vode (diuretikov), pri sočasnem jemanju z določenimi zdravili za odvajanje vode, pa se lahko zveča tudi količina kalija v krvi,
– zveča nevarnost za krvavitev v prebavilih, če se ga jemlje sočasno z zdravili proti strjevanju krvi (varfarinom, acetilsalicilno kislino v majhnem odmerku in tiklopidinom) in nekaterimi antidepresivi (t. i. selektivnimi zaviralci ponovnega privzema serotonina),
– okrepi delovanje in neželene učinke digoksina (zdravila za srce), litija (zdravila za zdravljenje duševnih motenj) in fenitoina (zdravila za zdravljenje epilepsije),
– okrepi neželene učinke metotreksata (zdravila za zdravljenje rakavih obolenj in revmatoidnega artritisa), zato mora miniti med jemanjem odmerkov enega in drugega zdravila vsaj 24 ur,
– zveča tveganje poškodb ledvic zaradi jemanja ciklosporina (zdravila, ki se uporablja za zdravljenje revmatizma ali po presaditvi organov) ali takrolimusa (zdravila, ki se uporablja po presaditvi organov),
– zveča možnost neželenih učinkov, predvsem v prebavilih (krvavitve ali razjede), če se ga sočasno jemlje z acetilsalicilno kislino ali drugimi nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (vključno z zaviralci encima ciklooksigenaza-2, npr. celekoksibom), kortikosteroidi (zdravili za zdravljenje vnetja v telesu, npr. prednizolonom),
– zveča tveganje za nastanek podplutb in izliva krvi v sklepe pri HIV-pozitivnih hemofilikih, če se sočasno zdravijo z zidovudinom (zdravilo za zdravljenje okužbe z virusom HIV),
– verjetno vpliva tudi na delovanje nekaterih zdravil za znižanje krvnega sladkorja (derivatov sulfonilsečnine), zato zaradi previdnosti svetujemo spremljanje krvnega sladkorja. 

Ob sočasni uporabi zdravila Diverin:
– lahko probenecid ali sulfinpirazon (zdravili za zdravljenje protina oz. putike) okrepita neželene učinke ibuprofena,
– alkohol zveča tveganje za neželene učinke nesteroidnih protivnetnih zdravil na prebavila in živčevje,
– lahko kinolonski antibiotiki zvečajo tveganje za pojav konvulzij (krčev skeletnih mišic),
– in flukonazola ali vorikonazola (zaviralcev CYP2C9), vam bo zdravnik odmerek ibuprofena zmanjšal,
– in gingka biloba se lahko poveča tveganje za nastanek krvavitev.

Uporaba zdravila Diverin skupaj s hrano in pijačo
Med jemanjem zdravila Diverin odsvetujemo pitje alkoholnih pijač, saj alkohol poveča tveganje za neželene učinke na prebavila in živčevje.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost
V prvem in drugem trimesečju lahko vzamete le posamezen odmerek zdravila Diverin po nasvetu zdravnika. Če ste v zadnjem trimesečju nosečnosti, zdravila Diverin ne smete jemati. Če med zdravljenjem z zdravilom Diverin zanosite, obvestite o tem zdravnika.

Dojenje
Neželeni učinki pri dojenčkih niso znani, zato pri kratkotrajnem zdravljenju s priporočenimi odmerki dojenja ni treba prekiniti.

Plodnost
Zdravilo Diverin spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki lahko vplivajo na plodnost žensk. Ta učinek po prenehanju uporabe zdravila preneha.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Pri kratkotrajnem jemanju zdravilo Diverin ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev. Ker se pri uporabi zdravila Diverin v večjih odmerkih lahko pojavijo utrujenost, zaspanost, motnje vida in omotičnost, lahko v posameznih primerih pride do zmanjšane sposobnosti vožnje in upravljanja strojev. Pitje alkoholnih pijač v času jemanja zdravila Diverin lahko škodljiv vpliv še zveča. V primeru pojava omenjenih neželenih učinkov ne vozite ali upravljajte strojev.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje