Trgovina
Vaša košarica

Dulcolax 5 mg, obložene tablete

Dulcolax 5 mg, obložene tablete Zdravila brez recepta
Dulcolax 5 mg, obložene tablete
Zdravilo DULCOLAX vsebuje zdravilno učinkovino bisakodil. Zdravilo DULCOLAX je odvajalo z lokalnim delovanjem, ki spodbuja iztrebljanje in mehča blato..
Izbrano pakiranje:
30 filmsko obloženih tablet
Proizvajalec: Sanofi aventis
Naročite lahko le 3 izdelke.
6.73€
Brez DDV: 6.15€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikatablete
Mesto uporabeprebavila
Simptom/Problemzaprtje
Ciljna skupinastarejši, odrasli, moški, ženska, otroci, diabetiki, nosečnice
Ključne besideodvajala, potovanje, nosečnice, prebava, odvisnost, tablete
Zdravilo DULCOLAX vsebuje zdravilno učinkovino bisakodil. Zdravilo DULCOLAX je odvajalo z lokalnim delovanjem, ki spodbuja iztrebljanje in mehča blato. Kot odvajalo, ki deluje na debelo črevo, zdravilo DULCOLAX ciljno spodbuja naravno praznjenje  črevesa v spodnjem delu prebavil, zato ne spremeni niti prebave niti absorpcije kalorij ali življenjsko  pomembnih hranil iz tankega črevesa.

Zdravilo DULCOLAX uporabljamo:
  • za zdravljenje zaprtja,
  • za pripravo na preiskave, pred operacijami in po njih ter pri stanjih, ko je treba olajšati iztrebljanje.

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila svojega zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. 

Priporočen odmerek je:

Kratkotrajno zdravljenje zaprtja
Odrasli in otroci, starejši od 10 let: Vzemite 1 do 2 obloženi tableti (5 do 10 mg) na dan pred spanjem
Otroci, stari 2 do10 let: Vzemite 1 obloženo tableto (5 mg) na dan pred spanjem. Otroke s kroničnim ali trdovratnim zaprtjem, stare 10 let ali mlajše, smete zdraviti samo, če vam je tako naročil otrokov zdravnik.

Za pripravo na diagnostične postopke in pred operacijo
Za pripravo na preiskave ali pred operacijami je uporaba zdravila dulcolax dovoljena samo pod zdravniškim nadzorom.
Odrasli in otroci, starejši od 10 let: Za popolno izpraznitev črevesja je priporočeni odmerek za odrasle 2 obloženi tableti (10 mg) zjutraj in 2 obloženi tableti (10 mg) zvečer, nato 1 svečko zjutraj pred preiskavo.
Otroci, stari 4 do 10 let: Za otroke, stare 4 leta in več, je priporočeni odmerek 1 obložena tableta (5 mg) zvečer in odvajalo za otroke s takojšnjim delovanjem (na primer svečka) naslednje jutro.

Način uporabe
Obložene tablete morate jemati zvečer, da boste šli na potrebo naslednje jutro. Pogoltniti jih morate cele s primerno količino tekočine (toda ne z mlekom; glejte Jemanje zdravila dulcolax s hrano in pijačo). Obloženih tablet ne smete jemati skupaj s pripravki, ki zmanjšajo kislost v zgornjih prebavilih, na primer z mlekom, antacidi ali zaviralci protonske črpalke, da se gastrorezistentna obloga ne bi prehitro raztopila.

Zdravilna učinkovina je bisakodil.

Pomožne snovi so laktoza monohidrat, koruzni škrob, topni škrob, glicerol (85-odstotna raztopina), magnezijev stearat (E572), saharoza, smukec (E553b), arabski gumi (E414), titanov dioksid (E171), kopolimer metakrilne kisline in metilmetakrilata 1:1, kopolimer metakrilne kisline in metilmetakrilata 1:2, ricinusovo olje, makrogol 6000, rumeni železov oksid (E172), beli vosek, karnauba vosek (E903), šelak (E904).
Ne jemljite zdravila Dulcolax
- če ste alergični na bisakodil ali katerokoli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6);
- če imate ileus ali črevesno zaporo;
- če imate akutno trebušno bolezen, na primer apendicitis (vnetje slepiča) ali akutno črevesno vnetje;
- če ste izgubili veliko tekočine;
- če imate hudo trebušno bolečino, vam je slabo in bruhate - kar vse lahko kaže na resno bolezen;
- če imate redko, dedno bolezen, ki je lahko nezdružljiva s katerokoli pomožno snovjo zdravila

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila dulcolax se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, če:
- potrebujete odvajala redno vsak dan ali daljše obdobje. Obiskati morate zdravnika, da bo odkril vzrok zaprtja, ker bi lahko dolgotrajna in čezmerna uporaba povzročila neravnotežje tekočine in elektrolitov ter hipokaliemijo (nenormalno znižano koncentracijo kalija v krvi),
- začutite žejo ali opazite izločanje manjše količine urina, kar sta lahko znaka dehidracije zaradi izgube tekočin, ki sta škodljiva za starejše ali bolnike z ledvičnimi težavami, prenehajte jemati zdravilo dulcolax in se posvetujte z zdravnikom.
V blatu boste lahko opazili kri, kar pa je večinoma blag neželeni učinek, ki samodejno mine.

Pri bolnikih, ki so jemali zdravilo dulcolax, so poročali o omotici ali sinkopi (omedlevici). Takšni pojavi so možni zaradi zaprtja (napenjanja med iztrebljanjem, trebušne bolečine) in niso nujno povezani z jemanjem bisakodila.

Otroci
Otroci smejo jemati odvajala samo po zdravniškem nasvetu.

Druga zdravila in zdravilo dulcolax
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Sočasno jemanje diuretikov (zdravil za odvajanje vode) ali adrenokortikalnega hormona (hormon
skorje nadledvične žleze) lahko poveča nevarnost neravnotežja elektrolitov, če jemljete prevelike odmerke zdravila dulcolax. Zaradi neravnotežja elektrolitov se lahko poveča občutljivost za srčne glikozide (zdravila, ki delujejo na srce). Obložene tablete imajo posebno oblogo in jih ne smemo jemati hkrati z zdravili, ki zmanjšajo kislost v zgornjih prebavilih, na primer antacidi ali zaviralci protonske črpalke.

Zdravilo dulcolax skupaj s hrano in pijačo
Obložene tablete imajo posebno oblogo in jih ne smemo jemati hkrati z živili, ki zmanjšajo kislost v zgornjih prebavilih, na primer mleko.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Tako kot vsa zdravila smete zdravilo dulcolax med nosečnostjo jemati le po zdravniškem
nasvetu. Zdravilo dulcolax lahko uporabljajo tudi doječe matere.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Študij o vplivu zdravila dulcolax na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji niso izvedli. Zaradi trebušnih krčev, ki jih povzroča zaprtje, se lahko pojavita omotica ali omedlevica. Če imate trebušni krč, se morate izogibati opravilom, ki so lahko nevarna, na primer vožnji in upravljanju s stroji.

Zdravilo dulcolax vsebuje laktozo in saharozo
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Ena obložena tableta vsebuje 33,2 mg laktoze. Največji priporočeni dnevni odmerek za zdravljenje zaprtja pri odraslih in otrocih, starejših od 10 let, znaša 66,4 mg laktoze; za rentgensko preiskavo odraslih pa 139,6 mg. Bolniki z redkim, dednim neprenašanjem galaktoze, na primer z galaktozemijo, zdravila ne smejo jemati.

Ena obložena tableta vsebuje 23,4 mg saharoze. Največji priporočeni dnevni odmerek za zdravljenje zaprtja pri odraslih in otrocih, starejših od 10 let, znaša 46,8 mg saharoze; za rentgensko preiskavo odraslih pa 93,6 mg. Bolniki z redkim, dednim neprenašanjem fruktoze, zdravila ne smejo jemati.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje