Trgovina
Vaša košarica

Lactecon, peroralna raztopina - 500 ml

Lactecon, peroralna raztopina - 500 ml Zdravila brez recepta
Lactecon, peroralna raztopina - 500 ml
Lactecon, peroralna raztopina - 500 ml vsebuje odvajalo, ki se imenuje laktuloza. Mehča blato in olajša prehod blata z vsrkavanjem vode v črevesje. V ..
Izbrano pakiranje:
500 ml
Proizvajalec: Abbott
Naročite lahko le 3 izdelke.
7.49€
Brez DDV: 6.84€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika sirup, raztopina
Mesto uporabe črevesje, prebavila
Simptom/Problem zaprtje, prebava, napihnjenost
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside odvajalo, prebava, zaprtost, napihnjenost

Lactecon, peroralna raztopina - 500 ml vsebuje odvajalo, ki se imenuje laktuloza. Mehča blato in olajša prehod blata z vsrkavanjem vode v črevesje. V telo se ne absorbira. Za kaj se uporablja zdravilo Lactecon?

  • zdravilo Lactecon se uporablja za zdravljenje zaprtja (neredno gibanje črevesa, trdo in suho blato)
  • zdravilo Lactecon se uporablja za zdravljenje jetrne encefalopatije (bolezen jeter, ki povzroča zmedenost, tresavico, zmanjšano stopnjo zavesti, vključno s komo).

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom .

Vzemite odmerek vsak dan ob istem času. Zdravilo hitro pogoltnite in ga ne zadržujte v ustih. Zdravilo Lactecon lahko jemljete nerazredčeno ali razredčeno z nekaj tekočine. Lahko uporabite priloženo merilno čašo.

Odmerjanje pri zaprtju

Odmerek lahko vzamete enkrat dnevno, npr. med zajtrkom, ali razdeljen v dva odmerka dnevno, z uporabo odmerne čaše. Po nekaj dneh se lahko začetni odmerek zmanjša na vzdrževalni odmerek glede na učinek zdravljenja. Da se pojavi učinek, je lahko potrebno nekaj dni (2 – 3 dni) zdravljenja.

Uporaba pri otrocihOdvajala naj se pri otrocih in dojenčkih uporabljajo le izjemoma in pod zdravniškim nadzorom, saj lahko zmotijo normalne reflekse za odvajanje blata. Prosimo ne dajajte zdravila Lactecon otrokom (<14 let) ne da bi se posvetovali z zdravnikom, ki bo to zdravilo predpisal in otroka skrbno nadzoroval.

Odmerjanje pri jetrni encefalopatiji (le za odrasle)Začetni odmerek za jetrno encfalpatijo je 30 do 45 ml peroralne raztopine, 3 do 4-krat na dan. Pozneje lahko odmerek prilagodite tako, da odvajate mehko blato 2- do 3-krat na dan.

Uporaba pri otrocihNi podatkov o zdravljenju otrok (od novorojenčkov do 18.leta starosti) z jetrno encefalopatijo.

Uporaba pri starejših bolnikihNi posebnih priporočil za odmerjanje.

Bolniki z okvaro jeter ali ledvicNi posebnih priporočil za odmerjanje.

Bolnik

Začetni dnevni odmerek

Vzdrževalni dnevni odmerek

Odrasli in mladostniki (≥15 let)

15 – 45 ml

15 – 30 ml

Otroci (7 – 14 let)

15 ml

10 - 15 ml

Otroci (1 – 6 let)

5 – 10 ml

5 – 10 ml

Dojenčki do 1 leta

2,5 - 5 ml

do 5 ml

Zdravilna učinkovina je laktuloza.

1 ml peroralne raztopine zdravila Lactecon vsebuje 667 mg laktuloze. 5 ml peroralne raztopine zdravila Lactecon vsebuje 3,335 g laktuloze. Ena vrečica peroralne raztopine zdravila Lactecon vsebuje 15 ml. Zdravilo Lactecon ne vsebuje pomožnih snovi. Vseeno pa lahko vsebuje manjšo količino. drugih sladkorjev kot so laktoza, galaktoza, epilaktoza in fruktoza.

Ne uporabljajte zdravila Lactecon

  • če ste alergični (preobčutljivi) na laktulozo
  • katero koli sestavino tega zdravila če imate galaktozemijo (hudo prirojeno motnjo, pri kateri ne morete presnoviti galaktoze)
  • zaporo v prebavilih (poleg normalnega zaprtja)
  • perforacijo v prebavilih ali tveganje zanjo (poškodba / predrtje želodčne in/ali črevesne stene)

Če niste gotovi, se pred uporabo zdravila Lactecon posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom uporabe zdravila Lactecon se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, zlasti::

  • če imate bolečine v trebuhu iz neznanega razloga če ne morete presnavljati mlečnega sladkorja (laktoze)
  • če imate sladkorno bolezen.

Zdravila Lactecon ne smete jemati, če imate:

  • galaktozno ali fruktozno intoleranco laponsko obliko zmanjšane aktivnosti laktaze glukozno-galaktozno malabsorpcijo.

30-ml odmerek zdravila Lactecon vsebuje 116 kJ (28 kcal) in ni verjetno, da bi to prizadelo diabetike. Če ste diabetik in se zdravite zaradi jetrne encefalopatije, bo vaš odmerek zdravila Lactecon večji. Ta velik odmerek vsebuje veliko količino sladkorja, zato bo potrebno prilagoditi odmerek vašega zdravila za zniževanje sladkorja v krvi. Redna uporaba neprilagojenega odmerka (odvajanje več kot 2-3 krat dnevno) ali zloraba lahko vodita do driske ali motnje v elektrolitskem ravnovesju. Če ste nagnjeni k elektrolitskemu neravnovesju (npr. bolniki z ledvično ali jetrno odpovedjo ali bolniki, ki jemljejo diuretike) se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom pred uporabo zdravila Lactecon. Med zdravljenjem z odvajali morate piti zadostno količino tekočine. Če jemljete zdravilo Lactecon že nekaj dni in ni nobenega izboljšanja ali se stanje celo poslabša, se prosimo posvetujte z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Lactecon

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Zdravilo Lactecon skupaj s hrano in pijačo

Zdravilo Lactecon se lahko jemlje s hrano ali brez nje. Ni omejitev glede hrane in pijače.

Nosečnost, dojenje in plodnost

Zdravilo Lactecon se lahko uporablja med nosečnostjo in dojenjem. Učinkov na  plodnost ni pričakovati. Prosimo posvetujte se s svojim zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Otroci

V posebnih primerih lahko zdravnik predpiše zdravilo Lactecon otrokom in dojenčkom. V tem primeru bo skrbno nadziral zdravljenje. Zdravilo Lactecon dajte dojenčkom in majhnim otrokom le , če je to indicirano, saj lahko zmoti normalne reflekse izločanja blata.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Zdravilo Lactecon nima vpliva ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Lactecon

Zdravilo Lactecon lahko vsebuje manjše količine mlečnega sladkorja (laktoze), galaktoze, epilaktoze ali fruktoze. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.


Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje