Trgovina
Vaša košarica

Lamisil, krema

Lamisil, krema Zdravila brez recepta
Lamisil, krema
Lamisil, krema  je antimikotik, ki deluje tako, da uničuje glivice, ki povzročajo spremembe na koži. Glivične okužbe kože so pogoste in povzročajo pre..
Izbrano pakiranje:
15 g
Proizvajalec: Novartis
Naročite lahko le 3 izdelke.
5.37€
Brez DDV: 4.90€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika krema
Mesto uporabe koža, noge, telo, stopala, roke
Simptom/Problem glivice
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside glivice, okužba, nega, antimikotik, vlaži, koža

Lamisil, krema  je antimikotik, ki deluje tako, da uničuje glivice, ki povzročajo spremembe na koži. Glivične okužbe kože so pogoste in povzročajo precejšen občutek nelagodja. Zdravilo je na voljo brez recepta. Uporablja se za zdravljenje okužb kože, naštetih v nadaljevanju, pri katerih se pred uporabo tega zdravila ni potrebno posvetovati z zdravnikom:

 • atletsko stopalo* (tinea pedis),
 • glivična okužba kože v predelu dimelj* (tinea cruris),
 • glivična okužba kože po telesu* (tinea corporis),
 • kandidoza kože*,
 • pityriasis versicolor *.
  *definicije so navedene v nadaljevanju

Kako veste, da imate katero izmed zgoraj naštetih okužb?

 • Atletsko stopalo se pojavlja samo na stopalih (običajno na obeh, vendar ne vedno) in pogosto med prsti. Lahko se pojavi tudi na nartu, podplatu ali drugih delih stopala. Najpogostejša oblika atletskega stopala povzroča pokanje in luščenje kože, lahko pa se pojavijo tudi blago otekanje, mehurji ali vlažne razpoke. Uporabo zdravila Lamisil krema priporočamo pri atletskem stopalu, ki se pojavi med prsti.
 • Če imate glivično okužbo nohtov (glivice na nohtu in pod nohtom) z obarvanjem nohtov in spremembo v strukturi nohta (zadebelitev, luščenje v plasteh), se posvetujte s svojim zdravnikom, ker zdravilo Lamisil krema NI primerno za zdravljenje te okužbe. Za zdravljenje glivične okužbe nohtov je potrebno uporabiti zdravilo Lamisil tablete, ki je na voljo le na recept.
 • Glivična okužba kože v predelu dimelj se pojavlja na delih telesa, kjer je koža nagubana. Okužba povzroča srbečico, še posebej če je prisotna vlaga. To je pogosto v dimljah in na notranjih delih  stegna, običajno se pojavi na obeh straneh, vendar je pogosto ena stran bolj prizadeta kot druga. Lahko se razširi naprej med nogami do zadnjice ali navzgor proti trebuhu. Pojavi se lahko tudi v kožnih gubah pod prsmi, pod pazduhami ali ostalih delih telesa, kjer je koža nagubana. Izpuščaj ima jasen rob, je lahko mehurjast in srbi.
 • Glivična okužba kože po telesu se lahko pojavi kjerkoli na telesu, vendar pogosto na glavi, vratu, obrazu ali rokah. Navadno izgleda kot rdeč izpuščaj v obliki okroglih lis, ki se lahko tudi luščijo in srbijo.
 • Kandidoza kože se prav tako pojavlja na delih telesa, kjer je koža nagubana in vlažna zaradi znojenja (npr. pod prsmi, pazduhami). Običajno se pojavlja pri starejših bolnikih, bolnikih s preveliko telesno maso, ali pri bolnikih z drugimi stanji, kot je sladkorna bolezen. Povzroča rdečico, srbenje, luščenje kože.
 • Pityriasis versicolor se kaže kot lise na koži, ki se luščijo in postanejo bele zaradi izgube kožnega pigmenta. Lise so najbolj izrazite poleti, ko koža okoli njih normalno porjavi. Običajno se pojavi na trupu (od predela pod vratom do pasu), vratu in rokah. Okužba se v nekaj mesecih lahko ponovi, predvsem ob toplem vremenu in kadar se znojite.

Če niste prepričani, kaj je povzročilo okužbo pri vas, se pred uporabo zdravila Lamisil krema posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. 


Pri uporabi zdravila Lamisil krema natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Pomembno je, da zdravilo Lamisil krema uporabljate pravilno. Natančno upoštevajte navodila. Če imate glivično okužbo nohtov (glivice na nohtu in pod nohtom) z obarvanjem nohtov in spremembo v strukturi nohta (zadebelitev, luščenje v plasteh), se posvetujte s svojim zdravnikom, ker zdravilo Lamisil krema NI primerno za zdravljenje te okužbe. Za zdravljenje glivične okužbe nohtov je potrebno uporabiti zdravilo Lamisil tablete, ki je na voljo le na recept.

Navodila za uporabo
Odrasli in otroci, starejši od 12 let: Pred prvo uporabo prebodite membrano tube z ostro konico zaporke. Temeljito očistite in osušite prizadeto mesto in okolico na koži ter si umijte roke. Odprite tubo in nanesite majhno količino kreme na prst. Zaporko namestite nazaj na tubo. Kremo nanesite v tankem sloju na prizadeto mesto in okolico. Nežno jo vtrite. Po stiku z obolelim mestom si umijte roke, da ne prenesete infekcije. Če zdravite okužbo na pregibnih delih telesa (pod dojko, med prsti, v dimljah in med ritnicama), je namazano mesto, posebej ponoči, priporočljivo prekriti z gazo. V takšnem primeru uporabite čisto gazo vsakič, ko nanesete kremo.

Trajanje zdravljenja in odmerjanje:
 • atletsko stopalo: nanašajte enkrat na dan 1 teden;
 • tinea corporis in tinea cruris: nanašajte enkrat na dan 1 teden;
 • cutaneous candidiasis: nanašajte enkrat ali dvakrat na dan 1 teden;
 • pityriasis versicolor: nanašajte enkrat ali dvakrat na dan 2 tedna.
Kremo uporabljajte tako dolgo, kot je priporočeno, tudi če se znaki, ki jih povzroči okužba, izboljšajo v nekaj dneh. Neredna uporaba ali predčasno prenehanje zdravljenja poveča tveganje, da se bo okužba ponovila. Z uporabo zdravila Lamisil krema se bo stanje vaše kože izboljšalo v nekaj dneh. Kljub temu pa celoten proces zdravljenja poškodovane kože, tudi po tem ko je okužba že izginila, traja dlje. Če ne opazite nobenega izboljšanja v 2 tednih od začetka zdravljenja, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Pomoč pri zdravljenju
Za boljši učinek zdravljenja redno umivajte prizadeto mesto. Osušite ga previdno brez drgnjenja z nežnim brisanjem. Čeprav je okuženo mesto lahko srbeče, ga ne praskajte, saj lahko s tem povzročite več škode in upočasnite proces zdravljenja ali razširite okužbo.  Uporabljajte svoje brisače in oblačila in jih ne delite z drugimi, saj se okužbe zlahka prenašajo. Da bi zaščitili sebe pred ponovno okužbo, oblačila in brisače pogosto perite. Uporaba zdravila Lamisil krema pri starejših osebah Prilagajanje odmerka pri starejših osebah ni potrebno. Uporaba zdravila Lamisil krema pri otrocih, mlajših od 12 let Izkušnje z lokalno uporabo zdravila Lamisil krema pri otrocih so skope, zato je ne smete uporabljati v tej starostni skupini.

Zdravilna učinkovina je terbinafinijev klorid. 1 g kreme vsebuje 8,8 mg terbinafina v obliki 10 mg terbinafinijevega klorida.

Pomožne snovi so: natrijev hidroksid (E 524), benzilalkohol, sorbitan stearat (E491), cetilpalmitat, cetilalkohol, stearilalkohol, polisorbat 60 (E435), izopropilmiristat, prečiščena voda.
NE uporabljajte zdravila Lamisil krema
 • če ste alergični (preobčutljivi) na terbinafinijev klorid ali katerokoli sestavino zdravila Lamisil krema.
Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Lamisil krema
 • Zdravilo Lamisil krema je samo za zunanjo uporabo.
 • Ne uporabljajte je v ustih in je ne pogoltnite. Zdravilo ne sme priti v oči. Če krema pomotoma pride v stik z očmi, jih temeljito sperite pod tekočo vodo.
Uporaba drugih zdravil
 • Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Medsebojno delovanje z drugimi zdravili ni znano. Vseeno pa na zdravljeno kožo ne nanašajte drugih zdravil.
Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Zdravila Lamisil krema ne smete uporabljati med nosečnostjo, razen če je nujno potrebno. Terbinafin se izloča v materino mleko, zato zdravila Lamisil krema med dojenjem ne smete uporabljati. Otroci ne smejo priti v stik z zdravljeno kožo, vključno s prsmi pri dojenju.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Lamisil krema nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Lamisil krema
Zdravilo Lamisil krema vsebuje cetilalkohol in stearilalkohol, ki lahko povzročita lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje