Trgovina
Vaša košarica

Lekadol 500 mg, 20 tablet

Lekadol 500 mg, 20 tablet Zdravila brez recepta
Lekadol 500 mg, 20 tablet
Lekadol 500 mg, 20 tablet vsebuje učinkovino paracetamol. Deluje tako, da lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo. Zdravilo Lekadol ne d..
Izbrano pakiranje:
20 tablet
Proizvajalec: Lek
Naročite lahko le 3 izdelke.
3.74€
Brez DDV: 3.42€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika tablete
Mesto uporabe mišice, sklepi, glava, telo, zobje
Simptom/Problem zobobol, artritis, gripa, vročina, revma, glavobol, vnetje, prehlad, bolečina, menstruacija
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženske, otroci
Ključne beside menstruacija, prehlad, analgetik, bolečina, vročina, gripa, vnetje, prehlad, tablete, zobobol
Lekadol 500 mg, 20 tablet vsebuje učinkovino paracetamol. Deluje tako, da lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo. Zdravilo Lekadol ne draži želodčne sluznice, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki z želodčnimi težavami in z rano na želodcu ali dvanajstniku.

Zdravilo Lekadol lahko jemljete pri:
 • blagih do zmerno hudih bolečinah (glavobol, zobobol, bolečine med menstruacijo),
 • bolečinah pri poškodbah ter po zdravniških in zobozdravniških posegih,
 • revmatičnih bolečinah (npr. pri osteoartrozi in kratkotrajnih bolečinah v križu, ki so posledica nepravilne drže, natega križa ali športnih poškodb),
 • bolečinah v mišicah in sklepih pri prehladu in gripi,
 • zvišani telesni temperaturi, ki spremlja bakterijske in virusne okužbe.
Zdravilo je namenjeno odraslim in otrokom, ki so stari več kot 6 let.
Pri jemanju zdravila Lekadol natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Tableto pogoltnite z zadostno količino tekočine (kozarec vode, čaja ali sadnega soka). Hrana lahko zakasni delovanje zdravila, zato priporočamo, da tableto zaužijete vsaj 1 uro pred jedjo, da dosežete hitrejši učinek. Priporočenega odmerka ne smete preseči.

Odmerjanje pri odraslih in mladostnikih, starih več kot 12 let: Vzamete lahko 1 do 2 tableti na 4 do 6 ur. Največji posamezni odmerek znaša 2 tableti. Med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 8 tablet (4 g paracetamola) na dan.

Odmerjanje pri otrocih, starih od 6 do 12 let: Vzamejo lahko ½ do 1 tableto na 4 do 6 ur. Med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 4 tablete (2 g paracetamola) na dan.

Uporaba pri otrocih, mlajših od 6 let: Za otroke, ki so stari manj kot 6 let, je na voljo paracetamol v oblikah, ki so namenjene tej starostni skupini.

Za lajšanje bolečin lahko jemljete zdravilo LEKADOL največ 7 dni, otrokom pa ga lahko dajejte največ 5 dni. Če se stanje po tem času ne izboljša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje. Za zniževanje zvišane telesne temperature lahko zdravilo jemljete največ 3 dni. Tudi otrokom ga ne smete dajati dalj časa. Če se stanje po 3 dneh ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.
Kaj vsebuje zdravilo Lekadol
 • Učinkovina je paracetamol. Ena filmsko obložena tableta vsebuje 500 mg paracetamola.
 •  Druge sestavine zdravila so: koruzni škrob, metilparahidroksibenzoat (E218), propilparahidroksibenzoat (E216), želatina, brezvodni koloidni silicijev dioksid, smukec  (E553b) in magnezijev stearat (E572).
Ne jemljite zdravila Lekadol:
 • če ste alergični na paracetamol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate hujše motnje delovanja jeter.
Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred jemanjem zdravila Lekadol se posvetujte z zdravnikom:
 • če imate blage do zmerne motnje delovanja jeter,
 • če imate motnje delovanja ledvic,
 • če imate redko dedno bolezen rdečih krvničk (pomanjkanje encima glukoza-6-fosfatdehidrogenaza),
 • če vsak dan zaužijete večje količine alkohola (tri ali več alkoholnih pijač na dan).
Paracetamol lahko povzroči nepravilne rezultate nekaterih testov za merjenje sladkorja v krvi. Če opazite pri testiranju kakršno koli spremembo, se posvetujte z zdravnikom. Previdnost je še posebno potrebna pri slabo nadzorovani sladkorni bolezni. Če bodo pri vas opravili laboratorijske preiskave, obvestite zdravnika, da jemljete zdravilo Lekadol, saj paracetamol lahko vpliva na rezultate nekaterih preiskav.

Druga zdravila in zdravilo Lekadol
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Še posebej pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če jemljete:
 • zdravila za zdravljenje epilepsije (fenitoin, fenobarbital, karbamazepin), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročijo okvarje jeter.
 • izoniazid in rifampicin (zdravili za zdravljenje tuberkuloze in nekaterih drugih okužb), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročita okvare jeter.
 • zidovudin (zdravilo za zdravljenje okužb z virusom HIV), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzroči krvne spremembe, zato se ju sme sočasno jemati le po nasvetu zdravnika.
 • kloramfenikol (zdravilo za zdravljenje bakterijskih okužb), saj se iz telesa lahko ob sočasnem jemanju paracetamola podaljša čas izločanja kloramfenikola iz telesa, možnost pojava neželenih učinkov kloramfenikola pa se poveča.
 • holestiramin (zdravilo za uravnavanje holesterola v krvi), propantelin (zdravilo za preprečevanje črevesnih krčev) ali medicinsko oglje, saj zmanjšajo delovanje paracetamola,
 • metoklopramid in domperidon (zdravili za preprečevanje slabosti in bruhanja), saj se lahko poveča delovanje paracetamola.
 • zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulante, npr. varfarin). Zdravilo Lekadol lahko jemljete občasno, za lajšanje bolečin ali zniževanje zvišane telesne temperature, vendar dolgotrajnejše (več kot teden dni) sočasno jemanje paracetamola (več kot 2 g na dan) in zdravil proti strjevanju krvi, mora biti pod zdravniškim nadzorom.
 • probenecid (zdravilo za zdravljenje protina), saj se ob sočasnem jemanju podaljša čas izločanja paracetamola iz telesa, možnost pojava neželenih učinkov paracetamola pa se zveča. 

Sočasno z zdravilom Lekadol ne jemljite:

 • drugih zdravil, ki vsebujejo paracetamol, ker lahko presežete priporočeni odmerek paracetamola.
 • drugih protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo nesteroidna protivnetna zdravila (npr. acetilsalicilna kislina, naproksen, ibuprofen, salicilamid).

Zdravilo Lekadol skupaj s hrano, pijačo in alkoholom

Med zdravljenjem z zdravilom Lekadol ne uživajte alkoholnih pijač,saj sočasno uživanje alkoholnih pijač lahko poveča nevarnost za poškodbe jeter in za krvavitve v želodcu. Hrana lahko zakasni delovanje zdravila.

Plodnost, nosečnost in dojenje

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo LEKADOL se po potrebi lahko uporablja med nosečnostjo. Jemati morate najmanjši možni odmerek, ki še lajša bolečino in/ali zniža zvišano telesno temperaturo, ter ga uporabljati čim krajši čas. Posvetujte se z zdravnikom ali babico, če bolečina ne mine in/ali se telesna temperatura ne zniža ali če morate zdravilo vzeti pogosteje.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Študij o vplivu zdravila na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji niso izvedli.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje