Trgovina
Vaša košarica

Lekadol, tablete

Lekadol, tablete Zdravila brez recepta
Lekadol, tablete
Lekadol, tablete  vsebuje paracetamol. Paracetamol lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo. Zdravilo Lekadol ne draži želodčne sluznice,..
Izbrano pakiranje:
20 tablet
Proizvajalec: Lek
3.15€
Brez DDV: 2.87€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika tablete
Mesto uporabe zobje, glava, hrbet, sklepi
Simptom/Problem menstruacija, bolečina, glavobol, migrena, vnetje, vročina, zobobol, prehlad
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženske, otroci
Ključne beside mišice, analgetik, bolečina, vnetje, vročina, menstruacija, prehlad
Lekadol, tablete  vsebuje paracetamol. Paracetamol lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo. Zdravilo Lekadol ne draži želodčne sluznice, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki z želodčnimi težavami in z rano na želodcu ali dvanajstniku.

Zdravilo Lekadol lahko jemljete pri:
– blagih do zmerno hudih bolečinah (glavobol, zobobol, bolečine med menstruacijo),
– bolečinah pri poškodbah ter po zdravniških in zobozdravniških posegih,
– revmatičnih bolečinah (npr. pri osteoartrozi in kratkotrajnih bolečinah v križu, ki so posledica nepravilne drže, natega križa ali športnih poškodb),
– bolečinah v mišicah in sklepih pri prehladu in gripi,
– zvišani telesni temperaturi, ki spremlja bakterijske in virusne okužbe.

Pri jemanju zdravila Lekadol natančno upoštevajte farmacevtova ali zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Priporočeni odmerki so:

Odrasli in mladostniki, stari več kot 12 let, lahko vzamejo 1 do 2 tableti na 4 do 6 ur. Največji posamezni odmerek znaša 2 tableti. Največji dnevni odmerek je 8 tablet (4 g paracetamola). Med posameznimi odmerki naj bo najmanj 4 ure presledka.

Otroci, stari 6 do 12 let, vzamejo ½ do 1 tableto na vsake 4 do 6 ur. Največji dnevni odmerek so 4 tablete. Med posameznimi odmerki naj bo najmanj 4 ure presledka.

Otroci mlajši od 6 let Za otroke, ki so stari manj kot 6 let, je primeren sirup Lekadol.

Tableto pogoltnite z zadostno količino tekočine (kozarec vode, čaja ali sadnega soka). Hrana lahko zakasni delovanje zdravila, zato priporočamo, da za hitrejši učinek zaužijete tableto vsaj eno uro pred jedjo. Priporočenega odmerka ne smete preseči. Za lajšanje bolečin ne jemljite zdravila Lekadol več kot 7 dni, otrokom pa ga ne dajajte več kot 5 dni. Po tem času se posvetujte z zdravnikom in ta bo določil nadaljnje zdravljenje. Za zniževanje zvišane telesne temperature ne jemljite zdravila več kot 3 dni. Tudi otrokom ga ne dajajte dalj časa. Če se stanje po 3 dneh ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom in ta bo določil nadaljnje zdravljenje.


Zdravilna učinkovina je paracetamol. Ena tableta vsebuje 500 mg paracetamola.

Pomožne snovi: koruzni škrob, metilparahidroksibenzoat (E218), propilparahidroksibenzoat (E216), želatina, brezvodni koloidni silicijev dioksid, smukec (E553b) in magnezijev stearat (E572).

Zdravilo je namenjeno odraslim in otrokom, ki so stari več kot 6 let.

Ne jemljite zdravila Lekadol

 • če ste preobčutljivi za paracetamol ali katero koli sestavino zdravila,
 • če imate hujše motnje delovanja jeter.

Bodite posebno pozorni pri jemanju zdravila Lekadol

 • če imate blage do zmerne motnje delovanja jeter,
 • če imate motnje delovanja ledvic,
 • če bolehate za redko dedno boleznijo rdečih krvničk (pomanjkanje encima glukoza-6- fosfat-dehidrogenaza),
 • če vsak dan popijete večje količine alkohola (tri ali več alkoholnih pijač na dan).

V teh primerih se o jemanju tablet Lekadol posvetujte z zdravnikom.

Jemanje drugih zdravil

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katero koli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

 • Zdravila za zdravljenje epilepsije (fenitoin, fenobarbital, karbamazepin), izoniazid in rifampicin (zdravili za zdravljenje tuberkuloze in nekaterih drugih okužb) lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročijo jetrne okvare.
 • Sočasno jemanje zidovudina (za zdravljenje okužb z virusom HIV) in paracetamola lahko povzroči krvne spremembe, zato se ju sme sočasno jemati le po nasvetu zdravnika.
 • Izločanje kloramfenikola (za zdravljenje bakterijskih okužb) iz telesa se lahko ob sočasnem zdravljenju s paracetamolom podaljša; možnost pojava neželenih učinkov kloramfenikola se poveča.
 • Holestiramin (za uravnavanje holesterola v krvi), propantelin (za preprečevanječrevesnih krčev) in medicinsko oglje zmanjšajo delovanje paracetamola, metoklopramid (za uravnavanje črevesne gibljivosti) in domperidon (za preprečevanje slabosti in bruhanja) pa ga lahko okrepita.
 • Če jemljete zdravila proti strjevanju krvi (npr. varfarin), lahko občasno, za lajšanje bolečin ali zniževanje zvišane telesne temperature, vzamete tudi zdravilo Lekadol. Dolgotrajnejše (več kot teden dni) sočasno jemanje paracetamola (več kot 2 g na dan) in zdravil proti strjevanju krvi pa mora biti pod zdravniškim nadzorom.
 • Sočasno jemanje probenecida (za zdravljenje protina) podaljša čas izločanja paracetamola iz telesa; možnost pojava neželenih učinkov paracetamola se poveča.
 • Drugih zdravil, ki vsebujejo paracetamol, ne smete jemati poleg zdravila Lekadol, ker lahko presežete priporočeni odmerek paracetamola. Prav tako sočasno z zdravilom Lekadol ne jemljite drugih protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo nesteroidna protivnetna zdravila (npr. acetilsalicilno kislino, naproksen, ibuprofen, salicilamid).
 • Paracetamol lahko povzroči nepravilne rezultate nekaterih testov za merjenje sladkorja v krvi. Če opazite pri testiranju kakršno koli spremembo, se posvetujte z zdravnikom. Previdnost je še posebno potrebna pri slabo nadzorovani sladkorni bolezni.

Jemanje zdravila Lekadol skupaj s hrano in pijačo

Med zdravljenjem z zdravilom Lekadol ne pijte alkoholnih pijač. Sočasno pitje alkoholnih pijač lahko poveča nevarnost za poškodbe jeter in krvavitev v želodcu. Hrana lahko zakasni delovanje zdravila.

Nosečnost in dojenje

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katero koli zdravilo. Nosečnice in doječe matere ne jemljite zdravila Lekadol, razen če vam je tako svetoval zdravnik.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Študij o vplivu zdravila na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji niso izvedli.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Lekadol

Metilparahidroksibenzoat (E218) in propilparahidroksibenzoat (E216) lahko povzročita alergijske reakcije (lahko zapoznele).

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje