Trgovina
Vaša košarica

Maresyl 0,5mg/ml, pršilo za nos

Maresyl 0,5mg/ml, pršilo za nos Nos, grlo in ušesa
Maresyl 0,5mg/ml, pršilo za nos
Maresyl 0,5mg/ml, pršilo za nos  se uporablja za kratkotrajno zdravljenje zamašenega nosu pri otrocih, starih od 2 do 10 let. Če se znaki bolezni v..
Izbrano pakiranje:
10ml
7.25€
Brez DDV: 6.62€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikapršilo
Mesto uporabenos, nosna sluznica
Simptom/Problemzamašen nos, nahod
Ciljna skupinastarejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside

Maresyl 0,5mg/ml, pršilo za nos  se uporablja za kratkotrajno zdravljenje zamašenega nosu pri otrocih, starih od 2 do 10 let. Če se znaki bolezni vašega otroka poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravilna učinkovina v zdravilu je ksilometazolin. Ksilometazolin zoži žilice v nosni sluznici, s tem zmanjša oteklost nosne sluznice, nastalo zaradi različnih vzrokov, in olajša dihanje skozi nos.

Pred prvo uporabo pršilo za nos večkrat (4-krat) razpršite v zrak, da dosežete enakomernost odmerka. Plastenka mora biti v navpičnem položaju. Če se zdravila ne uporablja več dni, je treba vsaj en razpršek izpustiti v zrak, da se doseže enakomernost odmerka.

Zdravilo Maresyl 0,5 mg/ml pršilo za nos je namenjeno za zdravljene zamašenega nosu pri otrocih, starih od 2 do 10 let.

Odmerjanje: Običajni odmerek za otroke je en razpršek v vsako nosnico, vsakih 10-12 ur (ne več kot trikrat na dan), največ 5 dni. Zdravilo Maresyl 0,5 mg/ml pršilo za nos ni priporočljivo za otroke, mlajše od 2 let. Varnost in učinkovitost uporabe zdravila Maresyl 0,5 mg/ml pri otrocih, mlajših od 2 let, nista bili dokazani. Bolniki, starejši od 10 let, naj uporabljajo zdravilo Maresyl 1 mg/ml.

Trajanje zdravljenja: Zdravljenje naj bo čim krajše. Po dolgotrajnem zdravljenju se lahko ponovno pojavi otekanje sluznice (otekanje notranje površine nosu). Ne prekoračite priporočenega odmerka. 
Zdravilna učinkovina je ksilometazolinijev klorid, pri čemer 1 mililiter raztopine vsebuje 0,5 mg. En razpršek zdravila Maresyl 0,5 mg/ml (= 90 mikrolitrov) vsebuje 45 mikrogramov ksilometazolinijevega klorida. Pomožne snovi so prečiščena morska voda, kalijev dihidrogenfosfat in prečiščena voda.

Ne uporabljajte zdravila Maresyl

 • če je vaš otrok alergičen na ksilometazolin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).
 • če je vaš otrok nedavno imel operacijo možganov skozi nos ali usta
 • če ima vaš otrok suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca)

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom uporabe zdravila Maresyl se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če ima vaš otrok:

 •  nagnjenost k preobčutljivosti na simpatomimetike (zdravila, kot je adrenalin); zdravilo Maresyl lahko povzroči nespečnost, omotico, tresenje, motnjo srčnega ritma ali zvišan krvni tlak
 • srčnožilne bolezni (bolezen srca, zvišan krvni tlak)
 • hipertiroidizem (povečano delovanje žleze ščitnice)
 • sladkorno bolezen
 • feokromocitom (tumor tkiva sredice nadledvične žleze, ki tvori hormone)
 • hipertrofijo prostate (povečano prostato)
 • dedno bolezen, ki jo povzročajo okvarjeni encimi (porfirija)
 • je prejemal zdravila za zdravljenje depresije (zaviralce MAO)
 • povišan tlak v očesu (glavkom zaprtega zakotja)

Otekanje sluznice (otekanje notranje površine nosu) se lahko ponovno pojavi po prenehanju dolgotrajnega zdravljenja s ksilometazolinom. Da bi to preprečili, naj bo obdobje zdravljenja čim krajše.

Če menite, da ima otrok bakterijsko okužbo, se posvetujte z zdravnikom, saj je treba okužbo ustrezno zdraviti. Da bi zmanjšali tveganje za širjenje okužb, tega zdravila ne sme uporabljati več kot ena oseba. Če kaj od navedenega velja za vašega otroka, se pred uporabo zdravila Maresyl posvetujte z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Maresyl

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če vaš otrok jemlje, je pred kratkim jemal ali pa bo morda začel jemati katero koli drugo zdravilo. Sočasna uporaba tega zdravila ni priporočljiva z nekaterimi antidepresivi, kot so:

 •  tri- ali tetraciklični antidepresivi,
 • zaviralci MAO (zaviralci monoaminooksidaze) ali če je vaš otrok jemal zaviralce MAO v zadnjih dveh tednih.

Uporaba tega zdravila ni priporočljiva tudi:

 • v kombinaciji z zdravili za zniževanje krvnega tlaka (npr. metildopa), zaradi možnih hipertenzivnih učinkov ksilometazolina,
 • z drugimi zdravili, ki lahko povišajo krvni tlak (npr. doksapram, ergotamin, oksitocin), ker lahko okrepijo učinek drug drugega.

Nosečnost in dojenje

Ta jakost zdravila Maresyl je namenjena za uporabo pri otrocih, vendar se te informacije nanašajo na zdravilno učinkovino ksilometazolin. Nosečnice ali doječe matere naj se posvetujejo s svojim zdravnikom pred uporabo tega zdravila.

Nosečnost

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom, preden vzamete to zdravilo.

Dojenje

Ni znano, ali se ksilometazolinijev klorid izloča v materino mleko. Tveganja za otroka ni možno izključiti. Odločiti se je treba za prenehanje z dojenja ali prekinitev zdravljenja z zdravilom Maresyl, upoštevaje koristi dojenja za otroka in koristi zdravljenja za mater. Ker lahko preveliko odmerjanje zmanjša nastajanje mleka, se v obdobju dojenja ne sme preseči priporočenega odmerka ksilometazolina. Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Če se zdravilo uporablja v skladu z navodili, ne vpliva na sposobnost upravljanja z vozili in stroji, vendar če se pri uporabi tega zdravila počutite dremavi ali zaspani, ne vozite ali upravljate s stroj

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje