Trgovina
Vaša košarica

Maresyl 1mg/ml, pršilo za nos

Maresyl 1mg/ml, pršilo za nos Nos, grlo in ušesa
Maresyl 1mg/ml, pršilo za nos
 Maresyl 1mg/ml, pršilo za nos se uporablja za kratkotrajno zdravljenje zamašenega nosu. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dne..
Izbrano pakiranje:
10 ml
7.80€
Brez DDV: 7.12€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika pršilo
Mesto uporabe nos, sluznica
Simptom/Problem zamašen nos, nahod
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside zdravilo, zamašen nos, nahod, dekongestiv, nosna sluznica

 Maresyl 1mg/ml, pršilo za nos se uporablja za kratkotrajno zdravljenje zamašenega nosu. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravilna učinkovina v zdravilu je ksilometazolin. Ksilometazolin zoži žilice v nosni sluznici, s tem zmanjša oteklost nosne sluznice, nastalo zaradi različnih vzrokov, in olajša dihanje skozi nos. 

Pred prvo uporabo pršilo za nos večkrat (4-krat) razpršite v zrak, da dosežete enakomernost odmerka. Plastenka mora biti v navpičnem položaju. Če se zdravila ne uporablja več dni, je treba vsaj en razpršek izpustiti v zrak, da se doseže enakomernost odmerka. Zdravilo Maresyl 1 mg/ml pršilo za nos je namenjeno za zdravljene zamašenega nosu pri otrocih, starih 10 let in več, ter pri odraslih.

Odmerjanje: Običajni odmerek za je 1-2 razprška v vsako nosnico, vsakih 10-12 ur (ne več kot trikrat na dan), največ 7 dni.

Zdravilo Maresyl 1 mg/ml pršilo za nos ni priporočljivo za otroke, mlajše od 10 let. Bolniki, mlajši od 10 let, naj uporabljajo zdravilo Maresyl 0,5 mg/ml.


Zdravilna učinkovina je ksilometazolinijev klorid, pri čemer 1 mililiter raztopine vsebuje 1 mg. En razpršek zdravila Maresyl 1 mg/ml (= 90 mikrolitrov) vsebuje 90 mikrogramov ksilometazolinijevega klorida. Pomožne snovi so prečiščena morska voda, kalijev dihidrogenfosfat in prečiščena voda.
Ne uporabljajte zdravila Maresyl
 • če ste alergični na ksilometazolin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).
 • če ste imeli operacijo možganov skozi nos ali usta.
 • če imate suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca).
Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Maresyl se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če imate:
 • nagnjenost k preobčutljivosti na simpatomimetike (zdravila, kot je adrenalin); zdravilo Maresyl lahko povzroči nespečnost, omotico, tresenje, motnjo srčnega ritma ali zvišan krvni tlak
 • srčnožilne bolezni (bolezen srca, zvišan krvni tlak
 • hipertiroidizem (povečano delovanje žleze ščitnice)
 • sladkorno bolezen
 • feokromocitom (tumor tkiva sredice nadledvične žleze, ki tvori hormone)
 • hipertrofijo prostate (povečano prostato)
 • dedno bolezen, ki jo povzročajo okvarjeni encimi (porfirija)
 • ste jemali zdravila za zdravljenje depresije (zaviralce MAO)
 • povišan tlak v očesu (glavkom zaprtega zakotja)
Otekanje sluznice (otekanje notranje površine nosu) se lahko ponovno pojavi po prenehanju dolgotrajnega zdravljenja s ksilometazolinom. Da bi to preprečili, naj bo obdobje zdravljenja čim krajše. Če menite, da imate bakterijsko okužbo, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj je treba okužbo ustrezno zdraviti. Da bi zmanjšali tveganje za širjenje okužb, tega zdravila ne sme uporabljati več kot ena oseba. Če kaj od navedenega velja za vas, se pred uporabo zdravila Maresyl posvetujte z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Maresyl
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Sočasna uporaba tega zdravila ni priporočljiva z nekaterimi antidepresivi, kot so:
 •  tri- ali tetraciklični antidepresivi,
 • zaviralci MAO (zaviralci monoaminooksidaze) ali če je vaš otrok jemal zaviralce MAO v zadnjih dveh tednih.
Uporaba tega zdravila ni priporočljiva tudi:
 •  v kombinaciji z zdravili za zniževanje krvnega tlaka (npr. metildopa), zaradi možnih hipertenzivnih učinkov ksilometazolina,
 • z drugimi zdravili, ki lahko povišajo krvni tlak (npr. doksapram, ergotamin, oksitocin), ker lahko okrepijo učinek drug drugega.
Nosečnost in dojenje
Nosečnice ali doječe matere naj se posvetujejo s svojim zdravnikom pred uporabo tega zdravila.

Nosečnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom, preden vzamete to zdravilo.

Dojenje
Ni znano, ali se ksilometazolinijev klorid izloča v materino mleko. Tveganja za otroka ni možno izključiti. Odločiti se je treba za prenehanje z dojenja ali prekinitev zdravljenja z zdravilom Maresyl, upoštevaje koristi dojenja za otroka in koristi zdravljenja za mater. Ker lahko preveliko odmerjanje zmanjša nastajanje mleka, se v obdobju dojenja ne sme preseči priporočenega odmerka ksilometazolina. Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Če se zdravilo uporablja v skladu z navodili, ne vpliva na sposobnost upravljanja z vozili in stroji, vendar če se pri uporabi tega zdravila počutite dremavi ali zaspani, ne vozite ali upravljate s stroji.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje