Trgovina
Vaša košarica

Nasic, pršilo za nos za odrasle

Nasic, pršilo za nos za odrasle Zdravila brez recepta
Nasic, pršilo za nos za odrasle
Nasic, pršilo za nos za odrasle je pršilo za nos. Zdravilni učinkovini v zdravilu nasic sta ksilometazolin (kot ksilometazolinijev klorid) in dekspant..
Izbrano pakiranje:
10 ml
Proizvajalec: Klosterfrau Healthcare
Naročite lahko le 3 izdelke.
8.85€
Brez DDV: 8.08€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika pršilo
Mesto uporabe nos, sluznica
Simptom/Problem nahod, gripa, prehlad, vnetje
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside dekspantenol, nahod, gripa, prehlad, vnetje,alergija
Nasic, pršilo za nos za odrasle je pršilo za nos. Zdravilni učinkovini v zdravilu nasic sta ksilometazolin (kot ksilometazolinijev klorid) in dekspantenol. Ksilometazolin zoži žilice v nosni sluznici in tako zmanjša oteklino nosne sluznice. Posledica tega je zmanjšan občutek zaprtega nosu in lažje izločanje sluzi. Dekspantenol je derivat pantotenske kisline – vitamina B5, ki pospešuje celjenje ran in ščiti membrane sluznice.

Zdravilo nasic se uporablja za:
 • zmanjšanje občutka zaprtega nosu (dekongestijo nosne sluznice) pri nahodu oziroma vnetju nosne sluznice (akutnem seroznem rinitisu),
 • pospešitev celjenja poškodb nosne sluznice,
 • lajšanje vrste nealergijskega vnetja nosne sluznice (vazomotoričnega rinitisa),
 • lažje dihanje skozi nos, ki je zaradi kirurškega posega v nosu oteženo.
Zdravilo nasic je namenjeno za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7 dneh, se posvetujte z zdravnikom.
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Način uporabe: Nazalna uporaba.

Odstranite zaščitni pokrovček z zaporke z mehanskim pršilnikom. Pred prvo uporabo večkrat pritisnite na zaporko z mehanskim pršilnikom, da se raztopina razprši v zrak. Pršilnik vstavite čim bolj pokončno v nosnico in med iztisom iz pršilnika rahlo vdihnite skozi nos. Po uporabi pršilnik obrišite in namestite zaščitni pokrovček. Pršilnik lahko za vse nadaljnje iztise uporabite takoj.

Če zdravnik ne predpiše drugače, morajo odrasli in otroci, starejši od 6 let, uporabiti po 1 razpršek zdravila nasic v vsako nosnico največ 3-krat na dan, če je to potrebno. Pri tem je treba držati stekleničko čim bolj pokončno. Odmerjanje je odvisno od občutljivosti in odziva posameznika na zdravilo. Zdravila nasic ne smete uporabljati dlje kot 7 dni, razen če vam je to svetoval zdravnik. O trajanju zdravljenja pri otrocih se je treba vedno posvetovati z zdravnikom. Pred ponovno uporabo mora biti nekaj dni premora. Dolgotrajna uporaba zdravila nasic lahko vodi do stalnega otekanja in sčasoma do stanjšanja (atrofije) nosne sluznice.

Bolniki z zvišanim intraokularnim tlakom (glavkomom), zlasti s t.i. glavkomom zaprtega zakotja, se morajo pred uporabo zdravila nasic posvetovati z zdravnikom. Če menite, da je učinek zdravila nasic premočan ali prešibak, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
Zdravilni učinkovini sta ksilometazolin (kot ksilometazolinijev klorid) in dekspantenol. 1 ml raztopine vsebuje 1 mg ksilometazolinijevega klorida in 50 mg dekspantenola. En razpršek raztopine (0,1 ml) vsebuje 0,1 mg ksilometazolinijevega klorida in 5 mg dekspantenola.

Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so benzalkonijev klorid (0,2 mg/ml), kalijev dihidrogenfosfat, natrijev hidrogenfosfat dodekahidrat, prečiščena voda.
Ne uporabljajte zdravila nasic
 • če ste alergični na ksilometazolin ali dekspantenol ali katero koli sestavino tega zdravila
 • če imate suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca),o kirurški odstranitvi hipofize skozi nos (transsfenoidalna hipofizektomija),
 • pri otrocih, mlajših od 6 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom uporabe zdravila nasic se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom:

 • če jemljete zaviralce monoaminooksidaze (zaviralce MAO) ali druga zdravila, ki lahko zvišajo krvni tlak,
 • če imate povišan intraokularni tlak, zlasti t. i. glavkom zaprtega kota,
 • če imate hude srčno-žilne motnje (npr. koronarno srčno bolezen, visok krvni tlak (hipertenzija)),
 • če imate tumor tkiva sredice nadledvične žleze (feokromocitom),
 • če imate presnovne motnje (npr. prekomerno aktivnost ščitnice (hipertiroidizem), sladkorno bolezen),
 • če imate dedno presnovno motnjo, imenovano porfirija,
 • če imate povečano prostato.

Zdravilo nasic vsebuje benzalkonijev klorid, ki lahko povzroči draženje nosne sluznice.

Otroci, starejši od 6 let

Dolgotrajni uporabi in prevelikemu odmerjanju se morate izogniti, še posebej pri otrocih. Uporabo velikih odmerkov mora nadzorovati zdravnik. Zdravilo nasic vsebuje zdravilne učinkovine v koncentracijah, ki so namenjene za uporabo pri odraslih in otrocih, starejših od 6 let. Za otroke, stare od 2 do 6 let, je na voljo zdravilo nasic v manjšem odmerku.

Druga zdravila in zdravilo nasic

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Sočasna uporaba zdravila nasic z zdravili, ki potencialno povzročijo zvišanje arterijskega krvnega tlaka (npr. nekatera zdravila za izboljšanje razpoloženja imenovana zaviralci MAO tranilciprominskega tipa, triciklični antidepresivi ali maprotilin) lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka zaradi njihovega učinka na srce in ožilje.

Nosečnost, dojenje in plodnost

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravila nasic nosečnice ne smejo uporabljati, ker ni dovolj podatkov o njegovih učinkih na plod. Zdravila nasic ne smejo uporabljati matere, ki dojijo, ker ni znano ali se ksilometazolinijev klorid izloča v mleko. Ni znanih negativnih učinkov na plodnost zaradi zdravljenja s ksilometazolinijevim kloridom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Ob pravilni uporabi ni pričakovati negativnega vpliva na sposobnost za vožnjo in upravljanje s stroji.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje