Trgovina
Vaša košarica

Nicorette Freshmint 2 mg, zdravilni žvečilni gumiji

Nicorette Freshmint 2 mg, zdravilni žvečilni gumiji Zdravila brez recepta
Nicorette Freshmint 2 mg, zdravilni žvečilni gumiji
Nicorette Freshmint 2 mg, zdravilni žvečilni gumiji  je zdravilo za zdravljenje zasvojenosti z nikotinom. Namenjeno je za pomoč pri zdravljenju odvisn..
Izbrano pakiranje:
30 žvečilnih gumijev
Proizvajalec: Pfizer
Naročite lahko le 3 izdelke.
15.60€
Brez DDV: 14.25€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika žvečilni gumi
Mesto uporabe organizem
Simptom/Problem odvisnost od kajenja
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside nikotin, kajenje, odvisnost, žvečilni gumiji, nikotin

Nicorette Freshmint 2 mg, zdravilni žvečilni gumiji  je zdravilo za zdravljenje zasvojenosti z nikotinom. Namenjeno je za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja z zmanjševanjem potrebe po nikotinu in zmanjšanjem odtegnitvenih simptomov, kar olajša odvajanje od kajenja pri kadilcih, ki ţelijo prenehati s kajenjem. Pomaga pa lahko tudi pri zmanjševanju obsega kajenja kot začetnem koraku pred prenehanjem kajenja.

Ko prenehate kaditi ali ko zmanjšate število pokajenih cigaret, v vaše telo nenadoma prenehate dovajati nikotin, na katerega ste bili navajeni. Zato se lahko ob opustitvi kajenja kot posledica odvisnosti od nikotina pojavijo neprijetni občutki in nezadrţna ţelja po cigareti. Ob uporabi zdravila Nicorette Freshmint se sprošča nikotin, ki se absorbira v telo. Tako absorbirani nikotin olajša neprijetne odtegnitvene simptome in pripomore zmanjšati potrebo po kajenju. Pretehtati morate tveganje uporabe nadomestnega nikotinskega zdravljenja v primerjavi s tveganjem nadaljnjega kajenja.


Pri uporabi zdravila Nicorette Freshmint natančno upoštevajte navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Otroci in mladostniki mlajši od 18 let: Brez priporočila zdravnika zdravila ne smejo uporabljati osebe, mlajše od 18 let. Izkušnje z zdravljenjem te starostne skupine so omejene.
Odrasli starejši od 18 let: Zdravilo Nicorette Freshmint 2 mg zdravilni ţvečilni gumiji uporabite v primeru, če pokadite manj kot 20 cigaret na dan.

Zdravilo Nicorette Freshmint 4 mg zdravilni ţvečilni gumiji uporabite v primeru, če pokadite več kot 20 cigaret na dan ali če je bilo odvajanje od kajenja z 2-mg jakostjo ţvečilnih gumijev neuspešno. Zdravila Nicorette Freshmint ne smejo uporabljati nekadilci. Če v 9 mesecih po začetku zdravljenja ne prenehate uporabljati zdravila Nicorette Freshmint, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Takojšnje prenehanje kajenja: Zdravilo Nicorette Freshmint je namenjeno kot pomoč pri zmanjševanju potrebe po nikotinu in zmanjšanju odtegnitvenih simptomov. Uporabljajte le po en ţvečilni gumi naenkrat. Če se odločite povsem prenehati s kajenjem, ne smete kaditi in hkrati uporabljati zdravila Nicorette Freshmint ali drugih zdravil z nikotinom, ker bi se lahko zaradi prevelikega vnosa nikotina v telo počutili slabo. Jakost in število ţvečilnih gumijev, ki jih boste uporabili na dan, sta odvisna od vaše potrebe po cigaretah. Običajno zadošča 8 do 12 ţvečilnih gumijev na dan. Ne smete preseči števila 24 ţvečilnih gumijev na dan. Ţvečilne gumije uporabljajte vsaj 3 mesece, potem pa začnite postopoma zmanjševati število ţvečilnih gumijev na dan, dokler jih ne boste popolnoma prenehali uporabljati.

Zmanjševanje obsega kajenja: Če boste zdravilo Nicorette Freshmint uporabljali zato, ker ţelite zmanjšati svojo porabo cigaret kot začetni korak pred popolnim prenehanjem kajenja, nadomestite čim več vaših dnevnih cigaret z zdravilnimi ţvečilnimi gumiji Nicorette Freshmint in s tem podaljšajte presledke brez kajenja cigaret. Kadar se pojavi ţelja po kajenju, preţvečite en zdravilni ţvečilni gumi Nicorette Freshmint. Na ta način boste v telo vnesli nikotin, ki bi ga drugače dobili s kajenjem – ne pa tudi nevarnih snovi, kot sta katran in ogljikov monoksid. V enem dnevu uporabite zadostno število ţvečilnih gumijev, vendar največ 24. Če po 6 tednih števila cigaret ne zmanjšate, razmislite o strokovnem svetovanju oz. podpori. Kajenje poskusite opustiti takoj, ko se počutite pripravljeni, a ne pozneje kot 6 mesecev po začetku odvajanja od kajenja z zdravilom Nicorette Freshmint. Če v 9 mesecih po začetku zdravljenja ne naredite resnega poskusa prenehanja kajenja, poiščite strokovno svetovanje oz. podporo.

Splošna navodila: Redna uporaba zdravila Nicorette Freshmint, daljša od 12 mesecev, običajno ni priporočljiva. Nekateri bivši kadilci pa utegnejo za preprečitev ponovnega kajenja potrebovati dolgotrajnejše zdravljenje. Neporabljene ţvečilne gumije imejte tudi po prenehanju kajenja pri roki, ker se hlepenje po kajenju lahko pojavi nenadoma.

Kako žvečiti zdravilne žvečilne gumije Nicorette Freshmint: Ţvečilni gumi uporabite, kadar začutite potrebo po kajenju. Ţvečilni gumi je treba ţvečiti, da se sprosti nikotin, nato pa ga shraniti med dlesni in lica, da se lahko nikotin absorbira prek ustne sluznice. S slino pogoltnjeni nikotin ne koristi; če ga je preveč, pa lahko razdraţi ţrelo, povzroči ţelodčne teţave ter povzroči npr. kolcanje. 

Način žvečenja:
1. Ţvečite počasi, dokler ne bo okus postal močan. Potem prenehajte ţvečiti in spravite ţvečilni gumi med dlesni in lice.
2. Ko okus oslabi, ţvečilni gumi še nekajkrat poţvečite, da bo okus spet postal močnejši, potem pa ga ponovno shranite med dlesni in lice.
3. Ţvečilni gumi ţvečite, kot je opisano, pribliţno pol ure.
4. Ko ţvečilni gumi izgubi svojo moč, ga ustrezno zavrzite, npr. shranite nazaj v odprtino pretisnega omota.

Zdravilna učinkovina je nikotin.

En ţvečilni gumi vsebuje 2 mg nikotina v obliki 10 mg 20 % kompleksa nikotina z ionskim izmenjevalcem. En ţvečilni gumi vsebuje 4 mg nikotina v obliki 20 mg 20 % kompleksa nikotina z ionskim izmenjevalcem.

– Pomoţne snovi v 2 mg ţvečilnih gumijih so: Jedro: podlaga za ţvečilni gumi, ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, brezvodni natrijev karbonat (E500), natrijev hidrogenkarbonat, kalijev acesulfamat (E950), levomentol, lahki magnezijev oksid (E530), smukec, dušik. Obloga: ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, arabski gumi (E414), titanov dioksid (E171), karnauba vosek (E903), prečiščena voda.

– Pomoţne snovi v 4 mg ţvečilnih gumijih so: Jedro: podlaga za ţvečilni gumi, ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, brezvodni natrijev karbonat (E500), kalijev acesulfamat (E950), levomentol, lahki magnezijev oksid (E530), kinolinsko rumeno (E104), smukec, dušik. Obloga: ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, arabski gumi (E414), titanov dioksid (E171), karnauba vosek (E903), kinolinsko rumeno (E104), prečiščena voda.


Ne uporabljajte zdravila Nicorette Freshmint:
česte alergični (preobčutljivi) na nikotin ali katerokoli sestavino zdravila Nicorette Freshmint.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Nicorette Freshmint, če:
 • ste noseči ali dojite,
 • imate hudo bolezen srca ali oţilja (ste preţiveli srčni infarkt, imate hudo motnjo srčnega ritma, angino pektoris, srčno popuščanje, zaporo arterij v okončinah),
 • ste pred nedavnim imeli moţgansko kap,
 • imate povišan krvni tlak, ki ni dobro nadzorovan s terapijoimate razjedo na ţelodcu ali dvanajstniku,
 • vaša ţleza ščitnica deluje prekomerno (hipertiroidizem),
 • imate sladkorno bolezen - spremljajte nivo sladkorja v krvi bolj pogosto, ker lahko uporaba zdravila Nicorette spremeni potreben odmerek insulina,
 • so vam postavili diagnozo tumorja nadledvične ţleze (feokromocitom), ki lahko vpliva na krvni tlak,
 • imate okvaro jeter ali ledvic,
 • uporabljate zdravila kot so teofilin, takrin, klozapin ali ropinirol. Prenehanje kajenja ali zmanjšanje pokajenih cigaret lahko vpliva na to, kako se bo vaše telo odzivalo na nekatera zdravila, zato bo morda treba prilagoditi odmerek nekaterih zdravil.
Ţvečilni gumi se lahko prilepi na zobno protezo in mostičke in jih lahko v redkih primerih tudi poškoduje. Prosimo, posvetujte se z zdravnikom, tudi če so se zgornje navedbe nanašale na vas kadarkoli v preteklosti.

Jemanje drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Pri odvajanju od kajenja bo morda treba prilagoditi odmerek tega zdravila. Poleg nikotina vsebuje tobačni dim tudi druge snovi, ki učinkujejo v telesu tako, da vplivajo na jetrne encime. Po prenehanju kajenja lahko zaradi spremenjenega delovanja teh encimov pride do povečanja koncentracije nekaterih zdravil v krvi. To je lahko pomembno pri zdravilih, ki se jih zelo natančno odmerja, kakršna so npr. teofilin, takrin, klozapin in ropinirol. Ta pojav pa bi bil lahko pomemben tudi pri imipraminu, olanzapinu, klomipraminu in fluvoksaminu, čeprav dokončnih podatkov o tem ni. Ko boste uporabljali zdravilo Nicorette Freshmint, bo prišlo do zmanjšanja količine nikotina v vašem telesu in sčasoma bo ta postala še niţja, kot je bila, ko ste kadili. Ta sprememba lahko vpliva na to, kako se bo vaše telo odzivalo na nekatera zdravila.

Jemanje zdravila Nicorette Freshmint skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Nicorette Freshmint lahko jemljete ne glede na hrano.

Nosečnost in dojenje
Preden vzamete katerokoli zdravilo, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Nikotin prehaja skozi posteljico in vpliva na dihanje in krvni obtok ploda. Vpliv na krvni obtok ploda je odvisen od odmerka. Kajenje lahko resno škoduje plodu oziroma dojenčku, zato je treba z njim prenehati. V obdobju nosečnosti bi morali v idealnem primeru poskusiti opustiti kajenje brez uporabe zdravil, ki vsebujejo nikotin. Če tega ne morete, lahko zdravilo Nicorette Freshmint uporabljate le po posvetu s svojim zdravnikom ali s farmacevtom. Tveganja za plod niso povsem znana. Nikotin se izloča v materino mleko v takšni meri, da bi to pri terapevtskih odmerkih lahko vplivalo na dojenčka. Če vam je vaš zdravnik ali farmacevt priporočil uporabo zdravila Nicorette Freshmint v obdobju dojenja, morate zdravilo vzeti takoj po dojenju, ko je v materinem mleku najmanjša količina nikotina. Če morate za pomoč pri prenehanju kajenja uporabljati nadomestno nikotinsko zdravljenje, bo vaš dojenček ali otrok prejel precej manjšo in manj škodljivo količino nikotina kot pri vdihavanju dima pri pasivnem kajenju. Cigaretni dim povzroči teţave pri dihanju in druge vrste teţav ter bolezni pri dojenčkih in otrocih.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Nicorette Freshmint v priporočenih odmerkih nima vpliva na sposobnost voţnje in upravljanja strojev.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje