Trgovina
Vaša košarica

Novolax, obložene tablete

Novolax, obložene tablete Zdravila brez recepta
Novolax, obložene tablete
Novolax, obložene tablete vsebujejo zdravilno učinkovino bisakodil, ki spodbuja črevesno peristaltiko in poveča količino skozi črevo izločene vode ..
Izbrano pakiranje:
30 tablet
Proizvajalec: Krka
Naročite lahko le 3 izdelke.
3.94€
Brez DDV: 3.60€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika tablete
Mesto uporabe prebavila, črevesje
Simptom/Problem zaprtje, prebava
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside potovanje, odvajala, zdravilo, krka, zaprtje, prebava, črevesje
Novolax, obložene tablete vsebujejo zdravilno učinkovino bisakodil, ki spodbuja črevesno peristaltiko in poveča količino skozi črevo izločene vode in elektrolitov. Na ta način omogoči neboleče odvajanje blata. Učinek tablet se pokaže v 6 do 12 urah.
 
Zdravilo Novolax priporočamo:
- pri občasnem zaprtju ali nerednem odvajanju,
- pri kroničnem zaprtju, npr. zaradi dolgotrajnega mirovanja, ali zaprtju, povezanem s hemoroidi,
- za izpraznjenje črevesja pred operacijami in diagnostičnimi preiskavami, npr. pred rentgenskim
slikanjem ali kolonoskopijo,
- pri vzpostavljanju normalnega odvajanja po kirurških posegih in po porodu (lahko tudi med
nosečnostjo, vendar samo pod zdravniškim nadzorom) in za izpraznitev črevesja pred porodom.
Zdravilo Novolax je namenjeno za uporabo pri odraslih in otrocih, starejših od 4 leta.
Med zdravljenjem z zdravilom Novolax je treba piti dovolj tekočine. Tablete pogoltnite cele z nekaj tekočine (ne z mlekom). Ne smete jih gristi ali drobiti, sicer lahko dražijo želodčno sluznico. Odraslim in otrokom, starejšim od 12 let, priporočamo 1 do 2 tableti enkrat na dan, najbolje zvečer. Največji dovoljeni odmerek so 3 tablete enkrat na dan. Otroci od 4 do 12 let naj dobijo 1 tableto enkrat na dan.
 
Otroci, mlajši od 6 let, smejo zdravilo Novolax jemati le po zdravnikovem priporočilu. Če ste tablete vzeli zvečer, boste odvajali po 8 do 12 urah, če ste jih vzeli pred zajtrkom, pa po 6 urah. Starejšim osebam in bolnikom z jetrno ali ledvično boleznijo odmerka ni treba prilagajati.

 

Zdravilna učinkovina je bisakodil. Ena obložena tableta vsebuje 5 mg bisakodila.  Pomožne snovi so saharoza, laktoza monohidrat, koruzni škrob, želatina (E441), smukec (E553b), stearinska kislina in makrogol 400 v jedru tablete ter kopolimer 1 : 1 metakrilne kisline in metilmetakrilata, kopolimer 1 : 2 metakrilne kisline in metilmetakrilata, triacetin (E1518), smukec (E553b), saharoza, arabski gumi (E414), tartrazin (E102), rdeče barvilo 4R (E124), karnauba vosek (E903), čebelji vosek (E901) in šelak (E904) v oblogi.
Ne jemljite zdravila Novolax:
- če ste alergični (preobčutljivi) na bisakodil ali katerokoli sestavino zdravila Novolax.
- če imate nenadno nastalo trebušno obolenju, kot je vnetje slepiča,
- če imate črevesno zaporo,
- če ste opazili krvavitev iz prebavil.

Bodite posebno pozorni pri jemanju zdravila Novolax
Za normalno odvajanje je najpomembnejša pravilna prehrana, pitje zadostne količine tekočin in gibanje. Zdravilo vam priporočamo le, če ti ukrepi ne zadoščajo. Če se zaprtje pojavi nenadoma in traja več kot dva tedna, ne vzemite zdravila, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom. Lahko gre za resno obolenje. Če vas boli trebuh, če vam je slabo ali če bruhate, vam zdravila Novolax ne priporočamo; o morebitnem jemanju naj odloči zdravnik. Če ste močno izsušeni, morate najprej nadomestiti izgubljeno tekočino. Ne uporabljajte odvajal. Posebna previdnost je potrebna pri bolnikih s kroničnim vnetjem črevesa. Če se po uporabi odvajala pojavi krvavitev iz zadnjika ali če odvajanje izostane, je to lahko znak resnega obolenja. Nehajte jemati zdravilo in se posvetujte z zdravnikom. Brez zdravnikovega navodila smete jemati zdravilo Novolax največ en teden. Otroci, mlajši od 6 let, smejo jemati zdravilo Novolax le po zdravnikovem priporočilu. Sladkorni bolniki morajo upoštevati, da vsebuje vsaka tableta 120 mg sladkorja.

Jemanje drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Odvajala lahko zmanjšajo absorpcijo nekaterih zdravil proti strjevanju krvi (peroralnih antikoagulantov) in izoniazida (zdravilo za zdravljenje tuberkuloze). Sočasno jemanje kortikosteroidov (zdravila za zdravljenje različnih vnetij) ali nekaterih diuretikov (tiazidi, furosemid) in zdravila Novolax poveča tveganje za premajhno serumsko koncentracijo kalija. Premajhna serumska koncentracija kalija poveča občutljivost srčne mišice za srčne glikozide (zdravila za zdravljenje bolezni srca). Med jemanjem zdravila Novolax in antacidov (zdravila za zmanjševanje kislosti želodčnega soka) mora miniti najmanj 1 ura.
Tablete, kapsule, sirupe in druge oblike zdravil, ki jih zaužijete, vzemite vsaj 2 uri pred bisakodilom ali 2 uri po njem.

Jemanje zdravila Novolax skupaj s hrano in pijačo
Med jemanjem zdravila Novolax in pitjem mleka mora miniti najmanj 1 ura.

Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. mNi poročil o neželenih učinkih jemanja bisakodila med nosečnostjo in dojenjem. Zdravila Novolax ne smete jemati med nosečnostjo, predvsem ne v prvih treh mesecih, razen če zdravnik presodi, da je potrebno. Ne priporočamo jemanja med dojenjem.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost za upravljanje vozil ali strojev.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Novolax
Zdravilo Novolax vsebuje laktozo in saharozo. Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Azo barvili E102 in E124 lahko povzročita alergijske reakcije.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje