Trgovina
Vaša košarica

Operil 0,25 mg/ml, pršilo za nos - za otroke, 10 ml

Operil 0,25 mg/ml, pršilo za nos - za otroke, 10 ml Zdravila brez recepta
Operil 0,25 mg/ml, pršilo za nos - za otroke, 10 ml
Operil 0,25 mg/ml, pršilo za nos - za otroke, 10 ml vsebuje oksimetazolin, ki se uporablja kot nosni dekongestiv. Zaradi skrčenja arteriol zmanjšuje n..
Izbrano pakiranje:
10 ml
Proizvajalec:
Naročite lahko le 3 izdelke.
10.75€
Brez DDV: 9.82€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikapršilo, raztopina
Mesto uporabesluznica, nos, sinusi
Simptom/Problemgripa, alergija, nahod, vnetje, prehlad, kihanje
Ciljna skupinaotroci
Ključne besidekihanje, nos, nahod, prehlad, zdravilo, dekongestiv, otroci, vnetje, gripa

Operil 0,25 mg/ml, pršilo za nos - za otroke, 10 ml vsebuje oksimetazolin, ki se uporablja kot nosni dekongestiv. Zaradi skrčenja arteriol zmanjšuje nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Lajša dihanje skozi nos, odpira vhode v nosne in obnosne votline, izboljša prehodnost evstahijeve cevi in blaži spremljajoče znake nahoda. Delovati začne že po nekaj minutah, njegov učinek pa traja do 12 ur.

Zdravilo OPERIL uporabljajte pri:

 • nahodu zaradi prehlada,
 • alergijskem nahodu,
 • vnetju obnosnih votlin,
 • vnetjih srednjega ušesa. 
Zdravilo Operil 0,25 mg/ml pršilo za nos, raztopina je namenjeno samo otrokom, ki so stari od 2 do 7 let. Za odrasle in otroke, ki so stari več kot 7 let, so primerne druge oblike zdravila Operil.

Priporočeni odmerek je: Otroci, stari 2 do 7 let: 1 do 2 vpiha zdravila OPERIL v vsako nosnico dvakrat do trikrat na dan. Pri tem se ravnajte po postopku za uporabo pršila. Zdravila ne dajajte otrokom do drugega leta starosti. Največji dnevni odmerek zdravila Operil za vsako nosnico je 2 vpiha trikrat na dan.

Za samozdravljenje lahko uporabljate zdravilo Operil izključno v priporočenih odmerkih in ne dlje kot pet do sedem dni. Če se stanje otroku v treh dneh ne izboljša ali se poslabša, se posvetujte z zdravnikom. Po presoji lahko zdravnik predpiše daljše zdravljenje. Zdravilo Operil je namenjeno le enemu bolniku. Zaradi tveganja prenosa okužbe jih ne smejo uporabljati tudi drugi. Po vsaki uporabi obrišite pršilni nastavek s čistim robčkom.
Kaj vsebuje zdravilo Operil
 • Učinkovina je oksimetazolinijev klorid. 1 ml raztopine vsebuje 0,25 mg oksimetazolinijevega klorida, kar ustreza 0,22 mg oksimetazolina. 1 vpih (0,05 ml) vsebuje 0,0125 mg oksimetazolinijevega klorida.
 • Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so: benzalkonijev klorid, natrijev hidroksid (za uravnavanje pH), natrijev dihidrogenfosfat dihidrat (za uravnavanje pH), natrijev hidrogenfosfat dihidrat (za uravnavanje pH), voda za injekcije
Zdravila Operil na dajajte otroku,
 • če je alergičen na oksimetazolinijev klorid ali katero koli sestavino zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če ima suho vnetje nosne sluznice s krastami (atrofijsko vnetje),
 • če so mu kirurško odstranili hipofizo ali je imel drug poseg, pri katerem so bile izpostavljene meninge (možganske ovojnice).
Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Operil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Bodite še posebej previdni, če ima otrok:
 • kronično popuščanje srca,
 • zvišan krvni tlak,
 • motnje srčnega ritma,
 • zvišan tlak v notranjosti očesa (glavkom ozkega zakotja),
 • prirojeno presnovno motnjo krvnih barvil (porfirijo),
 • sladkorno bolezen,
 • zvečano delovanje ščitnice.
V omenjenih primerih smete dajati zdravilo le po posvetu z zdravnikom. Zdravila Operil ne dajemo otrokom do drugega leta starosti. Izogibajte se pogosti in dolgotrajni uporabi zdravila. 

Druga zdravila in zdravilo Operil
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če otrok uporablja, je pred kratkim uporabljal ali pa bo morda začel uporabljati katero koli drugo zdravilo. Kadar se zaradi prevelikega odmerjanja ali zaužitja oksimetazolin absorbira, se lahko pri bolnikih, ki hkrati jemljejo zdravila za izboljšanje razpoloženja pri depresiji (triciklični antidepresivi ali maprotilin), zveča njegov učinek na krvni tlak. Pri bolnikih, ki hkrati dobivajo inhibitorje encima monoamin-oksidaza (MAO) za lajšanje depresije, lahko v takem primeru povzroči celo hipertenzijsko krizo (zvišan krvni tlak (>180/110 mm Hg), hud glavobol, bolečina v prsih, zasoplost, zatekanje). Brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom ali farmacevtom ne dajajte otroku drugih zdravil proti kašlju ali prehladu.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Če ste noseči ali dojite, zdravila Operil za samozdravljenje ne smete uporabljati, vzamete ga lahko le po predhodnem posvetu z zdravnikom. O vplivu oksimetazolina na plodnost pri človeku ni podatkov.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Študij o vplivu zdravila Operil na sposobnost vožnje in upravljanja strojev niso izvedli. Oksimetazolin v priporočenih odmerkih naj ne bi vplival na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

To zdravilo vsebuje benzalkonijev klorid
1 ml tega zdravila vsebuje 0,055 mg benzalkonijevega klorida. Lahko povzroči draženje ali otekanje znotraj nosu, še posebno, če se uporablja dlje časa. To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na 1 ml, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje