Trgovina
Vaša košarica

Operil 0,5 mg/ml, kapljice za nos - za odrasle, 10 ml

Operil 0,5 mg/ml, kapljice za nos - za odrasle, 10 ml Zdravila brez recepta
Operil 0,5 mg/ml, kapljice za nos - za odrasle, 10 ml
Operil 0,5 mg/ml, kapljice za nos - za odrasle, 10 ml vsebuje oksimetazolin, ki se uporablja kot nosni dekongestiv. Zaradi skrčenja arteriol zmanjšuje..
Izbrano pakiranje:
10 ml
Proizvajalec:
Naročite lahko le 3 izdelke.
9.15€
Brez DDV: 8.36€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika kapljice, raztopina
Mesto uporabe nos, sliznica, sinusi
Simptom/Problem gripa, alergija, nahod, kihanje, vnetje, prehlad
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska
Ključne beside potovanje, dekongestiv, kihanje, prehlad, nos, nega, vlaži

Operil 0,5 mg/ml, kapljice za nos - za odrasle, 10 ml vsebuje oksimetazolin, ki se uporablja kot nosni dekongestiv. Zaradi skrčenja arteriol zmanjšuje nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Lajša dihanje skozi nos, odpira vhode v nosne in obnosne votline, izboljša prehodnost evstahijeve cevi in blaži spremljajoče znake nahoda. Pri bolnikih, starejših od 12 let, trajanje nahoda skrajša za eno tretjino (2 dneva). Delovati začne že po nekaj minutah, njegov učinek pa traja do 12 ur.

Zdravilo Operil uporabljajte pri:

 • nahodu zaradi prehlada,
 • alergijskem nahodu,
 • vnetju obnosnih votlin,
 • vnetjih srednjega ušesa.
Zdravilo Operil 0,5 mg/ml kapljice za nos, raztopina, je namenjeno odraslim in otrokom, starim več kot 7 let. Za otroke, stare od 2 do 7 let, so primerne druge oblike zdravila Operil.

Priporočeni odmerek je: Odrasli in otroci, stari nad 7 let: 1 do 2 kapljici zdravila Operil kanete v vsako nosnico dvakrat do trikrat na dan, pri tem nagnite glavo nazaj in dihajte normalno.

Največji dnevni odmerek zdravila Operil za vsako nosnico je 2 kapljici trikrat na dan. Za samozdravljenje lahko uporabljate zdravilo Operil izključno v priporočenih odmerkih in ne dlje kot pet do sedem dni. Če se stanje v treh dneh ne izboljša ali se poslabša, se posvetujte z zdravnikom. Po presoji lahko zdravnik predpiše daljše zdravljenje.

Zdravilo Operil je namenjeno le enemu bolniku. Zaradi tveganja prenosa okužbe ga ne smejo uporabljati tudi drugi. Po vsaki uporabi obrišite kapalni nastavek s čistim robčkom.
Kaj vsebuje zdravilo Operil
 • Učinkovina je oksimetazolinijev klorid. 1 ml raztopine vsebuje 0,5 mg oksimetazolinijevega klorida, kar ustreza 0,44 mg oksimetazolina. Ena kapljica (0,04 ml) vsebuje 0,02 mg oksimetazolinijevega klorida.
 • Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so: benzalkonijev klorid, natrijev hidroksid (za uravnavanje pH), natrijev dihidrogenfosfat dihidrat (za uravnavanje pH), natrijev hidrogenfosfat dihidrat (za uravnavanje pH), voda za injekcije.
Ne uporabljajte zdravila Operil,
 • če ste alergični na oksimetazolinijev klorid ali katero koli sestavino zdravila (navedeno v poglavju 6)
 • če imate suho vnetje nosne sluznice s krastami (atrofično vnetje),
 • če so vam kirurško odstranili hipofizo ali ste imeli drug poseg, pri katerem so bile izpostavljene meninge (možganske ovojnice).
Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Operil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Bodite še posebej previdni, če imate
 • kronično popuščanje srca,
 • zvišan krvni tlak,
 • motnje srčnega ritma,
 • zvišan tlak v notranjosti očesa (glavkom ozkega zakotja),
 • zvečano prostato,
 • prirojeno presnovno motnjo krvnih barvil (porfirijo),
 • sladkorno bolezen,
 • zvečano delovanje ščitnice.
V omenjenih primerih smete uporabljati zdravilo le po posvetu z zdravnikom. Zdravila Operil ne dajajte otrokom do sedmega leta starosti. Izogibajte se pogosti in dolgotrajni uporabi zdravila. 

Druga zdravila in zdravilo Operil
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo. Kadar se zaradi prevelikega odmerjanja ali zaužitja oksimetazolin absorbira, se lahko pri bolnikih, ki hkrati jemljejo zdravila za izboljšanje razpoloženja pri depresiji (triciklični antidepresivi ali maprotilin), zveča njegov učinek na krvni tlak. Pri bolnikih, ki hkrati dobivajo inhibitorje encima monoamin-oksidaza (MAO) za lajšanje depresije, lahko v takem primeru povzroči celo hipertenzijsko krizo (zvišan krvni tlak (>180/110 mm Hg), hud glavobol, bolečina v prsih, zasoplost, zatekanje).

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Če ste noseči ali dojite, zdravila Operil za samozdravljenje ne smete uporabljati, vzamete ga lahko le po predhodnem posvetu z zdravnikom.

O vplivu oksimetazolina na plodnost pri človeku ni podatkov.
Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev Študij o vplivu zdravila OPERIL na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji niso izvedli. Oksimetazolin v priporočenih odmerkih naj ne bi vplival na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo vsebuje benzalkonijev klorid
1 ml tega zdravila vsebuje 0,055 mg benzalkonijevega klorida. Lahko povzroči draženje ali otekanje znotraj nosu, še posebno, če se uporablja dlje časa. To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na 1 ml, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje