Trgovina
Vaša košarica

Plivamed, šumeče tablete z okusom limone

Plivamed, šumeče tablete z okusom limone Zdravila brez recepta
Plivamed, šumeče tablete z okusom limone
Plivamed, šumeče tablete z okusom limone vsebuje tri zdravilne učinkovine: paracetamol − deluje proti bolečinam in zvišani telesni temperaturi, psevd..
Izbrano pakiranje:
10 tablet
Proizvajalec: Pliva
Naročite lahko le 3 izdelke.
6.50€
Brez DDV: 5.94€
 • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikašumeče tablete
Mesto uporabeglava, mišice, sinusi, sluznica, nos
Simptom/Problembolečina, vročina, prehlad, gripa, vnetje, kihanje
Ciljna skupinastarejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne besidelimona, mišice, gripa, prehlad, vnetje, šumeče tablete, plivamed
Plivamed, šumeče tablete z okusom limone vsebuje tri zdravilne učinkovine: paracetamol − deluje proti bolečinam in zvišani telesni temperaturi, psevdoefedrin − zmanjšuje povečano prekrvavljenost in otekline nosne in sinusne sluznice in vitamin C (askorbinsko kislino) − zadovoljuje potrebe po tem vitaminu pri prehladu in gripi. Zdravilo Plivamed lahko začasno ublaži simptome prehlada ali gripe: zvišano telesno temperaturo, zamašen nos, nahod, bolečine v sinusih, glavobol in bolečine v mišicah.
Pri jemanju zdravila Plivamed natančno upoštevajte farmacevtova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Odmerjanje in način uporabe
Eno ali dve šumeči tableti je treba raztopiti v kozarcu vode in popiti sveže pripravljeno raztopino. Odrasli in otroci, stari več kot 12 let: vzamite 1 do 2 šumeči tableti na vsakih 6 ur – po potrebi, dokler simptomi ne začnejo izginjati; največji dnevni odmerek je 8 šumečih tablet. Največja količina paracetamola v enem odmerku za odrasle in mladostnike je 1 g (1000 mg) in 4 g (4000 mg) na dan.

Največja dnevna količina psevdoefedrina za odrasle in mladostnike je 240 mg. Zdravilo Plivamed se za samozdravljenje ne sme uporabljati več kot sedem dni zapored. Če se bolezensko stanje ne izboljša ali če imate poleg drugih simptomov tudi zvišano telesno temperaturo, ki traja več kot tri dni, se morate posvetovati z zdravnikom.

Zdravilne učinkovine so: paracetamol, psevdoefedrinijev klorid, askorbinska kislina. Ena tableta vsebuje 500 mg paracetamola, 30 mg psevdoefedrinijevega klorida in 60 mg askorbinske kisline.
Pomožne snovi so: brezvodna citronska kislina, natrijev hidrogenkarbonat (E500), povidon, natrijev dokusat, brezvodni natrijev karbonat (E500), sorbitol (E420), aspartam (E951), laktoza monohidrat, makrogol 6000, natrijev benzoat (E211), natrijev riboflavinfosfat (E106), aroma limone (sorbitol (E420)), magnezijev stearat.
Ne jemljite zdravila Plivamed:
 • če ste alergični (preobčutljivi) na paracetamol, psevdoefedrin, askorbinsko kislino ali katerokoli sestavino zdravila Plivamed;
 • če imate bolezni jeter (akutni hepatitis, kronični aktivni hepatitis, jetrno okvaro zaradi drugih vzrokov);
 • če se zdravite zaradi visokega krvnega tlaka;
 • če se zdravite z zaviralci monoaminooksidaz (zdravila za zdravljenje depresije) ali od
 • zdravljenja z njimi še ni minilo 14 dni.
Bodite posebno pozorni pri jemanju zdravila Plivamed
 • zdravila Plivamed ne smete uporabljati za samozdravljenje več kot sedem dni zapored. Če se bolezensko stanje ne izboljša ali če imate poleg drugih simptomov tudi zvišano telesno temperaturo, ki traja več kot tri dni, se morate posvetovati z zdravnikom.
 • Opozarjamo, da zdravilo vsebuje učinkovino psevdoefedrin, ki je na seznamu substanc, katerih prisotnost v urinu je lahko razlog za diskvalifikacijo športnika.
 • Če imate ledvično okvaro, morate zdravilo Plivamed (zaradi paracetamola, ki ga ta vsebuje) jemati zelo previdno in se o tem posvetovati z zdravnikom.
 • Če čezmerno pijete alkoholne pijače ali imate jetrno okvaro, za samozdravljenje ne smete jemati zdravil, ki vsebujejo paracetamol. Posvetujte se z zdravnikom, hkrati pa nikoli ne smete zaužiti več kot 2 g paracetamola dnevno.
 • Če imate nadzorovan ali blago povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, periferno žilno bolezen, zvišan očesni tlak, zvečano delovanje ščitnice ali povečano prostato, morate (zaradi psevdoefedrina, ki ga zdravilo vsebuje) zelo previdno jemati zdravilo Plivamed.
 • Zdravilo Plivamed morate zaradi askorbinske kisline, ki jo vsebuje, jemati zelo previdno bolniki s povečano koncentracijo oksalne kisline v urinu (hiperoksalurijo) ali z ledvičnimi kamni v anamnezi, s pomanjkanjem glukoza-6-fosfat-dehidrogenaze, s kopičenjem železa v tkivih (hemokromatozo), z dedno obliko hemolitične anemije (talasemijo) in motnjami v razvoju rdečih krvničk (sideroblastno anemijo).
 • Zdravilo Plivamed zaradi velikih odmerkov učinkovin ni primeren za otroke, ki so stari manj kot 12 let.
Jemanje drugih zdravil
 • Če sočasno uporabljate probenecid (zdravilo za zdravljenje protina oziroma putike), se lahko spremeni izločanje paracetamola in njegova koncentracija v krvi.
 • Če jemljete zdravila, ki okrepijo delovanje jetrnih encimov, se lahko med hkratno uporabo paracetamola zveča nevarnost njegovega toksičnega delovanja na jetra.
 • Mednje spadajo karbamazepin, barbiturati, fenitoin (zdravila za zdravljenje epilepsije), izoniazid (zdravilo za zdravljenje tuberkuloze), rifampin, kloramfenikol (antibiotiki), ritonavir in zidovudin (zdravila za zdravljenje virusnih okužb). Če dlje časa jemljete paracetamol, lahko to okrepi delovanje zdravil za preprečevanje strjevanja krvi, kot je varfarin in drugi kumarini. Občasno jemanje nima pomembnejšega vpliva.
 • Če sočasno uporabljate psevdoefedrin in triciklične antidepresive (zdravila za zdravljenje depresije) ali simpatikomimetične snovi (npr. zdravila za lajšanje prehladnih obolenj, snovi, ki zmanjšujejo apetit, in psihostimulante, podobne amfetaminu), se lahko zviša krvni tlak.
 • Zaradi psevdoefedrina, ki ga zdravilo vsebuje, se lahko nekoliko zmanjša delovanje zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka (med njimi so bretilij, betanidin, gvanetidin, debrisokvin, metildopa ter adrenergični blokatorji alfa in beta).
 • Če sočasno uporabljate zdravila za zdravljenje angine pektoris (nitratov) in psevdoefedrin, se lahko zmanjša antianginski učinek.
 • Uporaba psevdoefedrina ni primerna za bolnike, ki jemljejo ergotalkaloide ali njihove derivate (ergotamin, bromokriptin – zdravila za zdravljenje migrene). Psevdoefedrin lahko zveča vrednost sladkorja v krvi. Pojavijo se lahko interakcije z antidiabetiki.
 • Če sočasno uporabljate srčne glikozide in simpatikomimetike, lahko to povzroči motnje srčnega ritma.
 • Če sočasno uporabljate železo in estrogene (peroralne kontraceptive) ter zdravilo Plivamed, se lahko zaradi askorbinske kisline, ki jo ta vsebuje, zveča koncentracija železa in estrogenov v človeškem organizmu.
 • Askorbinska kislina je močan reducent, ki lahko vpliva na izvide nekaterih laboratorijskih testov (npr. na vrednost glukoze v urinu, etilestradiola, jetrnih transaminaz, serumsko raven laktat dehidrogenaze, okultne krvavitve v blatu,
 • serumsko koncentracijo bilirubina, plazemsko vrednost železa in feritina, pH seča, vrednost sečne kisline in oksalatov).
 • Tudi druga sredstva za samozdravljenje kašlja, prehlada, alergije, debelosti, bolečin ali nespečnosti lahko vsebujejo paracetamol in psevdoefedrin, zato se morate o tem posvetovati z zdravnikom in tako preprečiti morebitno nenamerno preveliko odmerjanje.
 • Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.
Jemanje zdravila Plivamed skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Plivamed lahko jemljete ne glede na obroke hrane.

Nosečnost in dojenje
Zdravila Plivamed se med nosečnostjo in obdobjem dojenja brez posveta z zdravnikom ne sme uporabljati. Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Med vožnjo in upravljanjem s stroji je potrebna previdnost, saj lahko paracetamol in psevdoefedrin povzročita vrtoglavico. Če se le-ta pojavi, se je potrebno izogibati vožnji in delu s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Plivamed
To zdravilo vsebuje 18,5 mmol (ali 425 mg) natrija na odmerek. To morajo upoštevati bolniki, ki so na dieti z nadzorovanim vnosom natrija. Zdravilo Plivamed vsebuje vir fenilalanina. Lahko škoduje ljudem s fenilketonurijo. Zdravilo Plivamed vsebuje laktozo in sorbitol. Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje