Trgovina
Vaša košarica

Herpes in glivice

HERPES

Herpes simplex izhaja iz družine virusov Herpesvirdae in povzroča zelo pogoste okužbe pri ljudeh. Najpogostejša tipa tega virusa sta HSV1 in HSV2.

HSV1 (virus Herpes simplex tip1)- prizadane kožo obraza, ustno sluznico, ustnico. V tkivo pride preko sluznice glave ali kože. Do prve okužbe lahko pride že v otroštvu, zlasti iz matere na otroka ali s stikom izločkov druge okužene osebe z zdravo sluznico. Tako smo okuženi celo življenje.

Bolezni ki jih povzroča tovrstni virus so :

-labialni herpes (herpes na ustnici)

-nazalni herpes (herpes v nosu)

-genitalni herpes (herpes na spolovilu)

-perialni herpes (herpes na zadnjiku)

-facialni herpes (na obrazu)

HSV2 (virus Herpes simplex tip2)- v tkivo pride pri spolnem kontaktu in se pojavlja na spolovilih in koži okoli spolovila.

 

GLIVICE
Za glivicami zboli, po epidemoloških podatkih, vsaj enkrat v življenju, kar 10% ljudi. Zaradi našega načina življenja, večjega števila bolnikov, večje uporabe širokospektralnih antibiotikov, pa lahko ta odstotek tudi naraste.
Glivice s katerimi se lahko okužimo ločimo na dermatofite, kvasovke in plesni. Najpogostejši viri okužb so preko okuženih živali (mačke,hrčki,morski prašički) in pa s prenosom med ljudmi. Okužimo se lahko tudi preko okužene zelje, vendar pa je ta pojav zelo redek.
S prenosom med ljudmi je najbolj razširjena okužba z antropofilnimi dermatofiti. Z njimi se najlažje okužimo na toplih in vlažnih površinah, kjer je veliko ljudi (toplice,savne,fitnesi,kopališča...). Vir okužbe so najpogosteje stopala s prikrito potekajočoglivično okužbo.
Simptomi: na začetku se pojavi rdečina z luščenjem, včasih tudi mehurčki in srbečica. Pri stopalih okužbo spremljajo tudi bolečine pri hoji. Na nohtu se začne pojavljati rumena barva, noht postane zadebeljen, krhek in začne odstopati od podnohtja. Na trupu in ostalih telesnih okončinah pa se znaki okužbe kažejo kot ostra rdečina s poudarjenim robom in luščenjem. Žarišče je na začetku le eno, kasneje se jih lahko pojavi več.
Če glivic ne zdravimo lahko bolezen postane kronična. Pri samem zdravljeni moramo biti vztrajni in potrpežljivi, saj lahko traja kar nekaj čas. Na voljo imamo večl medicinskih pripomočkov in zdravil- antimikotikov. Sistemske antimikotike predpisujejo zdravniki, nekatere lokalne antimikotike pa lahko kupimo v lekarnah.