Trgovina
Vaša košarica

Prorektal 3,3 g/5 ml, peroralna raztopina

Prorektal 3,3 g/5 ml, peroralna raztopina Zdravila brez recepta
Prorektal 3,3 g/5 ml, peroralna raztopina
Prorektal 3,3 g/5 ml, peroralna raztopina vsebuje laktulozo, ki je sintezni sladkor, zgrajen iz fruktoze in galaktoze, in deluje kot osmozno odvajalo...
Izbrano pakiranje:
500 ml
Proizvajalec: Lek
Naročite lahko le 3 izdelke.
7.13€
Brez DDV: 6.51€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika raztopina
Mesto uporabe črevesje, prebavila
Simptom/Problem zaprtje, prebava, hemeroidi
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci, nosečnice
Ključne beside odvajalo, nosečnice, sirup, zdravilo, črevesje, prebava, zaprtje

Prorektal 3,3 g/5 ml, peroralna raztopina vsebuje laktulozo, ki je sintezni sladkor, zgrajen iz fruktoze in galaktoze, in deluje kot osmozno odvajalo. V debelem črevesu veže nase vodo in elektrolite, naredi črevesno vsebino mehkejšo in pospešuje gibanje prebavil (peristaltiko). Pri razgradnji laktuloze s črevesnimi bakterijami nastanejo v debelem črevesu organske kisline (mlečna, ocetna, propionska, maslena). Vodikovi ioni v kisli črevesni vsebini vežejo prosti amoniak, nastane amonijev ion, ki se izloča skozi črevesje. Hkrati se poveča tudi prehod amoniaka iz krvi v črevesje, zato se pri bolnikih z možgansko motnjo zaradi hude jetrne ciroze (sistemska portalna encefalopatija) zmanjša koncentracija amoniaka v krvi.

Laktuloza se uporablja tudi kot prebiotik. Prebiotik je za človeka neprebavljiva sestavina hrane z blagodejnim učinkom na črevesne bakterije, saj kot njihovo hranilo prispeva k porastu črevesne mikroflore.

Zdravilo PROREKTAL jemljite

  • če ste kronično zaprti in svojih težav ne morete odpraviti samo s hrano z veliko balastnimi snovmi in z drugimi splošnimi ukrepi,
  • če imate bolezen (hemoroidi), pri kateri je zaželeno odvajanje mehkejšega blata.
  • Če imate zvečano koncentracijo amoniaka v krvi (hiperamoniemija), ki se pojavi pri jetrnih boleznih ali pri sistemski portalni encefalopatiji, lahko jemljete peroralno raztopino le pod zdravniškim nadzorom. 

Zdravilo PROREKTAL je namenjeno za zdravljenje odraslih in otrok, starih več kot 1 leto.

Pri jemanju zdravila PROREKTAL natančno upoštevajte navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Pri kroničnem zaprtju in mehčanju blata

Če zdravnik ne svetuje drugače, je običajni dnevni odmerek:

• odrasli in mladostniki, stari več kot 14 let: v prvih 2–3 dneh zdravljenja 1–2 veliki žlici (15–30 ml) peroralne raztopine na dan, nato 1/2–1 velika žlica (10-15 ml) na dan,

• otroci, stari 6 do 14 let: v prvih 2–3 dneh zdravljenja 1 velika žlica (15 ml) peroralne raztopine na dan, nato 1–2 mali žlici (5–10 ml) na dan,

• otroci, stari 1 do 6 let: v prvih 2–3 dneh zdravljenja 1–2 mali žlici (5–10 ml) peroralne raztopine na dan, nato 1 mala žlica (5 ml) na dan.

Zdravilo ni primerno za otroke mlajše od 1 leta.

Peroralno raztopino PROREKTAL odmerjajte in jemljite z žlico. Odvajalni učinek zdravila PROREKTAL traja pri nekaterih bolnikih več dni, zato pri njih zadostuje, da ga jemljejo le vsak drugi ali tretji dan. Takojšnji odvajalni učinek dosežete, če vzamete zjutraj na tešče 1 do 2 veliki žlici peroralne raztopine z 1 do 2 dl vode, kave, čaja, soka ali mleka. Odvajanje tekočega kašastega blata sledi po približno dveh urah. Ob sočasnem jemanju peroralne raztopine PROREKTAL s hrano se odvajalni učinek zdravila ne bo zmanjšal. Zdravnik predpiše ustrezen odmerek vsakemu bolniku posebej, da se izogne driski. Če težave ne minejo po enem tednu jemanja zdravila PROREKTAL, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibek, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Pri jetrnih boleznih

Zdravnik predpiše ustrezen odmerek vsakemu bolniku posebej, da se izogne driski. Dnevni odmerek je 6 do 10 velikih žlic (90 do 150 ml), ki ga razdelite na 2 do 3 odmerke. V večini primerov dosežete želeno vrednost pH v črevesju (5,0 do 5,5) z odmerkom, ki povzroči 2 do 3 mehke stolice na dan.

Zdravilna učinkovina je laktuloza, tekoča. 5 ml (ena mala žlica) peroralne raztopine PROREKTAL vsebuje 3,3 g disaharida laktuloze. Pomožnih snovi ni.

Ne jemljite zdravila PROREKTAL

• če ste alergični (preobčutljivi) na laktozo ali katerokoli sestavino zdravila,

• peroralna raztopina PROREKTAL vsebuje tudi manjše količine laktoze, fruktoze in galaktoze, zato je ne jemljite, če vam je zdravnik povedal, da ste preobčutljivi za nekatere sladkorje,

• če imate zaporo črevesja.

Bodite posebno pozorni pri jemanju zdravila PROREKTAL

Med jemanjem zdravila PROREKTAL ne smete jemati drugih odvajal, predvsem na začetku zdravljenja sistemske portalne encefalopatije.

Opozorilo

Pri vsakem kroničnem zaprtju poskusite odpraviti težave najprej z ustreznimi dietetičnimi (hrana z veliko balastnimi snovmi, pitje zadostne količine tekočin, redni obroki hrane) in higienskimi ukrepi (telesna dejavnost, navajanje na odvajanje blata ob določenem času), šele nato vzemite odvajalo.

Jemanje drugih zdravil

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Veliki odmerki peroralne raztopine PROREKTAL lahko povzročijo izgubljanje kalija (zlasti ob hkratnem jemanju tiazidnega diuretika (zdravilo za odvajanje vode), kortikosteroidov, karbenoksolona (zdravilo za zdravljenje peptičnih razjed) in antibiotika amfotericin), zato se lahko poveča učinek srčnih glikozidov (zdravila za bolezni srca). Laktuloza lahko okrepi delovanje zdravil proti strjevanju krvi (kot so kumarini, npr. varfarin). Kisla črevesna vsebina, ki nastane ob uporabi laktuloze, lahko vpliva na absorpcijo ali delovanje določenih zdravil (npr. zdravil s protivnetnim delovanjem v črevesju (5-aminosalicina kislina)).

Uporaba zdravila PROREKTAL skupaj s hrano in pijačo

Med jemanjem zdravila PROREKTAL ne uživajte živil, ki napenjajo, in ne pijte gaziranih (šumečih)napitkov.

Nosečnost in dojenje

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Uporaba laktuloze pri omejenem številu nosečnic ni pokazala škodljivega delovanja na plod, vendar se pred uporabo zdravila PROREKTAL posvetujte s svojim zdravnikom. Enako svetujemo tudi doječim materam.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Zdravilo PROREKTAL nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila PROREKTAL

Zdravilo PROREKTAL vsebuje določene količine enostavnih sladkorjev. 15 ml peroralne raztopine vsebuje 10 g laktuloze, 1,5 g galaktoze, do 1,0 g laktoze in do 0,1 g fruktoze in malenkostne ostanke drugih sladkorjev ter ima približno 10,2 kcal oz. 42,7 kJ. 5 ml peroralna raztopine vsebuje 3,33 g laktuloze, 0,5 g galaktoze, do 0,33 g laktoze in do 0,03 g fruktoze in malenkostne ostanke drugih sladkorjev ter ima približno 3,4 kcal oz. 1,13 kJ. Diabetiki lahko jemljete zdravilo PROREKTAL, vendar morate upoštevati količine sladkorjev v odmerkih. Če vam je zdravnik povedal, da ste preobčutljivi za fruktozo, za galaktozo, imate laponsko obliko zmanjšane aktivnosti laktaze ali malabsorpcijo glukoze/galaktoze, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje