Trgovina
Vaša košarica

Rutacid, 20 žvečljivih tablet

Rutacid, 20 žvečljivih tablet Zdravila brez recepta
Rutacid, 20 žvečljivih tablet
Rutacid, 20 žvečljivih tablet  vsebujejo hidrotalcit. Zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, ki so povezane s prevelik..
Izbrano pakiranje:
20 žvečljivih tablet
Proizvajalec: Krka
Naročite lahko le 3 izdelke.
6.62€
Brez DDV: 6.05€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikatablete
Mesto uporabeželodec, prebavila, sluznica
Simptom/Problembolečina, prebava, razjeda, stres, vnetje, zgaga, spahovanje
Ciljna skupinastarejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne besideprebava, vnetje, spahovanje, zdravilo, antacid, želodčna kislina
Rutacid, 20 žvečljivih tablet  vsebujejo hidrotalcit. Zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Učinek je hiter in dolgotrajen zaradi posebne mrežno-plastne strukture učinkovine, iz katere se sproščajo magnezijevi in aluminijevi ioni glede na količino kisline v želodcu. Poleg nevtralizacije kisline hidrotalcit inaktivira pepsin in veže žolčne kisline ter lizolecitin, ki pri refluksu prehajajo iz dvanajstnika v želodec in okvarjajo želodčno sluznico. Hidrotalcit krepi varovalne mehanizme in tako ščiti želodčno sluznico pred agresivnimi dejavniki, obenem pa pospešuje celjenje poškodovane želodčne sluznice.

Žvečljive tablete Rutacid priporočamo pri težavah, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline:
- spahovanje kisline, zgaga,
- pekoča bolečina v želodcu,
- vneta želodčna sluznica (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola ali nesteroidnih protivnetnih zdravil.

Žvečljive tablete Rutacid pospešujejo celjenje razjede na želodcu ali dvanajstniku in so učinkovite tudi pri vzdrževalnem zdravljenju kronične ulkusne bolezni.
Pri jemanju zdravila Rutacid natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Žvečljivih tablet Rutacid ne smete pogoltniti celih, ampak jih je treba dobro prežvečiti.

Običajni odmerek za odrasle je 1 do 2 tableti, 3- do 4-krat na dan, eno uro po obroku in pred spanjem, oziroma, ko se pojavijo opisane težave. Starejšim bolnikom in bolnikom z jetrno boleznijo odmerka ni treba prilagajati. Bolniki z ledvično boleznijo smejo jemati zdravilo Rutacid le krajši čas v manjših odmerkih.

Otroci, stari od 6 do 12 let, naj vzamejo polovični odmerek za odrasle (½ ali 1 tableta), 3- do 4-krat na dan, eno uro po obroku in pred spanjem, oziroma, ko se pojavijo težave.

Zdravila Rutacid ne priporočamo otrokom mlajšim od 6 let, ker varnost in učinkovitost nista dokazani.
Zdravilna učinkovina je hidrotalcit. 1 žvečljiva tableta vsebuje 500 mg hidrotalcita.

Pomožne snovi so manitol (E421), natrijev saharinat, aroma spearmint, natrijev karboksimetilškrob (vrsta A), smukec, magnezijev stearat (E572).
Ne jemljite zdravila Rutacid:
- če ste alergični (preobčutljivi) na hidrotalcit ali katerokoli sestavino zdravila Rutacid,
- če imate hudo ledvično okvaro,
- če imate nenormalno znižano koncentracijo fosfatov v krvi,
- če imate avtoimunsko bolezen, za katero sta značilni mišična slabost in utrujenost (miastenijo gravis).

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Rutacid:
Če imate ledvično okvaro (zlasti če ste na hemodializi), Alzheimerjevo bolezen ali drugo obliko demence ali ste na dieti z malo fosfata, se morate izogibati velikim odmerkom in dolgotrajnemu jemanju zdravila. Zdravilo ne vsebuje saharoze, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki s sladkorno boleznijo. Otrokom do 6. leta starosti zdravila Rutacid ne priporočam, ker varnost in učinkovitost nista dokazani.

Jemanje drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Zdravila Rutacid ne smete jemati hkrati z zdravili, katerih absorpcija bi bila zaradi tega lahko motena (npr. zdravila za srce (glikozidi), antibiotiki (tetraciklini ali derivati kinolonov, kot sta ofloksacin in ciprofloksacin), zdravila za zdravljenje razjede v prebavilih (antagonisti histaminskih receptorjev H2), zdravila proti strjevanju krvi (derivati kumarina), natrijev fluorid, henodeoksiholat). Druga zdravila morate vzeti vsaj eno do dve uri pred zaužitjem zdravila Rutacid ali po njem.

Jemanje zdravila Rutacid skupaj s hrano in pijačo
Zaradi povečanega prehajanja aluminijevega hidroksida iz prebavil v kri zdravila Rutacid ne smete jemati sočasno s hrano, ki vsebuje kislino (npr. z vinom, sadnimi sokovi).

Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Zdravilo Rutacid lahko med nosečnostjo jemljete le kratek čas, da se tako zmanjša izpostavljenost nerojenega otroka aluminiju. Snovi, ki vsebujejo aluminij, se običajno izločajo v materino mleko. Podatkov o izločanju zdravila Rutacid v materino mleko ni. Matere, ki dojijo, lahko zdravilo jemljejo po posvetu z zdravnikom

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Rutacid ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje