Trgovina
Vaša košarica

SAB Simplex, žvečljive tablete

SAB Simplex, žvečljive tablete Zdravila brez recepta
SAB Simplex, žvečljive tablete
SAB Simplex, žvečljive tablete vsebuje zdravilno učinkovino simetikon, ki spada v skupino zdravil za zdravljenje črevesnih funkcionalnih motenj. Simet..
Izbrano pakiranje:
20 žvečljivih tablet
Proizvajalec: Pfizer
Naročite lahko le 3 izdelke.
4.62€
Brez DDV: 4.22€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblika žvečljive tablete
Mesto uporabe želodec, prebavila, črevesje
Simptom/Problem napihnjenost, napenjanje, vetrovi
Ciljna skupina starejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne beside napenjanje, žvečljive tablete, črevesje, prebavila, vetrovi, potovanje

SAB Simplex, žvečljive tablete vsebuje zdravilno učinkovino simetikon, ki spada v skupino zdravil za zdravljenje črevesnih funkcionalnih motenj. Simetikon zmanjšuje površinsko napetost in povzroči razgradnjo mehurčkov pene v črevesju, v katero so ujeti zrak in plini. S tem omogoča lažje izločanje plinov po naravni poti in zmanjša količino plinov v prebavilih. Plini v prebavilih večinoma ne povzročajo težav, lahko pa povzročijo spahovanje, napenjanje in krče v trebuhu (kolike) ter zvečano izločanje vetrov. Simetikon deluje samo fizikalno in se ne absorbira v telo, temveč se nespremenjen izloči skozi prebavila.

Zdravilo SAB Simplex se uporablja:

  • za simptomatsko zdravljenje prebavnih težav zaradi plinov, npr. napenjanja, aerofagije – težav zaradi požiranja zraka, Roemheldovega sindroma (znaki so lahko spahovanje in neredno utripanje srca),
  • pri pripravi na preiskave v predelu trebuha, npr. na rentgenske preiskave,
  • pri zvečanem nastajanju plinov po operacijah.

Kaj je napenjanje in občutek polnosti pri odraslih?

Vzrok napenjanja in občutka polnosti so lahko funkcijske motnje organov in bolezni organov ali presnovne motnje. Vendar zdravnik marsikdaj ne ugotovi nobenega organskega vzroka. V različnih delih prebavil je različna količina zraka oz. plina. Zrak pogoltnemo med uživanjem hrane, plini pa nastajajo v črevesju zaradi bakterijske razgradnje sestavin hrane. Del pogoltnjenega zraka se izloči s spahovanjem, črevesni plini pa se deloma absorbirajo ali se izločijo kot vetrovi. Če je ravnovesje med vnosom in izločanjem plinov moteno, nastanejo majhni mehurčki pene. Zrak ne more uhajati in pojavi se napenjanje. Količina in sestava črevesnih plinov sta močno odvisni od prehranskih navad in sestave prehrane. Napenjanje lahko izzove večji delež maščob (zlasti živalskih) v hrani pa tudi večji delež beljakovin.  Tudi določena živila rastlinskega izvora, npr. zelje, čebula in stročnice, prispevajo k čezmernemu kopičenju plinov.

Pri uporabi zdravila SAB Simplex natančno upoštevajte navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Naslednja navodila za uporabo veljajo, če vam zdravnik zdravila SAB Simplex ni predpisal drugače.

Prebavne težave zaradi plinov:

  • Odrasli in mladostniki: Med obrokom ali po njem prežvečite 1 do 2 žvečljivi tableti SAB Simplex (kar ustreza 84,7 do 169,4 mg simetikona). Če je potrebno, lahko 1 do 2 žvečljivi tableti vzamete še pred spanjem.
  • Otroci, stari od 6 do 14 let: Otroci naj 3- do 4-krat na dan vzamejo 1 žvečljivo tableto SAB Simplex (kar ustreza 84,7 mg simetikona).
  • Otroci, mlajši od 6 let: Za mlajše otroke in dojenčke je zdravilo na voljo v drugi farmacevtski obliki, v obliki peroralnih kapljic, suspenzije.

Žvečljive tablete morate dobro prežvečiti. Žvečljive tablete SAB Simplex jemljete med obroki ali po obrokih in, če je potrebno, tudi pred spanjem. 

Priprava na preiskavo: Na dan pred preiskavo vzemite 2 do 5 žvečljivih tablet (kar ustreza 169,4 do 423,5 mg simetikona), zjutraj, na dan preiskave pa 1 do 2 žvečljivi tableti (kar ustreza 84,7 do 169,4 mg simetikona).

Trajanje zdravljenja: Če je potrebno, lahko zdravilo SAB Simplex jemljete daljši čas. Če se znaki bolezni ne izboljšajo v 7 dneh, se posvetujte z zdravnikom.


Zdravilna učinkovina je simetikon, ki vsebuje dimetikon z dodatkom silicijevega dioksida. Ena žvečljiva tableta vsebuje 84,7 mg simetikona, kar ustreza 80 mg dimetikona.

Pomožne snovi so: laktoza monohidrat, magnezijev stearat, aroma poprove mete, brezvodni koloidni silicijev dioksid in sorbitol (E420).

Ne uporabljajte zdravila SAB Simplex

  • če ste alergični (preobčutljivi) na simetikon ali katerokoli sestavino zdravila SAB Simplex

Uporaba drugih zdravil

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Ni znano, da bi zdravilo SAB Simplex medsebojno delovalo z drugimi zdravili.

Jemanje zdravila SAB Simplex skupaj s hrano in pijačo

Žvečljive tablete SAB Simplex se jemljejo med obrokom ali po njem.

Nosečnost in dojenje

Zdravilo SAB Simplex se lahko uporablja med nosečnostjo in dojenjem. Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Zdravilo SAB Simplex ne vpliva na sposobnost za vožnjo in upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila SAB Simplex

Zdravilo vsebuje laktozo monohidrat in sorbitol. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.


Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje