Trgovina
Vaša košarica

Septanazal za odrasle, pršilo za nos

Septanazal za odrasle, pršilo za nos Zdravila brez recepta
Septanazal za odrasle, pršilo za nos
Septanazal za odrasle, pršilo za nos vsebuje ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. Ksilometazolinijev klorid hitro zoži žilice v nosni sluznici t..
Izbrano pakiranje:
10 ml
Proizvajalec: Krka
Naročite lahko le 3 izdelke.
9.40€
Brez DDV: 8.58€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikapršilo
Mesto uporabesluznica, nos
Simptom/Problemalergija, kihanje, nahod, prehlad, vnetje
Ciljna skupinastarejši, odrasli, moški, ženska, otroci
Ključne besidekihanje, zamašen nos, alergija, zdravilo, dekongestiv, prehlad
Septanazal za odrasle, pršilo za nos vsebuje ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. Ksilometazolinijev klorid hitro zoži žilice v nosni sluznici ter tako zmanjša nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Posledično se zmanjša občutek zamašenega nosu. Dekspantenol je derivat pantotenske kisline, vitamina, ki ščiti nosno sluznico in pospešuje njeno celjenje.

Zdravilo Septanazal za odrasle se uporablja za:
- zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice pri vnetju nosne sluznice (rinitisu) in pospešitev celjenja poškodb sluznice,
- lajšanje nealergijskega vnetja nosne sluznice (vazomotoričnega rinitisa),
- lažje dihanje skozi nos, ki je zaradi kirurškega posega v nosu oteženo.

Zdravilo je namenjeno za odrasle in otroke, stare 6 let ali več
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek za odrasle je en razpršek v vsako nosnico do trikrat na dan, po potrebi. Odmerek je odvisen od občutljivosti in bolnikovega odziva. Zdravila ne smete uporabljati več kot 7 dni. Zdravilo lahko ponovno uporabite šele po večdnevni prekinitvi.

Način uporabe: Najprej odstranite zaščitni pokrovček s pršilnika. Če pršilo uporabljate prvič ali po dolgem času, večkrat pritisnite na zaporko z mehanskim pršilnikom, da se raztopina razprši v zrak. Konico pršilnika vstavite čim bolj pokončno v nosnico in enkrat pritisnite. Med iztisom iz pršilnika rahlo vdihnite skozi nos. Po potrebi lahko postopek ponovite v drugi nosnici. Po vsaki uporabi pršilnik obrišite s papirnatim robčkom in namestite zaščitni pokrovček. Dolgotrajna uporaba ali uporaba večjih odmerkov zdravila lahko vodi do stalne nabreklosti in stanjšanja (poškodbe) nosne sluznice. Bolniki s povišanim očesnim tlakom (glavkomom), zlasti z glavkomom zaprtega zakotja, se morajo pred uporabo zdravila posvetovati z zdravnikom.

Uporaba pri otrocih: Priporočeni odmerek za otroke, starejše od 6 let, je en razpršek v vsako nosnico do trikrat na dan, po potrebi. O trajanju zdravljenja pri otrocih se morate vedno posvetovati z zdravnikom
Zdravilni učinkovini sta ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. 1 ml pršila za nos, raztopine, vsebuje 1 mg ksilometazolinijevega klorida in 50 mg dekspantenola. En razpršek (0,1 ml pršila za nos, raztopine) vsebuje 0,1 mg ksilometazolinijevega klorida in 5,0 mg dekspantenola.

Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so kalijev dihidrogenfosfat, natrijev hidrogenfosfat dodekahidrat in prečiščena voda. Zdravilo Septanazal za odrasle ne vsebuje konzervansov.
Ne uporabljajte zdravila Septanazal za odrasle:
- če ste vi ali vaš otrok alergični na ksilometazolinijev klorid, dekspantenol ali katero koli sestavino tega zdravila, 
- če imate vi ali vaš otrok suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca),
- če so vam ali vašemu otroku kirurško odstranili hipofizo ali ste imeli drug poseg, pri katerem so bile izpostavljene meninge (možganske ovojnice). Zdravilo se ne sme uporabljati pri otrocih, mlajših od 6 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Septanazal za odrasle se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:
- če vi ali vaš otrok jemljete zaviralce monoaminooksidaze (zaviralce MAO) ali druga zdravila, ki lahko povišajo krvni tlak,
- če imate vi ali vaš otrok povišan očesni tlak (glavkom), zlasti glavkom zaprtega zakotja,
- če imate vi ali vaš otrok hudo srčnožilno bolezen (npr. koronarno srčno bolezen, visok krvni tlak),
- če imate vi ali vaš otrok tumor tkiva sredice nadledvične žleze (feokromocitom),
- če imate vi ali vaš otrok presnovno bolezen (npr. prekomerno delovanje ščitnice, ki se kaže kot povečano potenje, povišana telesna temperatura, povišan srčni utrip, ali če imate sladkorno bolezen),
- če imate vi ali vaš otrok presnovno motnjo, imenovano porfirija,
- če imate vi ali vaš otrok povečano prostato.

Pri kroničnem rinitisu se lahko zdravilo uporablja samo pod zdravniškim nadzorom zaradi nevarnosti pojava atrofije nosne sluznice. Pri napačni uporabi ali uporabi prevelikih količin pršila lahko zlasti pri otrocih pride do neželenih učinkov na celo telo (glejte poglavje Možni neželeni učinki). Če vi ali vaš otrok že uporabljate naslednja zdravila, uporaba tega zdravila ni priporočljiva:
- katero koli drugo zdravilo za zdravljenje gripe,
- katero koli zdravilo za zdravljenje kašlja in prehlada, ki vsebuje simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan).

Sočasna uporaba teh zdravil z zdravilom Septanazal za odrasle lahko poveča tveganje za pojav neželenih učinkov na srcu in ožilju ter v osrednjem živčevju. Izogibajte se neposrednemu stiku pršila z očmi.

Otroci
Ne uporabljajte večjih odmerkov od odmerka, ki ga je priporočil zdravnik. O trajanju zdravljenja in pogostnosti uporabe zdravila pri otrocih se posvetujte z zdravnikom. Zdravilo Septanazal za odrasle je primerno samo za uporabo pri otrocih, starejših od 6 let. Za otroke, mlajše od 6 let, je na voljo pršilo za nos Septanazal za otroke, ki vsebuje manjše odmerke zdravilnih učinkovin. Pri otrocih, mlajših od 12 let, morate nadzorovati uporabo zdravila. Če se otroku znaki bolezni v 3 dneh ne izboljšajo ali se poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Septanazal za odrasle
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Sočasna uporaba zdravila Septanazal za odrasle in nekaterih zdravil za zdravljenje depresije (zaviralcev MAO tranilciprominskega tipa ali tricikličnih antidepresivov) ali zdravil, ki povišajo krvni tlak, lahko povzroči povišanje krvnega tlaka zaradi učinka teh zdravil na srce in ožilje. Sočasna uporaba zdravila Septanazal za odrasle z nekaterimi drugimi zdravili za zdravljenje gripe ali zdravili za zdravljenje kašlja in prehlada, ki vsebujejo simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan) lahko poveča neželene učinke na srce in ožilje ter osrednje živčevje. Če vi ali vaš otrok jemljete katero od zgoraj navedenih zdravil, se pred uporabo zdravila Septanazal za odrasle posvetujte z zdravnikom.

Zdravilo Septanazal za odrasle skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo lahko uporabljate ne glede na obroke.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo se med nosečnostjo ne sme uporabljati, ker ni dovolj podatkov o varnosti uporabe pri nosečnicah. Zdravilo se med dojenjem ne sme uporabljati, ker ni znano, ali se ksilometazolinijev klorid izloča v materino mleko.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Pri uporabi priporočenih odmerkov ni pričakovati, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje