Ko se dnevi podaljšajo in temperature dvignejo, nas poletje vabi, da se prepustimo sončnim žarkom in se osvežimo v vodi. Sonce nam prinaša mnoge koristi, vendar je potrebna previdnost pri njegovem uživanju.


Kaj je sončna svetloba?

Sončna svetloba je sestavljena iz vidne svetlobe in ultravijoličnih (UV) žarkov, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Te žarke lahko razdelimo na UVA, UVB in UVC, pri čemer so prva dva najbolj relevantna za našo kožo. Medtem ko je sončna svetloba ključna za sintezo vitamina D v našem telesu, imajo UV žarki lahko tudi škodljive učinke.


Pozitivni in negativni učinki sonca

Sonce brez dvoma ima svoje koristi. Spodbuja proizvodnjo vitamina D, pomaga izboljšati razpoloženje in lahko celo izboljša nekatere kožne bolezni, kot je psoriaza. Kljub temu pa ne smemo zanemariti tveganj. Prekomerna izpostavljenost soncu lahko pospeši staranje kože, povzroči opekline, hiperpigmentacijo in poveča tveganje za razvoj kožnega raka.


Zaščita kože pred soncem

Za učinkovito zaščito kože je potrebno izbrati pravo sončno kremo. Pomembno je, da kremo nanesete v zadostni količini na vse izpostavljene dele telesa in jo redno obnavljate, zlasti po plavanju ali potenju. Pri izbiri kreme bodite pozorni na zaščitni faktor in sestavine. Frezyderm obarvana sončna krema za obraz ZF50 in Frezyderm sončna krema za obraz ZF50 sta odlični izbiri za zaščito občutljive kože obraza. Za otroke priporočamo Rilastil Sun System Baby Velvet losjon SPF 50, ki je posebej formuliran za nežno otroško kožo.


Nevarnosti izpostavljanja soncu

Sonce prinaša tudi svoja tveganja. Prolongirana izpostavljenost soncu brez ustrezne zaščite lahko privede do resnih zdravstvenih težav, kot so sončne opekline, hiperpigmentacija in kožni rak. Zato je ključno, da se zaščitimo in omejimo izpostavljenost soncu v najbolj vročih delih dneva.


Nega kože po sončenju

Ko preživimo dan na soncu, naša koža potrebuje dodatno nego. Pomembno je, da jo dobro navlažimo in jo pomirimo. Izdelki After Sun so formulirani posebej za obnovo kože po sončenju. V primeru sončnih opeklin je ključnega pomena, da kožo takoj ohladimo in nanesemo pomirjujoče izdelke.


Alergija na sonce

Nekateri posamezniki lahko doživijo alergijsko reakcijo na sonce. To stanje povzroča rdeče lise, srbenje in včasih tudi mehurje na koži. Če opazite katerega od teh simptomov, je pomembno, da se izogibate soncu in poiščete zdravljenje. Braunemon kapsule za porjavenje so izdelek, ki lahko pomaga pri alergiji na sonce.


Kot dodatno zaščito pred sončnimi žarki priporočamo Eucerin Sun ekstra lahek losjon za zaščito pred soncem ZF 30.


Za zaključek – sonce je lahko naš najboljši prijatelj ali največji sovražnik. Z ustrezno zaščito in nego lahko uživate v njegovih koristih, ne da bi tvegali zdravje svoje kože.