Tifol, filmsko obložene tablete

Kratek opis
Blagovna znamka Krka
Oblika tablete
Mesto uporabe organizem
Simptom/Problem nosečnost
Ciljna skupina odrasli , ženske , nosečnice
Ključne beside kri , dopolnilo , vitamini , zanositev

7.36 €7.36
Redna cena €7.36 Prihranek €0.00

Tifol, filmsko obložene tablete vsebuje folno kislino, ki spada med vitamine skupine B. Naše telo folne kisline ne more izdelati samo, zato jo mora dobiti s hrano. Folna kislina je nujno potrebna za izdelavo in presnovo neobhodnih snovi v telesu, kot so npr. nukleinske kisline in aminokisline. Pomembna je tudi za tvorbo in obnovo krvnih telesc ter njihovo pravilno delovanje; pomanjkanje lahko povzroči vrsto slabokrvnosti (megaloblastno anemijo). V nosečnosti se potreba po folni kislini poveča zaradi nastanka in razvoja zarodka ter hitre rasti ploda. Z običajno prehrano povečanih potreb ne zadovoljite, zato morate folno kislino dodajati. Pomanjkanje folne kisline v zgodnji nosečnosti lahko povzroči napake pri zapiranju nevralne cevi. Iz nevralne cevi se v prvih tednih po oploditvi razvije otrokovo živčevje. Nevralna cev se zapira med 24. in 27. dnem nosečnosti, zato je smiselno preventivno jemanje folne kisline pred zanositvijo, najkasneje pa od zanositve do konca 3. meseca nosečnosti. Dokazano je, da folna kislina zmanjša tveganje za nastanek razvojnih nepravilnosti možganov in hrbtenjače zarodka. Pomembno je, da dobite dovolj folne kisline na začetku nosečnosti.

Zdravilo Tifol je namenjeno:
- za preprečevanje pomanjkanja folne kisline pri ženskah, ki načrtujejo zanositev, in nosečnicah, z namenom preprečevanja napak pri zapiranju nevralne cevi novorojenčka.

Pri jemanju zdravila Tifol natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
- Običajni odmerek za ženske, ki načrtujete zanositev, je 1 tableta na dan po obroku. Tablete začnite jemati 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti.
- Običajni odmerek za ženske, ki ste jemale tablete za preprečevanje zanositve in načrtujete zanositev, je 1 do 2 tableti na dan po obroku. Tablete začnite jemati 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti.
- Običajni odmerek za nosečnice je 1 tableta na dan po obroku. Tablete začnite jemati čim prej po zanositvi in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti.

Zaradi slabe absorpcije folne kisline nosečnice s hrano ne dobite dovolj folne kisline. Zato priporočamo, da zdravilo Tifol jemljete vso nosečnost, razen če že jemljete multivitaminske dodatke, ki v dnevnem odmerku vsebujejo 0,4 mg folne kisline.

Zdravilna učinkovina je folna kislina. 1 filmsko obložena tableta vsebuje 0,4 mg folne kisline.

Pomožne snovi so uprašena celuloza (E460), laktoza monohidrat, koruzni škrob, mikrokristalna celuloza (E460), brezvodni koloidni silicijev dioksid in magnezijev stearat (E572) v jedru tablete ter hipromeloza (E464), smukec (E553b), kinolinsko rumeno barvilo (E104), propilenglikol (E1520) in titanov dioksid (E171) v filmski oblogi.
Ne jemljite zdravila Tifol:
- če ste alergični (preobčutljivi) na folno kislino ali katerokoli sestavino zdravila Tifol,
- če imate slabokrvnost, ki je posledica pomanjkanja vitamina B12 (megaloblastna anemija npr. pri vegetarijancih in starejših ljudeh).

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Tifol:
- Če se pojavi preobčutljivostna reakcija, morate prenehati jemati zdravilo.
- Če imate nepojasnjeno slabokrvnost, se pred zdravljenjem z zdravilom Tifol posvetujte s svojim zdravnikom. Pri nekaterih vrstah slabokrvnosti folne kisline ne smete jemati. Zdravljenje nepojasnjene megaloblastne anemije s folno kislino brez dodajanja vitamina B12 postopoma normalizira krvno sliko, ne izboljša pa motenj živčevja.
- Zdravilo Tifol je primerno tudi za bolnice s sladkorno boleznijo, ker ne vsebuje sladkorja.
- Zdravilo ni namenjeno otrokom.

Jemanje drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Obvestite svojega zdravnika, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli izmed spodaj navedenih zdravil:
- Zdravila za zdravljenje epilepsije (npr. fenitoin, primidon), saj lahko sočasno jemanje folne kisline zmanjša učinek teh zdravil in bo morda potrebna prilagoditev njihovega odmerka.
- Tablete za preprečevanje zanositve, zdravila proti tuberkulozi, zaviralci folne kisline (aminopterin, metotreksat, pirimetamin in sulfonamidi), sulfasalazin in alkohol zmanjšujejo koncentracijo folne kisline v krvi.
- Fluorouracil (zdravilo z delovanjem na novotvorbe), saj lahko sočasno jemanje fluorouracila z visokimi odmerki folne kisline poveča verjetnost, da se bodo pojavili resni stranski učinki.

Jemanje zdravila Tifol skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Tifol vzemite po obroku s kozarcem vode. Med jemanjem zdravila vam ni treba spreminjati prehrane, ki ste je vajeni.

Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Zdravilo Tifol je namenjeno nosečnicam. Folna kislina ne povzroča okvar ploda. Med dojenjem folna kislina prehaja v mleko in zadošča dojenčkovim dnevnim potrebam po tem vitaminu.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Tifol nima ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Tifol
Zdravilo Tifol vsebuje laktozo. Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Napiši mnenija

Opomba: HTML ni preveden!
    Slabo           Dobro