Operil 0,25 mg/ml, kapljice za nos - za otroke

Kratek opis
Blagovna znamka Lek
Oblika kapljice
Mesto uporabe sluznica , sinusi , nos
Simptom/Problem gripa , alergija , nahod , kihanje , vnetje , prehlad
Ciljna skupina otroci
Ključne beside kihanje , nos , nahod , prehlad , zdravilo , otroci

5.61 €5.61
Redna cena €5.61 Prihranek €0.00

Operil 0,25 mg/ml, kapljice za nos- za otroke vsebuje oksimetazolin, ki se uporablja kot nosni dekongestiv. Zaradi skrčenja arteriol zmanjšuje nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Lajša dihanje skozi nos, odpira vhode v nosne in obnosne votline, izboljša prehodnost evstahijeve cevi in blaži spremljajoče znake nahoda. Delovati začne že po nekaj minutah, njegov učinek pa traja do 12 ur.

Zdravilo Operil uporabljajte pri:
- nahodu zaradi prehlada,
- alergijskem nahodu,
- vnetju obnosnih votlin,
- vnetjih srednjega ušesa. 
Zdravilo Operil 0,25 mg/ml kapljice za nos, raztopina, je namenjeno samo otrokom, ki so stari od 2 do m 7 let. Za odrasle in otroke, ki so stari več kot 7 let, so primerne druge oblike zdravila Operil.

Običajni odmerek je: Otroci, stari 2 do 7 let: 1 do 2 kapljici zdravila Operil kanete v vsako nosnico dvakrat do trikrat na dan, pri tem naj otrok nagne glavo nazaj in diha normalno.

Zdravila ne dajemo otrokom do drugega leta starosti. Maksimalni dnevni odmerek zdravila Operil za vsako nosnico je 2 kapljici trikrat na dan. Za samozdravljenje lahko uporabljate zdravilo Operil izključno v priporočenih odmerkih in ne dlje kot pet do sedem dni. Če se stanje otroku v treh dneh ne izboljša ali se poslabša, se posvetujte z zdravnikom. Po presoji lahko zdravnik predpiše daljše zdravljenje. Zdravilo Operil je namenjeno le enemu bolniku. Zaradi tveganja prenosa okužbe ga ne smejo uporabljati tudi drugi. Po vsaki uporabi obrišite kapalni nastavek s čistim robčkom.
Zdravilna učinkovina v zdravilu Operil kapljice je oksimetazolinijev klorid. 1 ml raztopine vsebuje 0,25 mg oksimetazolinijevega klorida, kar ustreza 0,22 mg oksimetazolina. 1 vpih (0,05 ml) vsebuje 0,0125 mg oksimetazolinijevega klorida.

Pomožne snovi: benzalkonijev klorid, natrijev hidroksid (za uravnavanje pH), natrijev dihidrogenfosfat dihidrat, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, prečiščena voda.
Ne dajajte zdravila Operil,
- če je otrok alergičen (preobčutljiv) na zdravilno učinkovino ali katerokoli sestavino zdravila,
- če ima otrok suho vnetje nosne sluznice s krastami (atrofijsko vnetje).

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Operil,
- če otrok boleha za kroničnim popuščanjem srca,
- če ima otrok zvišan krvni tlak,
- če ima otrok motnje srčnega ritma,
- če ima otrok zvišan tlak v notranjosti očesa (glavkom ozkega zakotja),
- če ima otrok prirojeno presnovno motnjo krvnih barvil (porfirijo),
- če ima otrok sladkorno bolezen,
- če ima otrok zvečano delovanje ščitnice.

V omenjenih primerih smete dajati zdravilo le po posvetu z zdravnikom. Zdravila Operil ne dajemo otrokom do drugega leta starosti. Izogibajte se pogosti in dolgotrajni uporabi zdravila.

Uporaba drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če vaš otrok jemlje ali je pred kratkim jemal katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Kadar se zaradi prevelikega odmerjanja ali zaužitja oksimetazolin absorbira, se lahko pri bolnikih, ki hkrati jemljejo zdravila za izboljšanje razpoloženja pri depresiji (triciklični antidepresivi ali maprotilin), zveča njegov učinek na krvni tlak. Pri bolnikih, ki hkrati dobivajo inhibitorje encima monoamin-oksidaza (MAO) za lajšanje depresije, lahko v takem primeru povzroči celo hipertenzijsko krizo (zvišan krvni tlak (>180/110 mm Hg), hud glavobol, bolečina v prsih, zasoplost, zatekanje). Brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom ali s farmacevtom ne dajajte svojemu otroku drugih zdravil proti kašlju ali prehladu.

Plodnost, nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Če ste noseči ali dojite, zdravila Operil za samozdravljenje ne smete uporabljati. V omenjenih obdobjih lahko uporabljate zdravilo samo po posvetu z zdravnikom. O vplivu oksimetazolina na plodnost pri človeku ni podatkov.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Študij o vplivu zdravila Operil na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji niso izvedli. Oksimetazolin v priporočljivih odmerkih naj ne bi vplival na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Operil
Zdravilo Operil vsebuje benzalkonijev klorid, ki lahko povzroči reakcije na koži. 

Napiši mnenija

Opomba: HTML ni preveden!
    Slabo           Dobro