Calpol 120 mg/5 ml, peroralna suspenzija

Kratek opis
Blagovna znamka Mcneil Product Limited
Oblika sirup
Mesto uporabe glava , mišice , sklepi , zobje , žrelo
Simptom/Problem glavobol , zobobol , bolečina , prehlad , gripa , vročina , vnetje
Ciljna skupina otroci , dojenčki
Ključne beside potovanje , analgetik , bolečina , vročina , prehlad , vnetje , glavobol

5.04 €5.04
Redna cena €5.04 Prihranek €0.00

Calpol 120 mg/5 ml, peroralna suspenzija  vsebuje paracetamol, ki je analgetik (zdravilo proti bolečinam) in antipiretik (zdravilo proti zvišani telesni temperaturi).

Peroralna suspenzija Calpol se uporablja za:
• zniževanje povišane telesne temperature;
• lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora (bolečine v žrelu);
• lajšanje blagih do zmernih bolečin (glavobola, migrene, nevralgije (huda, ostra, zbadajoča bolečina, ki je prisotna v regiji, ki jo živec oživčuje), zobobola in bolečin pri izraščanju zob, revmatičnih bolečin ter bolečin v mišicah in sklepih, ki spremljajo nekatera prehladna in vročinska obolenja).
Pri jemanju zdravila Calpol natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Običajni odmerek je naveden glede na starost otroka v spodnji tabeli.

Odmerjanje je prilagojeno starosti otroka po naslednji shemi:

Starost

odmerek

Otroci, starejši od 6 let

Priporočamo uporabo zdravila Calpol 250 mg/5 ml peroralna suspenzija

Otroci od 1 do 6 let

5 do 10 ml (1 do 2 merilni žlički po 5 ml) (120 do 240 mg paracetamola)

Dojenčki od 3 do 12 mesecev

2,5 do 5 ml (1 do 2 merilni žlički po 2,5 ml) (60 do 120 mg paracetamola)

Dojenčki do 3 mesecev

Po predhodnem posvetu z zdravnikom


Pred uporabo steklenico dobro pretresite! Zdravila Calpol ne smete redčiti! Priporočene odmerke lahko ponovite do 4-krat na dan, vendar mora biti razmik med posameznimi odmerki najmanj 4 ure.

Trajanje zdravljenja:
Za otroke od 3 mesecev do 12. leta:
Indikacija bolečine: največ 5 dni.
Indikacija zniževanja povišane telesne temperature: največ 3 dni.
Zdravilna učinkovina je paracetamol.

Pomožne snovi so: tekoči maltitol (E965), tekoči (nekristalizirajoči) sorbitol (E420), glicerol (E422), mikrokristalna celuloza (E460), natrijev karmelozat, ksantanski gumi (E415), metilparahidroksibenzoat (E218), etilparahidroskibenzoat (E214), propilparahidroksibenzoat (E216), aroma jagode, azorubin karmoizin (E122), polisorbat 80 (E433), prečiščena voda.
Ne dajajte zdravila Calpol otroku
- če je alergičen (preobčutljiv) na paracetamol ali katerokoli sestavino zdravila Calpol.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Calpol
- če ima otrok zmerno do hudo ledvično obolenje, hujšo okvaro jeter
- če vaš otrok jemlje druga zdravila, ki vsebujejo paracetamol.

Zdravilo Calpol odmerjajte natančno po navodilih, saj lahko preveliki odmerki vodijo do poškodb jeter in ledvic.

Uporaba drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če vaš otrok prejema ali je pred kratkim prejemal katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Obvestite svojega zdravnika, če vaš otrok hkrati prejema zdravila, ki so navedena spodaj:
• barbiturate (pomirjevala, uspavala ali za zdravljenje epilepsije), triciklične antidepresive (zdravljenje depresije), saj zmanjšajo sposobnost presnavljanja večjih odmerkov paracetamola, kar podaljša njegovo razpolovno dobo;
• zdravila, ki spodbujajo praznjenje želodca in črevesja (metoklopramid, domperidon) ali zavirajo praznjenje želodca in črevesja (opoidni analgetiki);
• antikonvulzive (zdravila za zdravljenje epilepsije) ali kontracepcijske tablete, saj njihova uporaba skozi daljše časovno obdobje pospeši presnovo paracetamola in izločanje iz telesa;
• zdravila, ki spodbujajo jetrne encime (npr. zdravila za zdravljenje epilepsije kot so: fenitoin, fenobarbital in karbamazepin ter barbiturati in antibiotik rifampicin), saj povečajo nastanek presnovkov paracetamola, ki so strupeni za jetra;
• varfarin ali druge predstavnike kumarinov (zdravila za preprečevanje strjevanja krvi), saj paracetamol poveča njihov učinek, s čimer se poveča tveganje za krvavitev.

Uporaba zdravila Calpol skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo se lahko jemlje neodvisno od obrokov hrane. Ob sočasnem uživanju alkohola se v primeru prekoračitve predpisanega odmerka zdravila poveča strupeno delovanje paracetamola na jetra.

Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. To besedilo je smiselno v primeru, da odrasla oseba jemlje zdravilo Calpol. Zaradi pomanjkanja podatkov se jemanje zdravila Calpol v nosečnosti odsvetuje. Zdravilo Calpol se lahko uporablja med dojenjem.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
To besedilo je smiselno v primeru, da odrasla oseba jemlje zdravilo Calpol. Zdravilo Calpol v priporočenih odmerkih nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Calpol
Zdravilo vsebuje tekoči maltitol. Pri uporabi odmerkov večjih ali enakih 18,4 ml peroralne suspenzije, je treba upoštevati, da je vsebnost tekočega maltitola enaka oziroma večja od 10 g maltitola. Če vam je zdravnik povedal, da ima vaš otrok intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Lahko deluje blago odvajalno. Kalorična vrednost je 2,3 kcal/g tekočega maltitola. Zdravilo vsebuje sorbitol. Če vam je zdravnik povedal, da ima vaš otrok intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravilo vsebuje estre parahidroksibenzojske kisline (metil-, etil- in propil-parahidroksibenzoat), ki lahko povzročijo alergijske reakcije (lahko zapoznele). Vsebuje tudi barvilo azorubin karmoizin, ki lahko povzroči alergijske reakcije.

Napiši mnenija

Opomba: HTML ni preveden!
    Slabo           Dobro