Trgovina
Vaša košarica

Caffetin tablete

Caffetin tablete Zdravila brez recepta
Caffetin tablete
Caffetin tablete so kombiniran analgetik (zdravilo proti bolečinam) in antipiretik (zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature). Analgetič..
Izbrano pakiranje:
12 tablet
Proizvajalec: Alkaloid
Naročite lahko le 3 izdelke.
6.07€
Brez DDV: 5.54€
  • Zaloga: Na zalogi
Kratek opis
Oblikatablete
Mesto uporabesklepi, živčevje
Simptom/Problemzobobol, glavobol, vročina, migrena, menstruacija, poškodbe, bolečina
Ciljna skupinaodrasli
Ključne besidemišice
Caffetin tablete so kombiniran analgetik (zdravilo proti bolečinam) in antipiretik (zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature). Analgetično delujejo tri učinkovine: paracetamol, propifenazon in kodeinijev fosfat seskvihidrat. Kofein zveča učinek naštetih učinkovin. Zdravilo učinkovito zmanjšuje blago do zmerno hudo bolečino. Paracetamol in propifenazon tudi znižujeta povišano telesno temperaturo. Protibolečinski učinek se pojavi že 15 minut po zaužitju zdravila.
Zdravilo se uporablja za lajšanje blagih do zmerno hudih bolečin (glavobol, zobobol, migrena, bolečina po operaciji in poškodbi, nevralgija (bolečina v posameznih živcih - npr. bolečina vzdolž ishiadičnega živca - išias), mialgija (bolečina v mišicah), dismenoreja (boleča menstruacija)).
Pred uporabo natančno preberite navodilo za uporabo! O tveganjih in neželenih učinkih se pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.
Odmerjanje in uporaba
  • Odrasli: običajni odmerek je 1 do 2 tableti 1- do 3-krat dnevno, vendar ne več kot 6 tablet na dan.
  • Otroci po 12. letu: 1 tableta 1- do 3-krat dnevno, vendar ne več kot 3 tablete na dan.
  • Zdravilo Caffetin ni primerno za otroke, mlajše od 12 let.
Priporočamo, da tablete vzamete cele, z nekaj tekočine. Če imate želodčne težave, vzemite zdravilo takoj po jedi. Zdravilo dajemo previdno bolnikom z zmanjšanim delovanjem ledvic ali jeter.
Zdravilne učinkovine v zdravilu Caffetin so paracetamol, propifenazon, kofein in kodeinijev fosfat seskvihidrat. 1 tableta vsebuje 250 mg paracetamola, 210 mg propifenazona, 50 mg kofeina in 10 mg kodeinijevega fosfata seskvihidrata. Pomožne snovi: magnezijev stearat, natrijev lavrilsulfat, natrijev karboksimetilškrob vrste A, koloidni brezvodni silicijev dioksid, povidon, kalcijev hidrogenfosfat dihidrat, mikrokristalna celuloza, premreženi natrijev karmelozat, glicerildibehenat.
Ne uporabljajte zdravila Caffetin:
- če ste alergični na paracetamol, propifenazon, kofein, kodeinijev fosfat seskvihidrat ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
- če imate hudo ledvično ali jetrno okvaro, akutno intermitentno porfirijo (motnja v presnovi porfirina, ki se kaže s ponavljajočimi se napadi bolečin v trebuhu, gastrointestinalno disfunkcijo in nevrološkimi motnjami) ali akutno hemolitično anemijo (slabokrvnost zaradi skrajšane življenjske dobe eritrocitov) zaradi pomanjkanja encima glukoza-6-fosfatdehidrogenaze,
- če veste, da hitro presnavljate kodein v morfin,
- če ste noseči in/ali če dojite (glejte poglavje Nosečnost in dojenje),
- za lajšanje bolečin pri otrocih in mladostnikih (0 – 18 let) po odstranitvi mandljev ali nosnih polipov zaradi sindroma obstruktivne apneje v spanju,
- pri otrocih starih manj kot 12 let.

Opozorila in previdnosti ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Caffetin se posvetujte s svojim zdravnikom ali s farmacevtom. Zdravilo Caffetin ni primerno za dolgotrajno zdravljenje. Kadar vam ga zdravnik predpiše za daljše zdravljenje, je potrebno spremljati krvno sliko ter jetrno in ledvično delovanje. Posledice dolgotrajne uporabe zdravila so lahko zasvojenost, kronični glavobol, ledvična okvara ali okvara kostnega mozga. Če se vam med zdravljenjem z zdravilom Caffetin poviša telesna temperatura, pojavi vnetje v grlu ali mrzlica, morate obiskati svojega zdravnika. Če imate funkcionalno okvaro ledvic, jeter, dihal (npr. bronhialna astma), bolezen ali okvaro kostnega mozga, tremor (hitro, ritmično tresenje mišic, udov in drugih delov telesa), povišan krvni tlak in če vam je slabo ali ste nervozni, nespeči uporabljajte zdravilo Caffetin še posebej
previdno. Zdravila, ki znižujejo povišano telesno temperature lahko prikrijejo znake okužbe. Če trajata nepojasnjena telesna temperatura ali bolečina več kot 3 dni, se posvetujte z zdravnikom. Uporabi zdravila se je potrebno izogibati pri bolnikih, ki so nagnjeni k zasvojenosti z drogami, alkoholom ali drugimi zdravili. Kodein se z encimom v jetrih presnavlja v morfin. Morfin je spojina, ki lajša bolečino. Nekateri ljudje imajo ta encim spremenjen, kar lahko vpliva na ljudi na različne načine. Pri nekaterih ljudeh morfin ne nastaja ali nastaja v majhnih količinah, kar ne zadošča za lajšanje bolečine. Pri drugih ljudeh pa se lahko pojavijo resni neželeni učinki zaradi velike količine proizvedenega morfina. Če opazite katerega koli od naslednjih neželenih učinkov, morate prenehati jemati to zdravilo in takoj poiskati zdravniško pomoč: počasno ali plitko dihanje, zmedenost, zaspanost, majhne zenice, občutek slabosti, bruhanje, zaprtje, pomanjkanje apetita.

Otroci in mladostniki
Varnosti uporabe zdravila Caffetin pri otrocih niso ugotovili, zato uporaba zdravila pri otrocih mlajših od 12 let ni dovoljena, pri starejših otrocih pa je pri uporabi zdravila potrebna posebna previdnost.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih po operaciji
Kodein se ne sme uporabljati za lajšanje bolečine pri otrocih in mladostnikih po odstranitvi mandljev ali nosnih polipov zaradi sindroma obstruktivne apneje v spanju.

Uporaba pri otrocih, ki imajo težave z dihanjem
Kodein se ne priporoča za uporabo pri otrocih, ki imajo težave z dihanjem, ker se lahko simptomi morfinske toksičnosti pri teh otrocih poslabšajo.

Druga zdravila in zdravilo Caffetin
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo. Sočasno jemanje zdravila Caffetin z uspavali ali pomirjevali se zaradi zaviralnega učinka kodeina na osrednje živčevje ne priporoča. Tudi sočasna uporaba zdravila Caffetin s spodbujevalci osrednjega živčevja, zaviralci monoaminooksidaze (furasolidin, selegilin), prokarbazinom (zdravilo, ki zavira celično rast
in razmnoževanje - citostatik) ter zdravil, ki vsebujejo kofein ali alkohol se ne priporoča. Alkohol, fenobarbital (uspavalo iz skupine barbituratov, ki se uporablja tudi kot antiepileptik), antiepileptika fenitoin in karbamazepin ter izoniazid in rifampicin, ki se uporabljata za zdravljenje tuberkuloze, zvečajo hepatotoksičnost paracetamola. Med hkratnim zdravljenjem z zdravilom Caffetin in peroralnimi antikoagulanti (zdravila, ki preprečujejo ali zavirajo strjevanje krvi - acenokumarol, varfarin) ali nesteroidnimi protivnetnimi zdravili se lahko pojavijo prebavne neželene interakcije. Sočasna uporaba drugih zdravil, ki vsebujejo paracetamol z zdravilom Caffetin poveča nevarnost za preveliko odmerjanje paracetamola.

Zdravilo Caffetin skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Sočasno jemanje zdravila in uživanje alkohola se odsvetuje. Tudi sočasna uporaba zdravila s pijačami, ki vsebujejo kofein se ne priporoča.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte s svojim zdravnikom ali s farmacevtom.

Nosečnost
Varnosti uporabe zdravila med nosečnostjo niso ugotovili, zato zdravila Caffetin med nosečnostjo ne uporabljajte (glejte poglavje Ne uporabljajte zdravila Caffetin).

Dojenje
Zdravila Caffetin ne jemljite med dojenjem, ker vsebuje kodein. Kodein in morfin prehajata v materino mleko.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Caffetin v terapevtskih odmerkih ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev. Pri upravljanju vozil in strojev pa morate biti zelo previdni, če ste vzeli največji dnevni odmerek (6 tablet), zlasti če ste sočasno zaužili alkohol.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje