Trgovina
Vaša košarica

Vitamin D3 Krka 1.000 I.E. - 60 tablet

Vitamin D3 Krka 1.000 I.E. - 60 tablet Zdravila brez recepta
Vitamin D3 Krka 1.000 I.E. - 60 tablet
Vitamin D3 Krka 1.000 I.E. - 60 tablet vsebujejo učinkovino holekalciferol. Holekalciferol je oblika vitamina D, ki igra pomembno vlogo pri vsrkavanju..
Izbrano pakiranje:
60 tablet
Proizvajalec: Krka
Naročite lahko le 1 izdelek.
12.94€
Brez DDV: 11.82€
 • Zaloga: Na zalogi

Vitamin D3 Krka 1.000 I.E. - 60 tablet vsebujejo učinkovino holekalciferol. Holekalciferol je oblika vitamina D, ki igra pomembno vlogo pri vsrkavanju in presnovi kalcija ter njegovi vgradnji v kostno tkivo.

Zdravilo Vitamin D3 Krka se uporablja:

 • za preprečevanje pomanjkanja vitamina D (nizke ravni vitamina D v telesu) pri otrocih, starih 6 let ali več, mladostnikih in odraslih s prepoznanim visokim tveganjem;
 • za zdravljenje pomanjkanja vitamina D pri mladostnikih in odraslih;
 • kot dodatek k specifičnemu zdravljenju osteoporoze (bolezni, za katero je značilna zmanjšana gostota kosti, kar poveča nevarnost za zlome) pri odraslih s pomanjkanjem vitamina D ali prepoznanim visokim tveganjem za pomanjkanje vitamina D.

Učinkovina holekalciferol je enaka kot holekalciferol, ki ga najdemo v človeškem telesu. Prisoten je v prehrani in se tvori tudi v koži po izpostavljanju soncu. Do pomanjkanja vitamina D lahko pride, če vam prehrana ali življenjski slog ne zagotavljata dovolj vitamina D ali če imate povečane potrebe po tem vitaminu.


Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če vam zdravnik ni dal drugačnih navodil, upoštevajte v nadaljevanju navedeno priporočeno odmerjanje:

Odrasli

 • Preprečevanje pomanjkanja vitamina D pri bolnikih s prepoznanim visokim tveganjem:1 tableta do 2 tableti (500–1000 i.e. vitamina D ali 12,5-25 µg holekalciferola) na dan.
 • Kot dodatek k specifičnemu zdravljenju osteoporoze pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D ali prepoznanim visokim tveganjem za pomanjkanje vitamina D: 2 tableti (1000 i.e. vitamina D ali 25 µg holekalciferola) na dan.

Zagotoviti je treba zadosten vnos kalcija (če je možno, s prehrano).

Odrasli in mladostniki

 •  Zdravljenje pomanjkanja vitamina D: Odmerek je odvisen od potreb posameznika. Zdravnik se bo odločil, koliko zdravila morate jemati.

Mladostniki in otroci, stari 6 let ali več

 • Preprečevanje pomanjkanja vitamina D pri bolnikih s prepoznanim visokim tveganjem: 1 tableta do 2 tableti (500–1000 i.e. vitamina D ali 12,5–25 µg holekalciferola) na dan.

Glede na vaše specifične potrebe vam bo zdravnik morda priporočil drugačen odmerek od zgoraj opisanih. V tem primeru upoštevajte njegovo priporočilo.

Kaj vsebuje zdravilo Vitamin D3 Krka

 • Učinkovina je holekalciferol (vitamin D3). Ena tableta vsebuje 500 i.e. (12,5 mikrogramov) holekalciferola (vitamina D3).
 • Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so manitol, natrijev karboksimetilškrob (vrsta A), koruzni škrob, mikrokristalna celuloza (vrsta 102), smukec, magnezijev stearat (E470b), brezvodni koloidni silicijev dioksid, natrijev askorbat, vseracemni-alfa-tokoferol, modificiran škrob, saharoza in srednjeverižni trigliceridi. Glejte poglavje 2 "Zdravilo Vitamin D3 Krka vsebuje saharozo in natrij"

Ne jemljite zdravila Vitamin D3 Krka:

 • če ste alergični na vitamin D ali katero koli sestavino tega zdravila, 
 • če imate povišano raven vitamina D v krvi (hipervitaminozo D),
 • če imate povišano raven kalcija v krvi (hiperkalciemija) ali urinu (hiperkalciurija),
 • če imate ledvične kamne ali se vam v ledvicah nalaga kalcij,
 • če imate hude težave z ledvicami (ker vaše telo ne more uporabiti vitamina D).

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom jemanja zdravila Vitamin D3 Krka se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Pri vas obstaja večje tveganje za povišano raven kalcija v krvi ali urinu (hiperkalciemijo ali hiperkalciurijo):

 • če imate blago do zmerno okvaro ledvic,
 • če ste nagnjeni k nastajanju ledvičnih kamnov, ki vsebujejo kalcij,
 • če jemljete tiazidne diuretike (zdravila, ki spodbujajo nastajanje urina),
 • če ste nepokretni (imobilizirani),
 • če imate sarkoidozo (bolezen imunskega sistema, ki lahko prizadene vaša jetra, pljuča, kožo ali bezgavke), saj je lahko učinek zdravila Vitamin D3 Krka premočan.

Zdravnik bo morda želel med zdravljenjem spremljati raven kalcija v vaši krvi in urinu ter se s tem prepričati, da ni previsoka. Če imate psevdohipoparatiroidizem (motnje v izločanju paratiroidnega hormona), ne smete jemati zdravila Vitamin D3 Krka. Obstaja tveganje za dolgotrajno preveliko odmerjanje saj lahko vaše potrebe po vitaminu D nihajo. Zdravnik bo morda želel predpisati drugačno zdravilo s podobnim delovanjem. Ne jemljite drugih zdravil ali prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin D ali kalcij, razen če vam to svetuje zdravnik. V takem primeru bo zdravnik morda želel spremljati raven kalcija v vaši krvi in urinu.

Med dolgotrajnim zdravljenjem z dnevnimi odmerki nad 1.000 i.e. je treba spremljati raven kalcija v krvi in urinu ter delovanje ledvic. To je še posebej pomembno:

 •  če jemljete srčne glikozide (zdravila za zdravljenje določenih težav s srcem),
 • če imate povečano nagnjenje k nastajanju ledvičnih kamnov,
 • če ste starejši.

Če se pri vas pojavijo povišane ravni kalcija v krvi ali urinu ali znaki motenega delovanja ledvic, je treba odmerek zdravila Vitamin D3 Krka zmanjšati ali zdravljenje prekiniti. Ne prekoračite priporočenega dnevnega odmerka, saj lahko pride do prevelikega odmerjanja.

Otroci

Previdnost je priporočljiva pri otrocih, starih od 6 do 11 let, saj morda ne morejo pogoltniti cele tablete.

Druga zdravila in zdravilo Vitamin D3 Krka

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Naslednja zdravila lahko zmanjšajo učinek vitamina D:

 • fenitoin (zdravilo za zdravljenje epilepsije),
 • barbiturati (uspavala),
 • glukokortikoidi (zdravila s protialergijskim, protivnetnim in imunosupresivnim učinkom, na primer prednizolon),
 • rifampicin ali izoniazid (zdravili za zdravljenje tuberkuloze),
 • holestiramin ali orlistat (zdravili za zniževanje maščob v krvi)
 • odvajala (zdravila za zdravljenje zaprtja), kot je parafinsko olje
Posebna previdnost je potrebna pri jemanju zdravila Vitamin D3 Krka z naslednjimi zdravili:
 • tiazidnimi diuretiki (zdravili, ki spodbujajo nastajanje urina), na primer hidroklorotiazidom: lahko se zmanjša izločanje kalcija z urinom ter posledično poviša raven kalcija v krvi; pri dolgotrajnem zdravljenju je potrebno spremljanje ravni kalcija v krvi in urinu;
 • srčnimi glikozidi (zdravili za zdravljenje težav s srcem), na primer digoksinom: lahko se poveča tveganje za pojav sprememb v srčnem utripu (aritmij); zdravnik bo spremljal raven kalcija v krvi in urinu ter delovanje vašega srca z elektrokardiogramom (EKG); po potrebi bo nadzoroval tudi odmerek vašega zdravila za srce;
 • zdravili, podobnimi vitaminu D (na primer kalcitriolom): sočasno jemanje je možno samo v nujnih primerih; spremljati je treba raven kalcija v krvi;
 • zdravili, ki vsebujejo aluminij (zdravili proti zgagi): dolgotrajnemu jemanju teh zdravil se je treba izogibati, ker lahko pride do povišane ravni aluminija v krvi;
 • zdravili, ki vsebujejo velike odmerke kalcija ali fosforja: poveča se lahko tveganje za pojav povišane ravni kalcija v krvi; morda bo potrebno spremljanje ravni kalcija v krvi.

Nosečnost in dojenje

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost

Zdravilo Vitamin D3 Krka smete uporabljati samo po nasvetu zdravnika. Pri jemanju priporočenega odmerka 500 i.e. vitamina D (12,5 µg holekalciferola) na dan ni znanih tveganj. Predpisanega odmerka ne smete preseči, saj lahko prevelik odmerek vitamina D škodi vašemu otroku (tveganje za pojav telesne in duševne zaostalosti ter bolezni srca in oči).

Dojenje

Zdravilo Vitamin D3 Krka se izloča v materino mleko, kar je treba upoštevati, če vaš otrok prejema dodaten vitamin D. Pri otrocih doječih mater, ki so jemale vitamin D, niso opazili znakov prevelikega odmerjanja.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Zdravilo Vitamin D3 Krka nima vpliva ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Vitamin D3 Krka vsebuje saharozo in natrij

Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na tableto, kar v bistvu pomeni "brez natrija"

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje